W 2015 roku powstaną orliki lekkoatletyczne

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Minister Sportu i Turystyki Andrzej Biernat zapowiedział wczoraj, że w roku 2015 zostanie wdrożony program budowy Orlików Lekkoatletycznych.

Minister Biernat o planach ministerstwa poinformował na posiedzeniu senackiej Komisji Nauki, Edukacji i Sportu. Program będzie polegać na rozbudowę o infrastrukturę lekkoatletyczną istniejących obiektów. W ramach projektu „Moje Boisko Orlik 2012” na terenie Polski powstało w minionych latach ponad 2500 obiektów. Zgodnie z zapowiedzią ministra tam gdzie to możliwe planuje się rozbudować obecne boiska o 200 metrową bieżnię lekkoatletyczną, a jeśli warunki na to nie pozwolą powstaną skocznie do skoków długich oraz skoku wzwyż.

- Słowa ministra Biernata przyjąłem z dużą radością. Wszyscy doskonale wiemy, że brak infrastruktury jest bardzo dużym problemem lekkoatletyki w Polsce. W ostatnim czasie wiele miast zainwestowało w budowę nowoczesnych stadionów lekkoatletycznych, ale dzięki zapowiedzianemu programowi Orlików Lekkoatletycznych Królowa Sportu będzie mogła na stałe zagościć także w małych ośrodkach. Jestem przekonany, że realizacja tego projektu przyczyni się do rozwoju lekkoatletyki w naszym kraju. – komentuje prezes PZLA Jerzy Skucha.

Zapowiedziany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki program ma być wdrożony w 2015 roku. Według wstępnych planów resort zamierza przeznaczyć na ten cel od 10 do 15 milionów złotych i będzie oczekiwał na wnioski o dofinansowanie od przedstawicieli samorządów.
Krzysiek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No super. Najpierw wszędzie się zrobiło orliki nadające się tylko do gry w piłkę, a teraz znając życie przeznaczy się drugie tyle na rozbudowę o bieżnię. Czy u nas nie można zrobić czegoś od razu normalnie?
Ale i tak pozytywnie, że ktoś zauważył że coś jest nie tak :).
The faster you are, the slower life goes by.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:No super. Najpierw wszędzie się zrobiło orliki nadające się tylko do gry w piłkę, a teraz znając życie przeznaczy się drugie tyle na rozbudowę o bieżnię. Czy u nas nie można zrobić czegoś od razu normalnie?
Ale i tak pozytywnie, że ktoś zauważył że coś jest nie tak :).
Sa juz orliki z biezniami.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O to super. Co prawda jeżdżąc po zawodach czasem nocuję w szkołach w różnych miejscach i orlika z bieżnią nie widziałem ale miło że coś się zmienia :).
A w Czechach ich "orliki", nawet w górach są praktycznie zawsze otoczone 200m zajebistego tartanu, plus budynek z szatnią i przysznicami, a obok przeważnie parę kortów tenisowych :/.
Ale oni mają też przeważnie super asfalty nawet w górach, a u nas się nie da, bo mamy klimat znacznie surowszy ;).
modnin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Owszem są orliki z bieżniami ale spotkałem się dotychczas z takimi tylko na 100m biegu. Nie widziałem jeszcze takich 400 metrowych.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

modnin pisze:Owszem są orliki z bieżniami ale spotkałem się dotychczas z takimi tylko na 100m biegu. Nie widziałem jeszcze takich 400 metrowych.
No i nie zobaczysz bo to pelnowymiarowy stadion. Orlikki tez nie sa pelnowymiarowymi boiskami.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pozwólcie, że dopytam... Jaka jest różnica między "orlikiem" a boiskiem szkolnym? Jeżeli żadna to w moim liceum było boisko otoczone 400m bieżnią. Przynajmniej tak było 10 lat temu :P Kurna, jak ja nienawidziłem wtedy biegać :D

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tartanowe 400m przy szkole? co to była za szkoła?
Krzysiek
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:Pozwólcie, że dopytam... Jaka jest różnica między "orlikiem" a boiskiem szkolnym? Jeżeli żadna to w moim liceum było boisko otoczone 400m bieżnią. Przynajmniej tak było 10 lat temu :P Kurna, jak ja nienawidziłem wtedy biegać :D

Pozdrawiam

Paweł
No to miales fart. Za moich czasow jak szkola miala kawalek asfaltowego boiska zwymiarowanego do gry w pilke reczna to bylo dobrze.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tartanowe to może nie, ale też miałem w podstawówce boisko otoczone chyba 300m żużlową bieżnią. Nienawidziłem tej rozgrzewki przed meczem "A teraz trzy okrążenia dookoła boiska i gramy!" ;)
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

III Liceum Ogólnokształcące w Opolu. Bieżnia była tartanowa, elegancka, ale teraz już sobie ręki odciąć nie dam, że miała równe 400m, chociaż o ile sobie dobrze przypominam to tak nam właśnie mówiono :P Wtedy mnie to specjalnie nie interesowało ;)
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W Lodzi w zeszlym roku bylo glosno ze najlepsze liceum w miescie I LO otrzymalo NARESZCIE nowe tartanowe boisko do koszykowki. Wczesniej byl to tylko kawalek asfaltu. Tam gdzie ja chodzilem czyli XIII LO nadal ma nadal tylko kawalek asfaltu...Daleko temu do pelnowymiarowej biezni. My chodzilismy biegac Coopera na pobliski tor kolarski Spolem.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 17:55 przez fantom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

Dobrze, że takie powstają. Czasem sędziuję dzieciaków i taki orlik to wybawienie, niż wiejskie boisko :hej:
W mieścinie obok Zabrza jest właśnie taki orlik, ale tartanowy, a wokół niego tartan. Jak czasem tak podskoczę, to aż przyjemnie się biega, mimo że to jeno 200m.
Lecz nie mogę zrozumieć, dlaczego od początku nie budowano orlików z bieżnią?? :niewiem:

Co do mojej szkoły, mieliśmy pełnowymiarowe boisko do gry w nogę(typowe kartoflisko z psimi odchodami), wokół tego żużel, jakieś 375 i betonowe do ręcznej, kaj grało się w nogę. Przed paroma laty zrobiono parę kortów do ziemnego tenisa.
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:III Liceum Ogólnokształcące w Opolu. Bieżnia była tartanowa, elegancka, ale teraz już sobie ręki odciąć nie dam, że miała równe 400m, chociaż o ile sobie dobrze przypominam to tak nam właśnie mówiono :P Wtedy mnie to specjalnie nie interesowało ;)
Bieżnia Twojej szkoły ma 300m długości, ale i tak super się prezentuje w porównaniu do wszystkiego co ja doświadczyłem w trakcie mojej edukacji. ;)
Krzysiek
wiesb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:39

Nieprzeczytany post

Ja z zasady jestem przeciwny jakimkolwiek "orlikom", z tego względu, że są one budowane z publicznych pieniędzy.
Rzeczy tego typu stają się zawsze pretekstem rządu, aby bardziej podnosić podatki.
Osobiście zamiast orlików, dotacji itp: wolałbym po prostu niskie podatki :-)
ODPOWIEDZ