Polar Fitness Test
- yash
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Czesć!
Jakie macie doświadczenia z Fitness Testem?
Ja zapuściłem (ustawiwszy uprzednio wszystko pod siebie) i po paru minutach PIK!! 72
Nie zdziwiłbym sie jakby nie to ze od paru mcy jezdze niewiele - czekam juz na przysły sezon a rhr poszło mocno w góre. Ale w sumie... kto 3 lata trenuje w 3mce nie straci tego na co cięzko zapracował. Tylko skąd ta cwana bestia o tym wie... HR na to by nie wskazywało... w koncu ona tu tylko liczy ;P
Powtórzyłem następnego dnia to samo.
Zacząłem sie zastanawiac jak działa Fitness Test i jak odzwierciedla zmiany wytrenowania. Jedno na pewno - nie opiera sie bezwzględnie na wartosci tętna spoczynkowego - raczej na jego zmienności.
Jak Wam sie to sprawdza w życiu? Czy wzrosty formy były odzwierciedlane przez Fitness Test?
Ja od siebie powiem tylko ze pomiary na Tacxie Basicu (trenazer z pomiarem mocy) które robiłem rok wstecz pokazywały podobne wartości.
Jakie macie doświadczenia z Fitness Testem?
Ja zapuściłem (ustawiwszy uprzednio wszystko pod siebie) i po paru minutach PIK!! 72
Nie zdziwiłbym sie jakby nie to ze od paru mcy jezdze niewiele - czekam juz na przysły sezon a rhr poszło mocno w góre. Ale w sumie... kto 3 lata trenuje w 3mce nie straci tego na co cięzko zapracował. Tylko skąd ta cwana bestia o tym wie... HR na to by nie wskazywało... w koncu ona tu tylko liczy ;P
Powtórzyłem następnego dnia to samo.
Zacząłem sie zastanawiac jak działa Fitness Test i jak odzwierciedla zmiany wytrenowania. Jedno na pewno - nie opiera sie bezwzględnie na wartosci tętna spoczynkowego - raczej na jego zmienności.
Jak Wam sie to sprawdza w życiu? Czy wzrosty formy były odzwierciedlane przez Fitness Test?
Ja od siebie powiem tylko ze pomiary na Tacxie Basicu (trenazer z pomiarem mocy) które robiłem rok wstecz pokazywały podobne wartości.
sedrecznie zapraszam wszystkich na
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
Kuba
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
O Fitness Teście rozpisywano się także już wielokrotnie.Sporo osób zarzuca jednak wiarygodność w dokładnej ocenie wydolności organizmu poprzez stosowanie tego testu.Na pewno sporo więcej informacji mogą dać różne próby,czy testy wysiłkowe.Fitness Test pozwala SZACOWAĆ bieżcą wydolność poprzez pomiar OWN-index,który koreluje z VO2max i HR-max,czyli aktualne tętno maksymalne.Wszystko to dzieje się jednak w spoczynku,oczywiście po wprowadzeniu do monitora swoich parametrów,tzn.m.in.wagi,wieku,częstości treningów.Monitor przelicza w oparciu o te parametry oraz zmienność rytmu i częstości sk.serca naszą wydolność.
Osobiście podpieram się tym testem w przygotowaniach do sezonu i w trakcie jego trwania,bo np.HRmax.niewiele,ale jadnak zmienia się wtym okresie.
Co do OWN-index,który ma być porównywalny z VO2max,to zwiększa się on na korzyść w momencie zwyżkowania formy(wyniki sprawdzianów,zawodów),co za tym idzie obniżki wagi (pisał o tym Deck w odniesieniu do poprawy Vo2max) i subiektywnie lepszego samopoczucia podczas treningów i zawodów.
Nie do końca polegam jedynie na tej funkcji monitora i nie tylko na niej opieram swoje treningi.
Pozdrawiam
Osobiście podpieram się tym testem w przygotowaniach do sezonu i w trakcie jego trwania,bo np.HRmax.niewiele,ale jadnak zmienia się wtym okresie.
Co do OWN-index,który ma być porównywalny z VO2max,to zwiększa się on na korzyść w momencie zwyżkowania formy(wyniki sprawdzianów,zawodów),co za tym idzie obniżki wagi (pisał o tym Deck w odniesieniu do poprawy Vo2max) i subiektywnie lepszego samopoczucia podczas treningów i zawodów.
Nie do końca polegam jedynie na tej funkcji monitora i nie tylko na niej opieram swoje treningi.
Pozdrawiam

T.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Osobiście arytmia mięśnia sercowego mnie nie dotyczy.Tym bardziej nurtuje mnie Twe pytanie.Arytmia raczej powinna być zdiagnozowana przez lekarzy i na bieżąco,w miarę możliwości leczona.Po co więc potencjalnemu"pacjentowi"oddziału kardiologii tak zaawansowana "aparatura"?;)(s625x)
CHYBA,że chodzi o tzw.serce sportowe,czyli niewielkie zaburzenia rytmu serca spowodowane rozrostem mięsnia sercowego(w szczególności lewej komory)pod wpływem długotrwałegowysiłku o charakterze wytrzymałościowym.
Myślę,że gdyby zaburzenia rytmu były znaczne monitor mógłby nawet wyświetlić informację:"failed test",świadczącej o niemożności "wyłapania"rytmiki uderzeń.Poza takim przypadkiem test raczej powinien się udać.
Pozdrawiam.
CHYBA,że chodzi o tzw.serce sportowe,czyli niewielkie zaburzenia rytmu serca spowodowane rozrostem mięsnia sercowego(w szczególności lewej komory)pod wpływem długotrwałegowysiłku o charakterze wytrzymałościowym.
Myślę,że gdyby zaburzenia rytmu były znaczne monitor mógłby nawet wyświetlić informację:"failed test",świadczącej o niemożności "wyłapania"rytmiki uderzeń.Poza takim przypadkiem test raczej powinien się udać.
Pozdrawiam.
T.
-
- Rozgrzewający Się
T-jestem pod wrazeniem Twoich wypowiedzi, zajmujesz sie sportem zawodowo?
Arytmie serca mam od dziecka. Nigdy nie byla leczona, uprawiam duzo sport, ale dopiero jak jestem dorosla-zaczelam kolo 30-tki.Czy powinnam sie jednak dokladnie przetestowac, troche sie przestraszylam swojego ignoranctwa.Bede wdzieczna za porade.
Aga
Arytmie serca mam od dziecka. Nigdy nie byla leczona, uprawiam duzo sport, ale dopiero jak jestem dorosla-zaczelam kolo 30-tki.Czy powinnam sie jednak dokladnie przetestowac, troche sie przestraszylam swojego ignoranctwa.Bede wdzieczna za porade.
Aga
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Dla samej siebie warto byłoby zrobić EKG i Echo serca pod fachowym okiem kardiologa,najlepiej jeszcze majacego do czynienia ze sportowcami.Wtedy można liczyć na konkretną ocenę "zdolności"Twego serduszka;).Nie dramatyzujmy tak jednak,może to w końcu nic poważnego:).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
T.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Kenji,
to nie chodzi o arytmię tylko o zmienność rytmu serca (HRV). To cechuje każdy organizm. Pisałem na ten temat w wątku dotyczącym S-810i.
R.
to nie chodzi o arytmię tylko o zmienność rytmu serca (HRV). To cechuje każdy organizm. Pisałem na ten temat w wątku dotyczącym S-810i.
R.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Wiem Ryszardzie,że istotą Fitness Testu,jest badanie m.in.zmiennosci rytmu serca.
Pojawiło się jednak w poprzednich postach pojęcie arytmii serca(wydawało mi się,że chodziło o spotykane w medycynie zaburzenia rytmu serca),stąd moje sugestie dla AgnesSp.
Pozdrawiam.

Pojawiło się jednak w poprzednich postach pojęcie arytmii serca(wydawało mi się,że chodziło o spotykane w medycynie zaburzenia rytmu serca),stąd moje sugestie dla AgnesSp.
Pozdrawiam.
T.
-
- Wyga
Przepraszam, ale wyraziłem się zbyt potocznie. "Arytmia spoczynkowa" to właśnie zmienność rytmu serca, która u mnie objawia się w ten sposób, że przy niskim tętnie (około 60) podczas wdechu serce przyspiesza a podczas wydechu zwalnia. Wynika to właśnie z wytrenowania organizmu i trwałych zmian serca. Dlatego chciałem zapytać czy Fitness Test bierze pod uwagę takie zmiany. Ale skoro Test bierze pod uwagę zmienność rytmu to oznacza że ta właśnie "arytmia spoczynkowa" im większa tym lepszy wynik Fitness Testu. Mam rację?
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Noooooo!:) Cała ta"zadymka"widzę niepotrzebna.
Każdy wie o co chodzi.
AgnesSp-nie zaburzyłaś żadnego rytmu.
Wojtonos-żeby już na prawdę nie było wątpliwości co do tej zmienności rytmu serca przejrzyj ten temat
Pozdrawiam.

AgnesSp-nie zaburzyłaś żadnego rytmu.

Wojtonos-żeby już na prawdę nie było wątpliwości co do tej zmienności rytmu serca przejrzyj ten temat

Pozdrawiam.
T.
- yash
- Stary Wyga
- Kontakt:
zaparz herbatke zarezerwuj godzinkę czasu i przejrzyj.... ciekawe 
http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... 6&start=10
miłego czytania... jest wykres snu FREDZIA
ja robiłem na 5s usrednianiu na 625x... nothing special.... 99% czasu hr spocz +-10bpm, 2 chwilowe skoki do 30 i do 100bpm (nie wygladajace na bład pomiaru)

http://www.bieganie.home.pl/cgi-bin/iko ... 6&start=10
miłego czytania... jest wykres snu FREDZIA

ja robiłem na 5s usrednianiu na 625x... nothing special.... 99% czasu hr spocz +-10bpm, 2 chwilowe skoki do 30 i do 100bpm (nie wygladajace na bład pomiaru)
sedrecznie zapraszam wszystkich na
Kuba
Kuba
-
- Wyga
Przy tych 30 to śniła ci się teściowa, a przy 100 żona ?
)
Ale na poważnie - myślę że lepiej wydać tą kasę i u pana Ryszarda zobić testy co jakiś czas, bo Fitness Test trzebaby przeprowadzać naprawdę w idelanych warunkach - Pan Ryszard gdzieś napisał że wieczorem.

Ale na poważnie - myślę że lepiej wydać tą kasę i u pana Ryszarda zobić testy co jakiś czas, bo Fitness Test trzebaby przeprowadzać naprawdę w idelanych warunkach - Pan Ryszard gdzieś napisał że wieczorem.