Komentarz do artykułu Biegowy pojedynek 23 kwietnia o 9:00

Konkursy lub plebiscyty realizowane przez forum.
mcrunner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 34:28
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja niestety albo stety wytypowalem 2:23 i okazało sie ze ktoś szybciej taki wynik wytypował :-)
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Strasznie ciekawy eksperyment i fajna forma treningu-zabawy-wyścigu (będę duuuużo testował z kolegami).
Marcin rzeczywiście potraktował to lekko, ale to tylko dodaje pikanterii zabawie, bo nie wiadomo, co dokładnie z biegu wyjdzie. Jak będę się ze słabszymi znajomymi ścigał w tej formie, to też ich będę tak torturował, o! :P ;)
Jakby Marcin pobiegł na maxa, to myślę, że po minucie byłoby po wszystkim.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
Evil Runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Heh,

Niestety Marcin pobiegł zbyt na luzie jak na założenia do moich obliczeń :P
Naczelny miał biec w tempie 3.20 a Marcin 2.20 na 800-tkę i wtedy to by się spotkali już po 1min 55s :)
Podejrzewam, że Naczelny wykonał "mój plan" natomiast Marcin... się lenił :D
Wyczekuję na kolejny konkurs... tyle emocji... ;)
Just because I'm a good boy, doesn't mean I can't have evil legs... ;)
4400
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Warto dodać, że Naczelny biegł w tempie ~3'43''/km, a Marcin Lewandowski w tempie ~2'50''/km.
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oj, jak bardzo niedoszacowałam tempa obu panów :bum: :bum: :bum:
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
rosomak pisze:Ale bez dokładnej znajomości dystansu to zgadywanie, za dużo zmiennych.
Wystarczy znać czas i różnicę pokonanego dystansu (200m). Różnica prędkości Adama i Marcina wyniosła 0,08409 km/min. Jak szybko by nie biegli, różnica zawsze ta sama.
W takim razie chylę czoła wobec umiejętności matematycznych, ja nie jestem w stanie z równania x - a = y wyliczyć dokładnie wartości x i y. Muszę mieć jeszcze jedną wartość, na przykład dystans, wtedy mogę wyliczyć prędkości średnie obu panów.

Na przykład jeden może biec w tempie 5'33" a drugi tempem 3'47", pierwszy przebiegnie 426 metrów, drugi 626, a spotkają się również po tym samym czasie, 142 sekund.
Albo 4'45" i 3'24", dystans odpowiednio 497 i 697 metrów, czas spotkania również 142 sekundy. Albo te tempa które podawałem wczoraj. I warto pamiętać, że założony został ruch jednostajny.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rosomak pisze:W takim razie chylę czoła wobec umiejętności matematycznych, ja nie jestem w stanie z równania x - a = y wyliczyć dokładnie wartości x i y. Muszę mieć jeszcze jedną wartość, na przykład dystans, wtedy mogę wyliczyć prędkości średnie obu panów.
Oczywiście masz rację, brakuje jeszcze jednej zmiennej, np. przebiegniętego dystansu albo tempa jednego z zawodników. Co chciałem poprzednio napisać, to że nie są koniecznie potrzebne przebiegnięte odległości. Może być tempo średnie któregoś z panów a i bez tego można zrobić jakieś założenia na podstawie funkcji dwóch zmiennych zakładając, że Marcin biegł znacznie poniżej swojego rekordu na 1500, a Adam nie zwolnił poniżej pewnego swojego poziomu.

Tak czy inaczej, to ja nie zrozumiałem dokładnie Twojej pierwszej wypowiedzi. :jatylko:
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Co chciałem poprzednio napisać, to że nie są koniecznie potrzebne przebiegnięte odległości. Może być tempo średnie któregoś z panów a i bez tego można zrobić jakieś założenia na podstawie funkcji dwóch zmiennych zakładając, że Marcin biegł znacznie poniżej swojego rekordu na 1500, a Adam nie zwolnił poniżej pewnego swojego poziomu.
A w ten deseń ... :-)
Skróty myślowe i człowiek się w końcu gubi :-) Sorry :-)

Dla mnie to była zgadywanka, na podstawie ortalionu założyłem, że Marcin nie będzie mocno leciał, ale i tak go przeszacowałem :-)
Z kolei Adama niedoszacowałem, myślałem, że będzie biegł jednak nieco wolniej. :-)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

rosomak pisze:Z kolei Adama niedoszacowałem, myślałem, że będzie biegł jednak nieco wolniej. :-)
Aaacha!!! Proszę, jak mnie nie doceniają !!!!! Skandal !!!!
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Zle sie Adamie sprzedales na samym poczatku: 46 lat, malo biega, lekka nadwaga. Czego tu sie bylo spodziewac ? ;-)
No chyba ze to byla celowa zaslona dymna...
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
rosomak pisze:Z kolei Adama niedoszacowałem, myślałem, że będzie biegł jednak nieco wolniej. :-)
Aaacha!!! Proszę, jak mnie nie doceniają !!!!! Skandal !!!!
Przepraszam :-)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym chcial przy tej okazji poruszyc watek kata miedzy nogami. Na zdjeciu z biegu widac ze Naczelny ten kat ma calkiem niezly (napewno rozwarty) a mimo to przegral...No to jak to w koncu z tymi katami jest ? ;-)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

fantom pisze:Zle sie Adamie sprzedales na samym poczatku: 46 lat, malo biega, lekka nadwaga. Czego tu sie bylo spodziewac ? ;-)
Nie, no sprzedałem się bardzo prawdziwie. Taka jest niestety rzeczywistość. Utrzymanie tempa 3:45 na odcinku 600m to jednak nie jest takie trudne, ale nie wiem czy przebiegłbym teraz dychę poniżej 55 minut. Mało biegam, mało śpię, za dużo jem, a zegar tyka.
fantom pisze:Ja bym chcial przy tej okazji poruszyc watek kata miedzy nogami. Na zdjeciu z biegu widac ze Naczelny ten kat ma calkiem niezly (napewno rozwarty) a mimo to przegral...No to jak to w koncu z tymi katami jest ? ;-)
Ten kadr ze zdjęcia jest na finiszu, w którym próbowałem za wszelką cenę Marcinowi uciec, ale Marcin juz hamuje. Mój średni (dla całego biegu) kąt rozwarcia był żałosny :)
wiatrowski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: 3:01:42

Nieprzeczytany post

Dzisiaj są egzaminy gimnazjalne z części matematyczno-przyrodniczej, więc zadanie jak najbardziej na czasie.
Rozwiązanie sprowadza się do oszacowania aktualnej formy Adama :), uzasadnienie poniżej.

Jaki dystans przebiegł Marcin i Adam?
Z filmu widać, że Panowie biegną na Agrykoli w Warszawie.
Marcin staruje pod koniec prostej „spod zegara” (bywalcy Agrykoli wiedzą o co chodzi), Adam po przekątnej, czyli różnica między nimi to 200m.
Na zdjęciu widać, że Marcin dogania Adama na wysokości parkingu, widać go w tle. Na innym zdjęciu widać murek (chyba śmietnika) na Agrykoli.
Stąd wniosek, że Marcin przebiegł 2 kółka (jedyna „sensowna” wartość) plus ok. 50 metrów.
Czyli dystans Marcina to ok. 850m (2*400m + 50m), natomiast Adama ok. 650m (400m+200m+50m).

Wiemy już jakie dystanse przebiegli Adam i Marcin.
Oczywiście czas ich biegu był taki sam i możemy go wyznaczyć z zależności: t=s/v, gdzie s=850m (w przypadku Marcina) lub s=650m (W przypadku Adama), a v to odpowiednio ich prędkości.
Teraz musimy przyjąć, którąś z prędkości. Chyba lepszym kandydatem jest Adam, pewnie pobiegnie na maxa :), czyli … niech to będzie tempo 3m:45s/km, co daje 4,44m/s.
Stąd w przybliżeniu t=2m26s (650/4,44) – blisko poprawnej odpowiedzi :)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
fantom pisze:Zle sie Adamie sprzedales na samym poczatku: 46 lat, malo biega, lekka nadwaga. Czego tu sie bylo spodziewac ? ;-)
Nie, no sprzedałem się bardzo prawdziwie. Taka jest niestety rzeczywistość.
No wlasnie i z tego opisu mi wyszlo ze tempo na poziomie 4'/km bedzie dla ciebie wyzwaniem ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ