Zegar dla początkującego biegacza
- Ozinka
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:48:16
- Życiówka w maratonie: brak
A co sądzicie na temat Garmin Forerunner 70 Hrm ?
Postanowiłam, że chciałabym mieć zegarek i jeśli już szarpnąć się na taki zakup, to z funkcją tętna. Garmin Forerunner 10 niestety nie ma funkcji pomiaru pracy serca, a jest w tej samej cenie co wspomniany 70.
Czy są może inne dobre zegarki w okolicy 500 zł i z całą gamą bazowych funkcji?
Naturalnie i tym razem będę wdzięczna za radę
Postanowiłam, że chciałabym mieć zegarek i jeśli już szarpnąć się na taki zakup, to z funkcją tętna. Garmin Forerunner 10 niestety nie ma funkcji pomiaru pracy serca, a jest w tej samej cenie co wspomniany 70.
Czy są może inne dobre zegarki w okolicy 500 zł i z całą gamą bazowych funkcji?
Naturalnie i tym razem będę wdzięczna za radę

-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49.42
Nike Sportband! Skoro nie zależy Ci na mega dokładnym prowadzeniu statystyk, wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie. Korzystałem 2 lata i byłem bardzo zadowolony z urządzenia. Brak butów z Nike+ to żaden problem, ponieważ ja np. sensor przypiąłem do sznurówek za pomocą uszytego "pokrowca", a wcześniej miałem go po prostu pod sznurówkami i też dawało radę. Dobrze skalibrowany jest bardzo dokładny, szczególnie jak biegasz stałym tempem. Cena nie powinna przekroczyć 200zł. Widziałem w GoSport kiedyś przecenione na 120zł bodajże.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 42,40
Kolaj pisze:Garmin 110 HR - ok. 560zł za nowy
Tez bym wolał 110hr niz garmina 70. Ja osobiście bez GPS nie wyobrażam sobie biegania.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 49.42
Gdybyś była zainteresowana Sportbandem, to wypociłem przed chwilą dłuższy opis moich doświadczeń z nim 
http://jeszczekilometr.blogspot.com/201 ... tband.html

- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Kupując wczoraj Garmina gadalem w sklepie o wszystkich sport/fit bandach. Wedle ekipy sprzedajacej to fajny sprzęt by dobrze na dzielni wyglądać, ale co by służył do treningów, to muszą mu jeszcze trochę dołożyćMisterMystery pisze:Gdybyś była zainteresowana Sportbandem, to wypociłem przed chwilą dłuższy opis moich doświadczeń z nim
-
- Wyga
też tak uważam, wg. mnie to fajny bajer,ładnie może wyglądać, wskazywać daną godzinę, ew. być uzupełnieniem do zegarka biegowego, ale raczej nie podstawą
, choć sam tez zastanawiam się nad zakupem takiego gadżetu żeby monitorować z ciekawości całą dobę moj ruch,ilość kalorii , itd 
EDIT :
Dzisiaj widziałem w sklepie Timex Marathon za 490zł. Sądze że też bardzo fajna opcja ...

EDIT :
Dzisiaj widziałem w sklepie Timex Marathon za 490zł. Sądze że też bardzo fajna opcja ...

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Hej wszystkim, jestem nowa na forum, zapytam tutaj odnosnie wspomnianego garmima FR10. Czy biegajac z tym zegarkiem oraz osobno pulsometrem mozna pozniej dane z pulsometru wprowadzic do garmin connect i uzupelnic o nie trening? I jeszcze jedno pytanie - garmin fr10 nie prowadzi zapisu wysokosci npm, ponoc dane uzupelniane sa po wprowadzeniu do komputera,( jesli tutaj sie myle to prosze o poprawke), to mialoby sens np przelaczyc urzadzenie w tryb chodu i zabrac na szlak w gorach i potem odczytac trase?, fajnie byloby miec zapis roznic wysokosci. Z gory dziekuje za pomoc 

-
- Wyga
Po zgraniu do programu, podaje wysokość, oraz czas i dystans na jakim znajdowała się dana wysokość.
Poniżej załączam zrzut jak to mniej więcej wygląda przy zgraniu -- ZIELONA TABELKA WŁASNIE WYŚWIETLA WYSOKOŚĆ -- JADĄC STRZAŁKĄ PO TYM WYKRESIE WYŚWIETLA CI SIĘ GDZIE W DANYM MOMENCIE BYŁAŚ I NA JAKIEJ WYSOKOŚĆ.
Poniżej załączam zrzut jak to mniej więcej wygląda przy zgraniu -- ZIELONA TABELKA WŁASNIE WYŚWIETLA WYSOKOŚĆ -- JADĄC STRZAŁKĄ PO TYM WYKRESIE WYŚWIETLA CI SIĘ GDZIE W DANYM MOMENCIE BYŁAŚ I NA JAKIEJ WYSOKOŚĆ.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki! Przeczytama chyba wszystko co znalazlam w necie na temat fr10 i wracam do zasadniczego pytania, da sie z nim potrenowac do maratonu (brak monitorowania hr i biegania w zakresach tertna brak interwalow) czy sluzy raczej do zwyklego biegania ze zwyklym ale cennym kontrolowaniem dystansu i czasu..? Biegam od roku chce biegac kilka razy w tygodniu z czystej przyjemnosci nie katowac sie liczbami za bardzo ale marzy mi sie polmaraton i maraton i chcialabym zeby zegarek mi w tym pomogl, pewnie zawsze lepiej miec wiecej funkcji niz mniej (mysle jeszcze o fr210) ale prostota fr10 jest tak kuszaca.. bede wdzieczna za sugestie
juz mnie glowa boli od rozkminiania 

-
- Wyga
Ja nie widzę przeciwwskazań do tego. Sam w przyszłym sezonie będę chciał podejść do maratonu, a w tym sezonie ze dwa polmaratony chce zaliczyć. Dla mnie to jest wszystko co na chwile obecna potrzebuje. Zawsze biegalem i biegam na tempo i moim zdaniem ten zegarek wystarczy, a wolę zainwestować kolejne 300-400 zł w dobre buty niż super zegar i trampki z Tesco :-P. Ale to dlatego że osobiście na tętno nigdy nie lubiłem biegać i nie lubię
. Wg.warto go kupić ale jakoś okazyjnie bliżej 400zl niż 500 jak stoją w sklepach 

-
- Zaprawiony W Bojach
@aga
Nie wgłębiałem się w temat tętna, bo sam biegam tylko na tempo, ale patrząc na opcje w garmin.connect można chyba zaryzykować, że nie da się dołączyć pomiarów tętna do innego biegu. Odnośnie pytania o góry, to FR10 średnio się nadaje nie z powodu pomiaru wysokosci, a czasu działania na jednym ładowaniu - ok. 5h i konieczności ładowania przez USB (niektóre wyższe modele mają wtyczkę do prądu z przelotką na USB, pewnie można to kupić).
Do maratonu spokojnie się przygotujesz trenując na tempo. Jeśli nie jesteś jeszcze w fazie "żyłowania" swoich rekordów, to tętno to tylko dodatkowy problem (plus pasek do noszenia na klacie). Jeśli chodzi o możliwości, to FR10 ma proste interwały obsługiwane w opcji Bieg/chód, do tego całkiem przydatny Virtual Pacer, który pilnuje zadanego tempa biegu. Ogólnie możliwości ma fajne w porównaniu do ceny.
Mi się niestety ten zegarek nie sprawdził, bo stosunkowo często nie radził sobie na terenie leśnym po którym biegam, a jak GPS świruje, to reszta pomiarów jest przekłamana. Ogólnie mocno przemyśl zakup pierwszego zegarka. Lepiej kupić od razu coś droższego, co Cię kusi już teraz, bo za pół roku możesz się wkurzać, że tego od razu nie zrobiłaś (i odsprzedawać pierwszy za pół ceny).
Nie wgłębiałem się w temat tętna, bo sam biegam tylko na tempo, ale patrząc na opcje w garmin.connect można chyba zaryzykować, że nie da się dołączyć pomiarów tętna do innego biegu. Odnośnie pytania o góry, to FR10 średnio się nadaje nie z powodu pomiaru wysokosci, a czasu działania na jednym ładowaniu - ok. 5h i konieczności ładowania przez USB (niektóre wyższe modele mają wtyczkę do prądu z przelotką na USB, pewnie można to kupić).
Do maratonu spokojnie się przygotujesz trenując na tempo. Jeśli nie jesteś jeszcze w fazie "żyłowania" swoich rekordów, to tętno to tylko dodatkowy problem (plus pasek do noszenia na klacie). Jeśli chodzi o możliwości, to FR10 ma proste interwały obsługiwane w opcji Bieg/chód, do tego całkiem przydatny Virtual Pacer, który pilnuje zadanego tempa biegu. Ogólnie możliwości ma fajne w porównaniu do ceny.
Mi się niestety ten zegarek nie sprawdził, bo stosunkowo często nie radził sobie na terenie leśnym po którym biegam, a jak GPS świruje, to reszta pomiarów jest przekłamana. Ogólnie mocno przemyśl zakup pierwszego zegarka. Lepiej kupić od razu coś droższego, co Cię kusi już teraz, bo za pół roku możesz się wkurzać, że tego od razu nie zrobiłaś (i odsprzedawać pierwszy za pół ceny).
kiss of life (retired)
-
- Wyga
Akurat jeśli chodzi o garmina 10 to za pół ceny raczej nie a 90% ceny
bo nigdzie nawet w uzywkach nie znalazłem żadnego poniżej 370zl a nowke kupiłem za 400zl wiec niewielki spadek wartości
. No i dla kobiet są też nieco mniejsze modele i kolorystyka fajna co też może zachęcić do zakupu tego zegarka a nie busoli typu timex global trainer hehe