fantom pisze:
A od czego jest niby ten watek oraz viewtopic.php?f=20&t=39860 ? Jako czlowiek ewidentnie mlody masz problem z podstawowa umiejetnoscia: najpierw poszukaj potem pytaj o to czego nie znajdziesz.
Dzięki, wybacz, rzeczywiście nie poszukałem wcześniej takowego wątku.
Przeczytaj całość, odnośniki też. Gdy już poznasz założenia będzie ci dużo łatwiej podjąć decyzje. Dieta nie jest kosztowna, jajka, boczek, karkówka, łopatka i podroby to akurat tańsze produkty ( bo tłuste ). Te droższe to dobre tłuste sery żółte i białe oraz śmietanka 30% i 36%, mascarpone. To kosztuje dużo mniej niż g... odżywki, suple, energetyki i izotoniki. Pojawią się pytania czy wątpliwości, pytaj.
Mam pytanie co pijecie w trakcie dnia i treningu??
Ostatnio sporo myślałem o jakimś zdrowym "izotoniku" czy "energetyku". Obecnie testuje wywar z owocu róży, czarnego bzu i liścia pokrzywy. Zielsko to jest bardzo bogate w mikroelementy i witaminy, jak narazie świetnie gasi pragnienie, przetestuje jeszcze wersje energetyczną z guaraną i może dodam jeszcze skrzyp polny bogaty w krzemionki.
Widzę u kolegów podobne przyzwyczajenia jak u mnie.
Rano kawka, ostatnio tylko z masłem dodatkowo potem woda, piję tez trochę herbat zielonych i owocowych.
U mnie jesli chodzi o wodę to Cisowianka ale wlasnie ostatnio zaczelam sie zastanawiac czy nie jest zbyt "uboga". Muszynianka jest naturalnie gazowana, prawda?
Oprocz tego herbaty:zielona, czerwona i nie-herbata rooibos.Kawa z maslem ostatnio mi sie znudziła
a ja tam wolę zwykłą kranówę, ew. do wina Kingę Pienińską, albo Cisowiankę w szkle (zupełnie inny smak niż te z plastiku).
Zresztą gdzieś czytałem, że są podejrzenia na bardzo zły wpływ plastikowych opakowań na zdrowie i równowagę hormonalną chyba ? (raki, zniewieścienie u mężczyzn itp.) Ale sam smak wody z plastikowej butelki jest dla mnie wystarczającym odstraszaczem.
Zasadniczo nic. Wpadł mi tylko ostatnio w ręce jakiś artykuł o wodach mineralnych gdzie napisano, że przy uprawianiu sportów związanych z utratą dużej ilości minerałów razem z potem (nasze kochane bieganie ), warto rozważyć wprowadzenie wody wysokozmineralizowanej. Ale jeszcze nie wprowadziłam tego w życie
Obecnie jest lansowana moda na wody niskosodowe (pewnie przez wzglad na zasolona zywnosc przetworzona) podczas gdy osobom uprawiajacym sport faktycznie Sod jest potrzebny.