ASICS

Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

1. Czym sie rozni ten Nimbus VI:
http://glinki.com/?l=7buhiq

od tego:
http://glinki.com/?l=a2kkwg

Pierwszy jest oznaczony "heavy runner", drugi nie. Poza tym nie widze innych roznic. Jak rozpoznac, ktory jest ktory w sklepie?

2. Czy Nimbus VI rozni sie czyms istotnym od V:
http://glinki.com/?l=6hsa0f

3. Nimbusy to jedyne 'cushion' Asics'a dla ciezkich biegaczy. Biega ktos w nich? Jak amortyzuja? Czy sa stabilne?

4. Biega ktos w Gel Creed lub Creed Plus? Pytania jak wyzej. Ponadto, czy sa tak bardzo anty-pronacyjne jak Kayano?
Karol Yfer
p.o. dr zero
PKO
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mialem Nimbus IV i powiedzialem sobie nigdy wiecej. Byly ciezkie i sztywne, choc aby byc obiektywnym, musze przyznac ze dosc dobrze korygowaly moja supinacje. Jestem jednak lekkim biegaczem, 62 kg.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nimbus VI w stosunku do poprzedników został mocno przekonstruowany. Mam wybiegane w tych butach już około 600km i jak na Asics'y to jest to bardzo dobry model dla neutralnych i ciężkich biegaczy. O ile przymierzając Kayano czy inne modele wyraźnie czułem, że to nie to, o tyle przy Nimbusie VI postąpiłem niestandardowo i zaryzykowałem kupno bez przymiarki (i tak czekałem na nie około 3 miesięcy...). Skąd taka decyzja ? Otóż normalnie biegam w Nike Pegasus Storm które dla mojej neutralnej stopy i dużej wagi są idealne i najlepsze jak do tej pory z używanych butów biegowych. Ponieważ jednak kupuję tylko wersję Storm to na gorące dni letnie postanowiłem poszukać butów mniej zabudowanych. Zaryzykowałem Asics'y Nimbus VI przez wzgląd na opinie angielskich i amerykańskch biegaczy - same zachwyty i pochwały w stosunku do poprzednich wersji. Faktycznie, gdy już sprowadzono dla mnie te buty pasowały na nogę idealnie. Mimo wyczuwalnie mniejszej amortyzacji niż dają mi Pegasusy, biega się w nich bardzo dobrze. Jak twierdzi Asics jest to model z największą amortyzacją wśród Asics'ow i raczej to prawda :)

Reasumując: bardzo dobre buty dla neutralnych i wymagających amortyzacji. W sumie tandem Nike Storm Pegasus - Asics Nimbus VI zaspokaja wszelkie potrzeby biegacza mojego profilu... od treningów w trudnym terenie, mokrych dni, asfaltu, gorących dni do startów ulicznych.

Zapomniałem dodać, że przez Nimbus VI moje dotychczasowe startowo-asfaltowe Mizuno Creation utraciły na priorytecie :)

(Edited by Laszlo at 8:45 am on Sep. 6, 2004)
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
Turecki44
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przebiegłem w Nimbusach VI 700 km (ważę 76 kg) i na razie jest wszystko tak jak powinno być, dobrze trzymają, mają ciągle bardzo dobrą amortyzację. No i to są moje pierwsze w żcyiu buty, w których nie przetarła się piętka - może to sprawa Personal Fit, nowinki ASICS-a. Do komentarza Laszlo (dzięki za namiary sklepu) bym dodał, że to są buty dla netralnych, ale też dla supinujących.
Turecki
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy są jakieś modele asicsa z poziomu 2090, ale z ceną poniżej 300zł? Jeśli macie jakieś namiary sklepów to proszę podajcie je. Dzięki!
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Laszlo: Twoja duza waga to ile kilogramow? Ja szukam butow, ktore naprawde potrafia amortyzowac, bowiem waze ponad 110kg i po 10km w kazdych posiadanych przeze mnie butach amortyzacja wysiada. Ale mam wylacznie buty 'stability' i stad nadzieja, ze dobre 'cushion' beda pod tym wzgledem skuteczniejsze.

Czy jestescie w stanie okreslic, czym sie roznia Nimbusy VI z podanych wyzej linkow? Dlaczego jeden jest dla ciezkich biegaczy a drugi nie, mimo ze nie roznia sie niczym w opisie?

I pytanie dla mnie bardzo istotne - jak stabilne sa Nimbusy? Mam problemy ze stawami skokowymi i dobrze mi sie biega, gdy but troche przytrzymuje stope, stabilizuje ja od zewnatrz. Gdy mierzylem Pegasusy, wydawaly mi sie bardzo niestabilne - nic nie powstrzymywalo stopy przed ucieczka na zewnatrz. Czy nimbus jest pod tym wzgledem lepszy? A Mizuno Creation jak wyglada w porownaniu do obu ww.?

W sumie powinienem kupic kazde z tych butow i przekonac sie samemu (i pewnie tak tez zrobie), jednak jestem pod presja czasu. Mam w tym roku przebiec polmaraton, a niedawno uswiadomilem sobie, ze zadne z moich butow sie do tego nie nadaja. Co gorsza, ne nadaja sie rowniez do wybiegan ponad 10km, przez co kuleje moj trening. Potrzebuje butow dlugodystansowych najszybciej jak sie da.
Karol Yfer
p.o. dr zero
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Laszlo: Twoja duza waga to ile kilogramow?
Teraz 82-83kg, było 92kg a długo utrzymywała mi się waga 85kg.... czyli jestem ciężki bo mierzę 182cm.
Ja szukam butow, ktore naprawde potrafia amortyzowac, bowiem waze ponad 110kg i po 10km w kazdych posiadanych przeze mnie butach amortyzacja wysiada.
Nike kolego, Nike - Air z amortyzacją na 3/4 stopy jak w Pegasusach.... rewelacja.
Czy jestescie w stanie okreslic, czym sie roznia Nimbusy VI z podanych wyzej linkow? Dlaczego jeden jest dla ciezkich biegaczy a drugi nie, mimo ze nie roznia sie niczym w opisie?
Oba to ten sam model tylko w innym kolorze - w USA dostępne są bowiem dwie wersje kolorystyczne...
I pytanie dla mnie bardzo istotne - jak stabilne sa Nimbusy?....Gdy mierzylem Pegasusy, wydawaly mi sie bardzo niestabilne...A Mizuno Creation jak wyglada w porownaniu do obu ww.?
Ponieważ nigdy nie miałem kłopotów ze stabilnością w Pegasusach to trudno mi coś obiektywnie powiedzieć. Biorąc pod wzgląd budowę buta to Mizuno i Nimbus mogą być bardziej stabilne... ale to tylko moje przypuszczenie. Co do amortyzacji to owszem, mogę powiedzieć, że bezsprzecznie numer jeden to Nike Pegasus, potem trzeba rozgraniczyć: pod piętą Mizuno Creation mogą być trochę miękciejsze niż Asics Nimbus ale za to Nimbusy w przedniej części mają lepszą amortyzację niż Creation...
Laszlo
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

> Nike kolego, Nike - Air z amortyzacją na
> 3/4 stopy jak w Pegasusach.... rewelacja.

Pegasusy sa z systemem Air, czyli poduszka powietrzna? Wydaje mi sie, ze nie widzialem w nich okienek.

Ogladalem Pegasusy w GoSport i byly jakies takie tandetnie wykonane. Czy cena 400zl za te buty jest do przyjecia?

> Co do amortyzacji to owszem, mogę
> powiedzieć, że bezsprzecznie numer
> jeden to Nike Pegasus, potem trzeba
> rozgraniczyć: pod piętą Mizuno Creation
> mogą być trochę miękciejsze niż Asics Nimbus
> ale za to Nimbusy w przedniej części mają
> lepszą amortyzację niż Creation...

Dziekuje za info.

Moze jednak sie przekonam do Pegasusow. Chce teraz naprawde puchowej amortyzacji, bo po kilku miesiacach tluczenia po 40km na tydzien po asfalcie moje stopy blagaja mnie o cos miekkiego. Chocby i mniej stabilnego.
Karol Yfer
p.o. dr zero
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno. Pegasusy sa opisywane jako dla 'medium-framed' biegaczy, zas dla ciezkich klockow sa Max Tailwind. Ktos biega w tych trzewikach?
Karol Yfer
p.o. dr zero
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pegasusy sa z systemem Air, czyli poduszka powietrzna? Wydaje mi sie, ze nie widzialem w nich okienek.
System AIR to jest poduszka powietrzna (gazowa właściwie, bo tam jest mieszanka gazów a nie powietrze) tylko że zabudowana w podeszwie tzw. nie widać jej. "Okienka" zwykle widać w MAX Air.
Ogladalem Pegasusy w GoSport i byly jakies takie tandetnie wykonane. Czy cena 400zl za te buty jest do przyjecia?
Pegasusy nie są tandetnie wykonane... ale są różne wersje kolorystyczne w zależności od sezonu. I tutaj prawdopodobnie widziałeś model zeszło roczny lub wiosenny ze srebrnymi bokami :) ... i do tego nie wersję Storm - która wygląda jak rasowy but biegowy - ale wersję "normalną".  Wersja Storm jest trochę droższa od zwykłej ale i tak można ją kupić za mniej niż 400 PLN.
Laszlo
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno. Pegasusy sa opisywane jako dla 'medium-framed' biegaczy, zas dla ciezkich klockow sa Max Tailwind. Ktos biega w tych trzewikach?
Jak już pisałem chciałem wypróbować Tailwind - i pewnie bym się nie zawiódł mimo iż Pegasus to but kultowy w Nike - ale nie ma go w ofercie Nike na Europę... katalog nie obejmuje tego buta.
Laszlo
Awatar użytkownika
Karol Yfer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

> prawdopodobnie widziałeś model zeszło roczny
> lub wiosenny ze srebrnymi bokami :)

Dokladnie. Takie odpustowe zelazko.

> ... i do tego nie wersję Storm

Nie. Byl typowo letni, w miare przewiewny.

> można ją kupić za mniej niż 400 PLN.

Gdzie? W GoSport, ktorego nie lubie, sa te srebrne po 399zl.
Karol Yfer
p.o. dr zero
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie jestem pewny co do ceny 320 lub 340 za wersję Storm wiosenno-letnią 2004 chciano w Nike w Poznaniu w Starym Browarze...
Laszlo
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ