ORLEN Warsaw Marathon 2014

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
czlowiek2212
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy to normalne, że w tak dużych biegach na 10km ludzie w ogóle nie patrzą na strefy czasowe, czy tylko tu tak wyszło? Startowałem ze strefy na 40 min, a przez pierwszy kilometr tłum biegł 5:40 min/km i nie dało się wyprzedzać, bo nie chodzi o pojedyncze osoby, tylko większość tak biegła. No bez przesady, rozumiem że można nie być pewnym co do kilku minut, ale to ponad 15 minut różnicy.
PKO
michalman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak jak rok temu nie zawiodłem się i w tym :)
Po tym co zobaczyłem na 9.PMW to Orlen był perfekcyjny!
Miasteczko biegacza - super sprawa, można posiedzieć z dala od tłumu, biegacze mają gdzie usiąść, przebieralnie są dobrze przygotowane (nie to co na PWM gdzie dali nam parking bez żadnych krzeseł nawet...)
W miasteczku nikt nie żałuje biegaczom wody i powerade. Każdy mógł wziąć ile chciał.
Na starcie ludzie jak zwykle nie potrafią ustawić się w swoich strefach startowych i lecą do przodu. Ale tutaj nie ma co winić organizatora bo nawet przed startem kilka razy przypominał, żeby ustawić się na swoich strefach.
Medale śliczne :)

Jestem zadowolony z tej imprezy :)

czlowiek2212 pisze:Czy to normalne, że w tak dużych biegach na 10km ludzie w ogóle nie patrzą na strefy czasowe, czy tylko tu tak wyszło? Startowałem ze strefy na 40 min, a przez pierwszy kilometr tłum biegł 5:40 min/km i nie dało się wyprzedzać, bo nie chodzi o pojedyncze osoby, tylko większość tak biegła. No bez przesady, rozumiem że można nie być pewnym co do kilku minut, ale to ponad 15 minut różnicy.
Dużo ludzi miało swoje debiuty i wiadomo jak to jest. Myślą, że im bliżej się ustawią tym lepiej :P
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, 15:59 przez michalman, łącznie zmieniany 1 raz.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Negative split ? ;-)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko w miarę OK, ale wybieg maratonu na most był fatalny-nie dość, że wąsko to jeszcze ludzie zaczęli przebijać piątki ekipie na 10k , 30s w plecy miałem przedzierając się do strefy na 3:00, chociaż bym przysiągł, że na chwilę przed startem jeszcze w niej byłem
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
artworr
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:17
Życiówka w maratonie: 3:12:22

Nieprzeczytany post

michalman pisze:Na starcie ludzie jak zwykle nie potrafią ustawić się w swoich strefach startowych i lecą do przodu. Ale tutaj nie ma co winić organizatora bo nawet przed startem kilka razy przypominał, żeby ustawić się na swoich strefach.
Tydzień temu biegłem połówkę w Pradze. Tam był podział na kilkanaście stref (od A do bodajże L) i przy wejściu do każdej ze stref, z wyjątkiem tych ostatnich stał ochroniarz/wolontariusz i sprawdzał, czy wchodzisz do swojej strefy. Jak nie to grzecznie kierował cię do właściwej. Różnica między taki biegiem, a np. Biegiem Niepodległości (niby są strefy, ale w sumie stajesz gdzie chcesz) w komforcie i swobodzie jest kolosalna. Nie rozumiem dlaczego w Polsce nie można by tego zrobić.
Do. Or do not, There is no try.
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Organizacja perfekcyjna. Wszystkie problemy z roku zeszłego doskonale rozwiązano... kilku pacemakerów na każdy czas, dobrze ozanczone kilometry z zegarem co 5km, brak wąskiej mijanki na Krakowskim Przedmieściu.

Jedynie kiełbatron na mecie mi średnio leżał, ale tutaj pewnie zaraz kilka osób napisze, że był cudowny :)

Poziom sportowy bardzo wysoki, trasa nudnawa, ale szybka i przyjemna.

P.S. Złamałem 3h, więc wszystko mi się dziś podoba :D
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiełbasa na mecie gniecie negatywnie wszystkie maratony. Nawet herbata platna. Nudna trasa. Jedyny pozytyw to miasteczko biegacza i kontrola w strefach. Mnie nie wpuścili do 4:00 i 5:00, inni pewnie wykorzystali moment między strefami i tak przechodzili. Ciepla woda i prysznic tez git.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
wierciu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:04
Życiówka w maratonie: 3:21:26

Nieprzeczytany post

Najlepiej zorganizowana impreza biegowa w Polsce. Wielkie słowa uznania dla organizatora, że w Warszawie zrobił imprezę, która jest wstanie konkurować z imprezami Europejskimi.

Organizacja miasteczka biegaczy na najwyższym poziomie. Wszystkiego było pod dostatkiem. Ekipa od Powerade dbała o to aby każdy w ręku miał ich buteleczkę. Gorąca czekolada super:)

Trasa na 10 km genialna. Bardzo szybka i bardzo komfortowa. Nie wiem tylko o co chodziło ze startem. Ale chyba było to zaplanowane bo dzięki temu od samego początku nie było tłoku na starcie i można było się rozpędzić.

Wielkie gratulacje dla Orlenu i do zobaczenia za rok.
5 km: 18:15
10 km: 38:09
21 km: 01:24:54
42 km: 03:06:28
honey_boo_boo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 52
Życiówka w maratonie: 4:15

Nieprzeczytany post

czlowiek2212 pisze:Czy to normalne, że w tak dużych biegach na 10km ludzie w ogóle nie patrzą na strefy czasowe, czy tylko tu tak wyszło? Startowałem ze strefy na 40 min, a przez pierwszy kilometr tłum biegł 5:40 min/km i nie dało się wyprzedzać, bo nie chodzi o pojedyncze osoby, tylko większość tak biegła. No bez przesady, rozumiem że można nie być pewnym co do kilku minut, ale to ponad 15 minut różnicy.
nie biegłem na 10km, ale to niestety normalne. Zawsze tak jest. Bardzo dobrze to rozwiązali dopiero na Biegu Niepodległości, bo były cztery strefy ale generalnie nie ma się co szczypać tylko wbijać na początek i stawać zaraz za pierwszymi liniami.
honey_boo_boo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 52
Życiówka w maratonie: 4:15

Nieprzeczytany post

Chcę się odnieść do jednej kwestii, w zasadzie mogłem już w piątek bo przypadkiem jechałem Idzikowskiego, ale piszę teraz. Po pretensjach zeszłorocznych bardzo dobrze rozwiązana została kwestia oznaczeń kilometrów, nie było już galimatiasu z nieprawidłowymi oznaczeniami(oczywiście przez te gigantyczne instalacje ale .... w sumie o to chodzi. Oprócz niemożliwości przesunięcia, wszystko było bardzo dobrze widoczne. Fajnie to wyglądało :spoko: ).
human
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zadanie organizacja świetna, w Polsce najlepsza. Za granicą biegłem tylko w Berlinie, ale Orlen nie ma się czego wstydzic, a nawet jest lepszy.
Gdyby wszyscy mieli tyle kasy np. FMW to jestem pewny, że ich organizacja byłaby tak samo dobra.

Hit to namiot z masażami, basenem, lodówkami z lodem, sokiem z wyciskanych pomarańczy...
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

human pisze:Hit to namiot z masażami, basenem, lodówkami z lodem, sokiem z wyciskanych pomarańczy...
100% zgody.

plus za spory dzieciniec i wolontariusze dbajacy o to by nikomu nie zabrakło napojów, ponadto Pani która robiła elektro masaże, prysznice i szybka obsługa z kiełbą.

doping był super!
dziękuję, bo jak dla mnie to był niespodziewany debiut na tym tym dystansie.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hit to namiot z masażami, basenem, lodówkami z lodem, sokiem z wyciskanych pomarańczy...
To prawda, poczułem się niby jakiś... Zwycięzca :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
rufuz

Nieprzeczytany post

Ile osob pobieglo w samym maratonie ? W naglowkach przed maratonem podawano 20 tys. i ktos niezorientowany pomysli, ze to 20 tys. w samym maratonie. Ktos podal na forum GW, ze sam maraton ukonczylo 5800 osob. Rozumiem kazdy chce byc najwiekszy ale sztuczne "pompowanie" statystyk jest troche be :grr:

Gratulacje dla wszystkich ! ! !
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rufuz pisze:Ile osob pobieglo w samym maratonie ? W naglowkach przed maratonem podawano 20 tys. i ktos niezorientowany pomysli, ze to 20 tys. w samym maratonie. Ktos podal na forum GW, ze sam maraton ukonczylo 5800 osob. Rozumiem kazdy chce byc najwiekszy ale sztuczne "pompowanie" statystyk jest troche be :grr:
no przecież identyczny "chwyt marketingowy" zastosowali rok temu :) w imprezie o nazwie "Warsaw Orlen Marathon" wzięło tyle a tyle ludzi.. a że w samym maratonie 1/3 czy 1/4 tego to już nieważne :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ