ZACZYNAM ....z niczym;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

filmu nie widziałam, a o czym?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
PKO
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Iseul
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ale wlasnie dlaczego nie ? Jesli mialby dystans do siebie samego to w jakim kontekscie by to jego albo koogos innego obrazalo ? Czy obrazalo by tu ludzi prostych, ktorzy niewatpliwie sa w stanie biec szybciej niz on ? U nas z ta tolerancja to jest tak, ze geje utyskuja na brak toleracji ze strony Kosciola a Kosciol utyskuje na brak tolerancji ze strony gejow.
Wiesz, moge postarac sie Ci tyle powiedziec, ile wiem od innych i dodac przyklady z wlasnego podworka, troche inne, ale sa pewne analogie. Za to pozwolisz, ze temat gejow i Kosciola pomine :hejhej:

Wyobraz sobie maraton w Jerozolimie (albo jakies inne zawody, w ktorych wymiataja Zydzi i sa nie do pokonania), swietnego zawodnika z napisem na koszulce - "wielka nadzieja rasy aryjskiej". Niby sama prawda - no sa rozne rasy, nie da sie ukryc. Ale ze wzgledu na historie wiele osob poczuje sie dotknietych. Mozesz to uszanowac (nawet jesli wydaje Ci sie przesadna reakcja), albo olac i obsmiac, ze to przesada.

Podobnie istniala przeciez np. oddzielna komunikacja miejska dla bialych i czarnych. Byla np. czarna liga baseballa w Stanach. Do tej pory zreszta w niektorych krajach sa sporty uwazane za "biale" i "czarne" jak chocby rugby i futbol w RPA. Przecietny, ogarniety czlowiek o tym wie. I dlatego imho niezbyt smaczny jest zart o tym, ze zrobimy sobie dwie klasyfikacje. Nie da sie oderwac od historii i skojarzen.

Po paraolimpiadzie byla w mediach masa wywiadow z niepelnosprawnymi sportowcami, ktorych krew zalewala z dwoch powodow. Jedna kwestia to brak jakiejkolwiek transmisji, promocji w mediach itd., ale to pominmy. Po drugie uskarzali sie na to, ze jesli juz dziennikarze sie nimi interesowali (przez pytania jakie zadawali), to jako niepelnosprawnymi, a nei jako sportowcami. Byli pytani np. jak sobie daja rade nie widzac czy np. z balansem przy stole do tenisa stolowego nie majac reki. A takie pytania, jakie zadaje sie w normalnych wywiadach zdrowemu sportowcowi (po prostu o trening, obciazenia, odzywianie itd.) praktycznie nie padaly. To nie chodzii o to, ze oni nie mieli dystansu do siebie, czy chcieli zaprzeczyc oczywistej niepelnosprawnosci. Jechali jako sportowcy i jako Polacy w pierwszej kolejnosci, a proporcje w wywiadach, rozmowach byly takie, ze te aspekty zupelnie zniknely, byl tylko jeden - niepelnosprawnosc. Oni z pewnoscia nie chcieli miec etykietki "slepego" czy "bez reki" a biegacza, tenisisty i medalisty.

Film jest bardzo znany, wygral swojego czasu Zlote Globy, o bokserze, ktory musi radzic sobie z rasizmem i neinawiscia ze strony bialych. Kojarzy sie jednoznacznie. Wyguglajcie sobie wiecej, jak ktos chce. Wlasnie dlatego takei sformulowanie nie jest neutralne. Zyjemy w pewnych realiach kulturowych i niektore sformulowania sa "cytatami z kultury". Wiem, ze ktos urodzony np. w latach osiemdziesiatych, wychowany w Polsce, kto nigdy nie zetknal sie z problemem segregacji, w dodatku "na bakier z kultura", bo akurat interesuje go wylacznie trening, nie musi tego wiedziec, ale jesli cos pisze dziennikarz to juz jest nieco inaczej - zazwyczaj ma wieksza swiadomosc slowa, humanistyczne wyksztalcenie (niekoniecznie mam na mysli formalne, na papierze, wiedze mozna zdobywac i bez tego, choc na pewno to wiele ulatwia) i mozna oczekiwac wiecej, zwlaszcza jesli mamy internet i dotarcie do informacji jest banalnie proste.

Przed Orlenem rok temu, Henryk Szost zostal przez glosniki przed samym startem zapowiedziany jako "wielka nadzieja bialych". Widzialam po twarzach wielu ludzi, ze nieco sie poczuli glupio, raczej wiedzieli o co chodzi (co zaprzecza felietonowi pana z Rzepy, ze biegacze, czy ich kibice to tacy ciemni sa :hahaha: )

Wiem, ze wiele z tych felietonow, a moze i wszystkie nie wynika ze zlych intencji, tylko z niewiedzy. Z tego, ze zyjemy w kraju mocno homogenicznym w porownaniu chocby z Europa Zachodnia, z tego, ze masa osob nie miala okazji, zeby o pewnych rzeczach przeczytac, czy je przemyslec, bo po prostu z pewnymi problemami sie nei zetknela.

Kate mam nadzieje, ze nie masz mi za zle, ze z powodu Twojej koszulki taka epopeje wysmazylam :bleble:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no, to tak jak pisałam, jestem ze wsi,zajmuję się tylko treningiem i nie wiedziałam, że moja koszulka może urazić kogoś z wyższych sfer :-D

proponuję zakończyć dyskusję, bo się wezmę obrażę, że nie ma się zrozumienia dla niższych sfer i nie powrócę na trasę :-P
komentarze
Iseul
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kate, po prostu jesli kogos bezposrednio lub bliska mu osobe problem dotknal, to sie patrzy nieco inaczej.
Sfery nie maja nic do rzeczy, tylko osobiste doswiadczenia, bo tak naprawde wtedy sie reaguje.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Iseul może nie mnie osobiście, ale kogoś z rodziny problem dotknął osobiście :oczko: ten ktoś nigdy nie był rasistą, kochał wszytskich bez względu na pochodzenie/płec/kolor oczu dopóki nie został bardzo źle potraktowany przez Inną Rasę :oczko: szybko zmienił zdanie, zresztą nie tylko on, ale ja widzę, że problem zaczyna się odwracać :oczko: ci Biali są źle traktowani w róznych, innych środowiskach

rzecz polega na tym, żeby umiec znależć dystans do siebie, do świata i do poglądów innych ludzi :oczko:
komentarze
Iseul
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Alez jasne, ze to dziala w 2 strony i czasem dochodzi do absurdalnych sytuacji z powodu przegietej i zle pojmowanej poprawnosci politycznej. Szwedzcy znajomi co i raz racza mnie historiami typu emigrant z Afryki lub Bliskiego Wschodu nie dostal pracy i awanturuje sie, ze to z powodu rasizmu (a nie zauwaza, ze aplikuje o prace doradcy klienta, a slabo zna jezyk).

Tylko nie zmienia to faktu, ze jesli dziennikarz i bloger nawet zartobliwie pisze o "dwoch klasyfikacjach", to nie jest to dla mnie smieszne, a niesmaczne. O ile jeszcze w rozmowie kazdemu zdarzy sie czasem "chlapnac" bez pomyslenia, to kurde, taki ktos chyba nie pisze, co mu slina na jezyk przyniesie, tylko pomysli chwile, zanim opublikuje.
Awatar użytkownika
Doroteczka
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 58:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aż strach coś napisać, taki poważny temat się załączył...

Trochę może uda mi się rozluźnić atmosferę :) Podaję link do relacji i zdjęć z Maratonu w Łodzi :) http://bliczek.pl/lodz-maraton-2014-relacja/ Trochę długo wyszło, chociaż starałam się streszczać :hej:
Dalej, wyżej i na przekór!! http://bliczek.pl :)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

“Dlaczego wszyscy mają takie czyściutkie buty?” - kurcze, miałem to samo na półmaratonie ślężańskim :)

P.S. Gratulacje :)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Doroteczka pisze:
Trochę może uda mi się rozluźnić atmosferę :) Podaję link do relacji i zdjęć z Maratonu w Łodzi :) http://bliczek.pl/lodz-maraton-2014-relacja/ Trochę długo wyszło, chociaż starałam się streszczać :hej:
łzy poleciały mi ciurkiem :usmiech: jesteś Wielka Dorotko!
komentarze
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo fajna relacja i fajny debiut :) Gratulacje! To gdzie biegniesz następny maraton :bum:
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

Dorota, super relacja. Jeszcze raz gratulacje.
Mialam lzy w oczach czytajac i przekonalas mnie! Zapisuje sie!
ania102
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Doroteczka dziękuję za relację, wrażeń moc! Mimo tego całego bólu i wielkiego wysiłku maratony mają w sobie magię, wyzwalają więcej emocji niż zwykłe zawody.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

franklinka https://www.youtube.com/watch?v=ErYAGQZs8e0 posłuchaj tej plejlisty :oczko:
komentarze
Awatar użytkownika
Doroteczka
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 58:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Dziewczyny za gratulacje i pochwały :)

Cicho sobie myślę o następnym na jesień...a gdzie to jeszcze nie mam pojęcia, chętnie posłucham jakiś propozycji :) :hej:
Dalej, wyżej i na przekór!! http://bliczek.pl :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ