Komentarz do artykułu Jak się NIE ubierać na bieganie jesli chcemy schudnąć?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
xrazowy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lepszą ilustracją do powyższego tekstu byłaby fotka Marcina Dorocińskiego podczas Orlen Warsaw Marathon
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sama mądrość. Ale nurtuje mnie czy przy odpowiednio mocnym WYCHŁODZENIU organizmu można "zyskać" dodatkowy wydatek energetyczny generowany przez ciało, które musi się ogrzać. Wie ktoś?
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Sama mądrość. Ale nurtuje mnie czy przy odpowiednio mocnym WYCHŁODZENIU organizmu można "zyskać" dodatkowy wydatek energetyczny generowany przez ciało, które musi się ogrzać. Wie ktoś?
Mysle, ze wlasnie tak to dziala. Oczywiscie nie mowie o skrajnym wychlodzeniu ale komfort termiczny przy bieganiu powinien byc lekko obnizony. Jedynie kiedy moze sie przydac zeby bylo troche cieplej to bardzo dlugie bardzo spokojne wybiegania.
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Sama mądrość. Ale nurtuje mnie czy przy odpowiednio mocnym WYCHŁODZENIU organizmu można "zyskać" dodatkowy wydatek energetyczny generowany przez ciało, które musi się ogrzać. Wie ktoś?
W książce Dukana, tego od diety, było napisane, że aby schudnąć dobrze ubierać się ZAWSZE tak, aby było nam odrobinę za chłodno, gdyż wówczas zużywa się dodatkowe kalorie na ogrzanie. Tak samo spać - najlepiej nago i w niezbyt ciepłym pomieszczeniu. Ponadto zalecał spożywanie zimnych potraw, które podobno także organizm ogrzewa przed trawieniem.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Teraz wszyscy się porozbierają i pochorują :)
A tak poważnie, to mój znajomy, to jest prawdziwa historia, przed biegiem owija swój brzuch folią spożywczą! Twierdzi, że dzięki temu spala tłuszcz z brzucha. Oprócz tego ma oczywiście jakieś 5kg ubrania na sobie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oczywiście, folia to podstawa! nie rozumiem czemu tu się dziwić.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:oczywiście, folia to podstawa! nie rozumiem czemu tu się dziwić.
Jedyne co to na glowe nie mozna sobie zakladac bo ciezko sie oddycha ale tak poza tym...
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ten spadek na wadze pochodzi z utraty wody a nie tłuszczu, a tego przecież pożądają odchudzający się.
Pewnie czepiam całkowicie niesłusznie bo - mam teraz syna w 3 klasie szkoły podstawowej i często zadania z pytaniami do jakiegoś tekstu treści więc i ja sobie tutaj pozwolę zapytać. Z powyżej cytowanego zdania wynika:
a) odchudzający się pożądają spadku na wadze z utraty wody.
b) odchudzający się pozadają spadku na wadze z utraty tłuszczu.

Więcej potu nie oznacza więcej spalonych kilokalorii
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem biegania w stylu na saunę z ortalionami itp, ale spotkałem się z opinią, że wytworzenie potu wymaga od organizmu sporego zaangażowania (czyli wydatek energetyczny) a dodatkowo pot zawiera 0,8% tłuszczu (mało ale zawsze coś).

Nie wiem czy to będzie odpowiedz na pytanie, ja to widzę tak, że kiedy jest za zimno jest to poza dyskomfortem zimna przechodzą jeszcze dreszcze - czyli skurcze mięśni których jedynym celem jest ograć organizm, bez tych skurczy sam z siebie organizm się nie ogrzeje.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Jak pozbędziesz się nadmiaru wody szybciej będzie spalała się w kolejnym etapie tkanka tluszczowa.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Jak pozbędziesz się nadmiaru wody szybciej będzie spalała się w kolejnym etapie tkanka tluszczowa.
Chyba tylko dlatego, ze w tym samym czasie pozbedziesz sie glikogenu bo innego wytlumaczenia nie widze. Tyle, ze nie o wode tu sensu stricte chodzi.
akasol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 63

Nieprzeczytany post

Hej, pytanie trochę w temacie, trochę obok - czy jak się biega w wyższej temperaturze (np. 20 stopni i więcej) to tętno też jest wyższe? Zakładamy oczywiście, że strój jest adekwatny do pogody, czyli lekki i przewiewny.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

akasol pisze:Hej, pytanie trochę w temacie, trochę obok - czy jak się biega w wyższej temperaturze (np. 20 stopni i więcej) to tętno też jest wyższe? Zakładamy oczywiście, że strój jest adekwatny do pogody, czyli lekki i przewiewny.
Tętno rośnie, jak organizm mocniej próbuje się chłodzić, strój przy 20C nigdy nie jest adekwatny. Jest zbędny :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
dont_ask
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:01:00

Nieprzeczytany post

a ja mam takie dwie wątpliwości
1. od wypacania wody się nie chudnie, ale, przecież tkanka tłuszczowa jest magazynem wody i w procesie spalania woda jest produktem ubocznym przemiany (abstrahując od bezsensu foliowania tego czy owego)
2. od zimna chyba raczej obrasta się w tłuszcz; gromadzenie tkanki podskórnej i wzmożone owłosienie są zdaje się reakcją przystosowawczą na zimno;
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

w tłuszcz obrasta się nie od zimna, tylko od jedzonka :hahaha: :hej: ona nie magazynuje wody, poszczególna 'kropla' tłuszczu tkanki tł.jest pokryta cytoplazmą(a ta zawiera wodę)
tkanka tłuszczowa nie służy ku ochronie przed zimnem, stanowi jedynie tzw.warstwę izoalcyjną, ma też inne ważne właściwości, nie można się jej pozbyc do 0% :oczko:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
ODPOWIEDZ