Kolejne podejście

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
marks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć

Wzrost: 199 cm
Waga: 108 kg

Rok temu zacząłem biegać, ale zanim się rozkręciłem to skończyłem z powodu kontuzji (rozcięgno). Próbowałem jeszcze kilka razy wznowić trening, ale ból nawracał pomimo tego, że podczas wykonywania codziennych czynności nie bolało. Realizowałem plan 10-cio tygodniowy i pod koniec 7 tygodnia niestety odpadłem. Nigdy nie lubiłem biegać, ale realizując ten plan bieganie zaczęło mi się bardzo podobać. Szkoda mi było, bo nie mogłem doczekać się tych 30 minut ciągłego biegu.
Teraz planuję zaatakować plan 6-tygodniowy. Kupiłem buty Kalenji l liczę, że będzie się w nich wygodniej biegało niż rok temu w starych adidasach.

Cel mam taki by zrobić plan 6-cio tygodniowy, a następnie skupić się na 3 km w czasie 13,50 (ewentualnie 16,10 na trójkę). Trzy kilometry dlatego, że zastanawiam się nad pójściem do szkółki wojskowej i chciałbym na starcie być dobrze przygotowany, oraz zgarniać najlepsze oceny (13,50 na piątkę). Na dzień dzisiejszy to chyba nawet tych 3 km nie przebiegnę, nie chcę próbować. Do 3 km podejdę dopiero po planie 6-cio tygodniowym. Na przygotowanie się do 3 km daję sobie 8 miesięcy.

Jeżeli macie dla mnie jakieś wskazówki, rady to chętnie wezmę je pod uwagę.

Potrzebny mi jest możliwie najtańszy sprzęt, który będzie mierzył prędkość biegu. Chciałbym w trakcie biegu spoglądać na urządzenie i kontrolować czy biegnę z prędkością jaką sobie założyłem. Polecicie coś?
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

3 km w czasie 13,50 (ewentualnie 16,10 na trójkę)
Co to oznacza?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
marks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

13:50, 16:10
minuty : sekundy
Czy teraz jest wystarczająco zrozumiałe?

Zapomniałem zacytować "13,50", "16,10".

Obrazek
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po prostu między tymi dwoma wynikami jest kolosalna rozbieżność i dlatego zmyliło mnie takie ich zestawienie.
Prawdę powiedziawszy, łagodniutkie te kryteria. Spokojnie do zrobienia dla zupełnie każdego, chociaż nie wiem, czy z tym poniżej 14 minut wyrobisz się w osiem miesięcy. 16:10 powinno pójść bez najmniejszych problemów, jeśli będziesz regularnie biegał i zrzucisz przy tym kilogramy.

Co do prędkości biegu, to stoper Ci w stu procentach wystarczy. W Endomondo w Sieci zrób sobie trasę biegu i zrób zestawienie "punktów orientacyjnych" co kilometr albo pół. Będziesz mniej więcej wiedział, jak szybko biegniesz.
Gadżety to gadżety - nie są niezbędne. A stoper jest prawie-niezbędny.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
marks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ