Vademecum kupujacego pulsometr

sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wywolano mnie do tablicy, wiec mowie, ze Ryszard ma i...nie ma racji. Faktem jest, ze podczas testu Zoladzia, ktory robilem na boisku Wawelu, odczyty Forerunnera byly mowiac delikatnie malo dokladne. Jednak w innych przypadkach roznica pomiedzy wartoscia DOKLADNIE zmierzona a odczytem z Forerunnera jest niewielka. Jako przyklad moge podac polmaraton w Wiazownej znany jako "Swiat bez krat" :-), gdzie Forterunner wskazal 21 km 200 m! Podobnie podczas maratonu w Koszycach (Slowacja - tam gdzie stapaly boskie stopy Bikila Abbebe i Emila Zatopka):-) roznica pomiedzy ustalonym przez Angloi 42 km 195 m, a Forerunnerem byla niewielka.
W sumie, z tego co czytalem w sieci, to Forerunner jest zdecydowanie lepszy (jesli chodzi o pomiar odleglosci) niz Polar.
POjawia sie jak latos mowiono, pytanie skad tak niedokladny pomiar na ktory powolywal sie Ryszard? Powodow moze byc kilka:
- Forerunner powinien "dobrze zlapac" satelite, czyli po zalogowaniu, dobrze jest jeszcze kilka minut nie ruszac sie, aby urzadzenie poprawnie namierzylo jak najwiecej satelit.
- ogromne zanczenie ma miejsce w ktorym umiescimy urzadzenie. Ja poczatkowo nosilem go jak zegarek - na nadgarstku. Ludnosc w sieci, a takze i ja - empirycznie sprawdzilismy, ze dokladniejsze pomiary uzyskuje sie, gdy Forerunner jest umieszczony ma przedramieniu
- warunki atmosferyczne (chmury)
- podobno - tak slyszalem, ale nie wiem czy to prawda - znaczenie ma, czy w Iraku akurat namierzane sa siedziby terrorystow. Jesli namierzane jest duzo siedzib, albo pomiary jankeskich samolotow sa czeste to podobno satelity nie wyrabiaja.

Ryszardzie, tak sobie mysle, ze moze aby raz na zawsze skonczyc te dyskusje zrobic po prostu porownawczy test na Bloniach i porownac: Forerunnera, Timeksa no i Polara. Pierwsze dwa mam. Osobnik uzbrojony w te trzy urzadzenia zrobi sobie trucik naokolo Blon i bedziemy wiedzieli co i jak. Co Ty na to?
PKO
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

O.K. Może w grudniu jak będę miał więcej czasu i nie będzie śniegu.

R.
Awatar użytkownika
nikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hmm, dawno mnie tu nie było ale nic....
Używam Timexa na rowerze i bez przesady jakie 10% błędu?
Ja po przejechaniu 100km powiedziałbym że jak się pomylił to może o 1 km.
Druga sprawa:
System GPS korzysta z jednej uwcześnie wybranej satelity, a przynajmniej tak o tym informuje Timex.
Tertio:
O widze że aktywnie biegacie po błoniach, miło mi mieszkam na miasteczku AGH ;) , nie mam z kim biegać, a co gorsze ja już lata nie biegałem. Czy na początek mogą być zwykłe dresy z polyestru, podkoszulek i polar?
Tak tylko na zime?
nikt
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Primo: z pewnoscia z GPS-em jest tak, ze im wieksza odleglosc i w miare odkryty teren - tym pomiar jest dokladniejszy. Wynika to z faktu, ze np. Forerunner ma wbudowane algorytmy usredniania.
Secundo: nie masz racji z tym jednym satelitom. Ja na lekchach z matematyki czytalem Kapitany Zbiki wiec nie jestem mistrzem z trygonometrii, ale wiem jedno: cudow nie ma i zeby zmierzyc odleglosc od dwoch punkto, GPS musi miec pomiar z chyba co najmniej 3 satelitow. zreszta zagoogluj "GPS" a na pewno znajdziesz opis dzialania.
Nawiasem mowiac producentem GPSu Timeksa jest...Garmin, czyli producent  Forerunnera.
Tertio: Na Bloniach spotykamy sie w kazda niedziele o 9:30 (mostek nad Rudawa - przy Piastowskiej) i biegamy najczesciej po Lasku Wolskim. Sklad jest rozny: od starych wyjadaczy po poczatkujacych. Oczywiscie slowo "poczatkujacy" jest umowne, to znaczy musza to byc osobnicy, ktorzy potrafia przebiec dobrych kilka km. Wiec jak chcesz to po prostu przyjdz. Rewi mody nie ma, wiec mozesz przyjsc w czym chcesz :-) Szczegoly Dreptanych Pogaduch na stronie KKB DYstans: http://www.republika.pl/maraton2003/
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W przypadku Forerunnera 201, dokładność pomiaru wynosi 15 m ( o ile dobrze pamietam ). W zawiązku z tym wszelkie pomiary wykonywane na krótkich dystansach i na kretej trasie mogą dawać bardzo niedokładne wyniki.
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokladnie tak jest jak mowisz. Stad np. na stadionie moga byc przeklamania. Ja nakladalem slad z Forerunnera na mape i wychodzilo mi, raz bieglem bulwarem nad Wisla, a raz stapalem po wodzie :-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ