Z Jackiem (D) na Warszawę

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Jestem tu już od jakiegoś czasu, po ostatniej kontuzji, która rozsypała mnie nie tyle fizycznie co mentalnie, wczoraj wróciłem do biegania. Oglądając w niedzielę Maraton w Paryżu uświadomiłem sobie, że do MW zostało 24 tygodni, wypisz -wymaluj modelowy cykl treningowy Danielsa :oczko: . Chcę spróbować powalczyć o ten bieg. Nie poruszam się dostatecznie swobodnie w "danielsowskich" klimatach, dlatego proszę o poradę i ewentualne skorygowanie moich przemyśleń.
Współczynnik VDOT - 38. Ostatnie zawody w listopadzie 2013 (bieg niepodległości). Do 20 lutego miesięcznie ok. 160 km. Waga (na razie) leży - 88 kg przy 175 cm i 38 latach. :usmiech:
Tempa: BS - 6:35; M - 5:41; P - 5:19; I - 4:54; R (200m) - 0:54;
Planowany max. dystans tygodniowy 50 km przy 4 jednostkach treningowych (tu pierwszy dylemat, bo czy Daniels nie poleca biegać codziennie?)
Przede mną 6 tygodni I fazy. I pytania:
1. Czy "kurczowo trzymać się tempa 6:35 przy BS, czy też biec komfortowo "na samopoczucie" nawet jeżeli miałoby to być trochę szybciej lub wolniej?
2. Czy Daniels poleca (a chyba tak) wplatanie w I fazę akcentów, jeżeli tak to jakich, ile i kiedy?
3. Kilometraż na I fazę 50 km X 6 = 300 km?

Wiem, że w praktyce proszę o rozpisanie planu na najbliższe 6 tygodni, ale liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam.
PKO
mowglie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie plan Danielsa nie działa przy tak niskich kilometrażach. Zdarzają się tygodnie, gdzie z samych 2 głównych akcentów wyjdzie Ci prawie 50km, a gdzie pozostałe dni treningowe? Plan wymaga pewnie dużego przebudowania, mam wrażenie że tak dużego, że to już będzie całkowicie inny plan.
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Tak jak pisze mowglie 50 km to za mało na Danielsa. Myślę, że minimum to ok 70 km tygodniowo na 5 jednostkach.
Co do pierwszych 6 tygodni to u Danielsa nie ma cudów. Same BS ( z jednym dłuższym, który co tydzień wydłużamy ) + od 4 tygodnia dodajemy przebieżki. Ja pierwszą fazę planuję na 4 treningach robić i dopiero od drugiej fazy wprowadzić piątą jednostkę. Przy założeniu 70 km tygodniowo, pierwsza faza to bym zaczął od 4 x 10 km spokojnie. Potem jeden wydłużać o 2km, aż dojdziemy do 20 km wybiegania.
Powodzenia życzę i zdrówka :)
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
aniol1979
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,30

Nieprzeczytany post

hm,a gdzie daniels pisze,ze 50 km to za malo? MOWGLIE,to niemozliwe,zeby tyle wyszlo z samych akcentow,bo wtedy kilometraz tygodniowy musialby byc na poziomie zawodowca.patrzac na plan A,to rzeczywiscie w 4 fazie sporo zajmuja akcenty z dosc dlugimi wybieganiami.ale tez wtedy trzeba zaczac powoli odpoczywac,a wiec albo zmniejszyc o 1 np. liczbe treningow,albo zmniejszyc dystanse.takie jest moje zdanie.
wez sobie jak ja,plan A danielsa na maraton.tam sam ustalasz sobie max. kilometraz tygodniowy.ja w tej chwili trenuje do 2 maratonu. kilometraz max. na poziomie 60 km tyg.(niestety w praktyce,z roznych przyczyn do tej pory wychodzilo mi po ok. 50km,ale i tak mysle,ze to dosyc na planowane 4 godz.). wisze,ze ty mierzysz podobnie.z tego planu i kilometrazu spokojnie powinienes to zrobic.jedyny problem jaki moze cos popsuc to waga/sila.moja rada-zadbaj o sile.same przebiezki i delikatne podbiegi to moze byc za malo.w dni bez biegania koniecznie cwiczenia na nogi i tulow.polprzysiady,cwiercprzysiady,pompki,nozyce,sklony,wchodzenie na stopien,etc. co do 1ych 6 tyg. to rzeczywiscie u danielsa same bsy.jesli jednak masz jaka taka podbudowe,to spokojnie mozesz plan skorygowac.dorzucic jakies szybsze akcenty. ja np. co jakisz czas robie sobie takie klasyczne interwaly(choc u danielsa w planie A ich nie ma.jedynie interwaly progowe,a to cos ciut innego).po prostu lubie czasami zrobic taki mocniejszy trening.czasem tez robie BNP,mimo,ze takiego klasycznego daniels tez nie przewiduje.tak wiec mozliwosci jest sporo.powodzenia

tutaj masz rozpisany mniej wiecej plan A danielsa z malymi modyfikacjami.jakimi,autor napisal w przedmowie.mysle,ze dla ciebie bedzie calkiem spoko.oczywiscie,mozesz sobie go zmodyfikowac. co do wartosci temp,to oczywiscie podstawiasz wlasne.
http://www.poezjabiegania.pl/plan-treni ... -marathon/
co do BSow to nie a co za szybko biegac,ale jesli nieco szybsze tempo bedzie ci odpowiadac i nie bedzie specjalnie meczylo,to oczywiscie mozesz sobie tak biegac.
Obrazek
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11

Nieprzeczytany post

Dzięki, muszę to jeszcze "przetrawić". :spoczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ