Buty do biegania po górach

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to mi podobnie rozdarły się niezniszczalne Nike pegasus +29 trail tyle że po 2 latach i przebiegu coś koło 2 tyś km. głównie na mokro :)
Obrazek
PKO
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Chcę kupić pierwsze buty terenowe, głównie będą użytkowane w Kampinosie oraz czasem w górach. W lipcu chcę biec w dolnośląskim festiwalu biegów górskich.
Teraz w decathlonie są Salomony SPeedcrossy za 266, ale ich nigdy nie widziałem, ani nie przymierzałem, w sieci można znaleźć różne opinie.
W sklepie biegacza oglądałem Faasy 300 TR. Mam zwykłe faasy 300 i 500 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale nie wiem jak sprawdzają się w terenie te z oznaczeniem TR.
Buty które jeszcze ogladałem w sklepie biegacza to Salomon XR Shift oraz Adidas Duramo 5 TR.
Co sądzicie o wyżej wymienionych butach?
Don_Vito
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:47
Życiówka w maratonie: 3:30:39

Nieprzeczytany post

Biegam od pół roku w XR Shiftach - but raczej dla osób o wąskich stopach - but bardzo mocno trzyma piętę i śródstopie przez co przez pierwszy miesiąc bardzo bolało mnie śródstopie. Teraz but się trochę rozszedł, jest naprawdę super, tym bardziej że but jest bardzo uniwersalny tj. można w nich biegać zarówno po asfalcie jak i przełaje oraz góry.
Awatar użytkownika
TriSzerpa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: kiepska
Życiówka w maratonie: kiepska

Nieprzeczytany post

trucho pisze:Chcę kupić pierwsze buty terenowe, głównie będą użytkowane w Kampinosie oraz czasem w górach. W lipcu chcę biec w dolnośląskim festiwalu biegów górskich.
Teraz w decathlonie są Salomony SPeedcrossy za 266, ale ich nigdy nie widziałem, ani nie przymierzałem, w sieci można znaleźć różne opinie.
W sklepie biegacza oglądałem Faasy 300 TR. Mam zwykłe faasy 300 i 500 i jestem z nich bardzo zadowolony, ale nie wiem jak sprawdzają się w terenie te z oznaczeniem TR.
Buty które jeszcze ogladałem w sklepie biegacza to Salomon XR Shift oraz Adidas Duramo 5 TR.
Co sądzicie o wyżej wymienionych butach?

Zrobiłem przez zimę 1200 km w faasach 250 tr, są świetne w teren, ale na ultra bym jeszcze ich nie wziął, zbyt minimalistyczne jak na moją grubaśną posturę. Ale jak Tobie siadły 300tki i lubisz takie buty,to polecam. Uważaj w nich jednak na zbiegach na początku,bo są specyficzne i trzeba się przyzwyczaić.
Speedcrossów bym nie polecał. Trzech znajomych w nich biega - jeden zachwala ponad wszystko, dwóch nigdy w życiu ich nie kupi drugi raz. Kumpel na pierwszym długim górskim wybieganiu stracił dwa paznokcie w nich.
A.n.d.r.z.e.j.
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mam zwykłe Faasy 500 i jestem z nich bardzo zadowolony, mam też Faasy 250 TR i tak do 10-12km też jestem zadowolony, później już nie (cholewka mi nie pasuje), podeszwa dobrze trzyma na mokrym i zielonym lub białym. Jak biegałem w Tatrach (pod Reglami) też po mokrym to po pierwszym bieganiu odpuściłem sobie. Ślizgały się na kamulcach, choć nie było jednak tragedii odpuściłem sobie i dalsze treningi biegałem już w Salomonach XA Pro 3D Ultra 2 (kto wymyśla takie nazwy, nie można było normalnie? np taki Schwalbe nazwał opony Fat Albert). Salomony XA Pro 3D Ultra 2 są ciężkie ale stabilne i jak na razie bardzo mi przypasowały, także jako buty do chodzenia po górach. Bardzo dobrze mi się w nich zbiega, sprawdziły się na Chudym Wawrzyńcu i BUT 55 (a raczej 61).

Życzę udanego wyboru.
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

W końcu nie kupiłem nic z wyżej wymienionych a New balance MT810GY3. To tegoroczny model. Mają trochę amortyzacji, ale za to drop rzędu 4mm. Są dosyć wąskie, na moją stopę idealne. Zrobiłem w nich narazie 20 km po Kampinosie i bardzo fajnie się biegało. Będę testował dalej :)
brachu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie !

Mam taki maly problem i prosze o porade bardziej doświadczonych kolegów. Przespałem wymiane obuwia biegowego w tym roku i jednak pojawił sie problem z moim kolanem. Obecnie biegam w Asics Fuji Trabuco . Natrzepałem w nich ponad 1000km i od tygodnia czuje ,że lewe kolano zaczyna dawac sygnały iż coś jest nie tak. Będe biegł w rzezniku i zastanawiam się czy w tym momencie jest sens kupowac nowe buty ? Bardzo napaliłem się na Trailroc 255 . Jednak martwi mnie mniejszy drop niż w obecnym modelu. Czy zmiana dropu z 10,5 na 6mm w takim krótkim czasie do zawodów nie jest zbyt ryzykowna ?
Obrazek
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na niebyt duże błotko i raczej gdy jest sucho nadal mogę polecić Nike TerraKiger, nawet na dystansie 42 km. Śledząc rynek zastanawia mnie nowy model Icebuga
ENLIGHT
http://icebugrunning.pl/?product=enlight-l-rb9x
Wygląda dobrze tylko ta cena... Do biegania w błocie nadal nie ma mocnych i faworyzuję tu w modelu acceleritas, tam gdzie speedcross3 ujeżdża Acceleritas gryzie glebę jak należy.
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Dla mnie bezkonkurencyjne są Brooks Cascadia.Mega wygodne.
INOV 8 Muldclaw 300-megarozczarowanie jakością i serwisem (Napieraj.pl).
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brachu - mniejszy o 4 mm drop to tylko jedna ze zmian, jakie by Cię czekały w trailrocach; asiscy, które masz to buty wysoko amortyzowane; dochodzi do tego stabilizacja, sztywność cholewki, podeszwy, jej grubość - tego w inov-8 nie znajdziesz; stopa musi się przyzwyczaić; czy starczy miesiąc? to sprawa indywidualna, musisz sprawdzić sam; miesiąc to jeszcze trochę czasu, ale eksperymentować tuż przed tak długim biegiem - nie odważyłabym się
sama od roku biegam głównie w trailroc 255 i są to moje ulubione buty; mięciutkie, leciutkie; przesiadłam się na nie bezpośrednio z dropu 12mm, bez żadnego "okresu przejściowego" i faktycznie przez pewien czas miałam lekkie problemy ze ścięgnami;
brachu
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzieki za rade. Zaryzykuje chyba zakup i zobaczymy sie się bedzie działo przez ten okres.
Obrazek
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

polecam te buty gorąco:) w asicsach nigdy nie czułam się tak bezpiecznie na śliskich i nierównych szlakach;
brachu
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam takie samo zdanie o asicsach ;-( bo wygoda super ,ale komfort bieganie w terenie już słaby. Działam w tym temacie usielnie. Dzięki za rady.
Obrazek
nscotia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co myślicie o Adidas Kanadia na krótkie, górskie dystanse?

Pytam o krótkie dystanse, bo tylko takie od dłuższego czasu biegam. Nie mam wielkich ambicji i planów rozwojowych, nie szykuję się na maratony, biegam dla biegania. Kanadia występuje w absolutnie szałowych wersjach kolorystycznych :bum:, zastanawiam się tylko czy się nadaje.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wystarczą Ci nike terra kiger które możesz kupić już za około 200 zł.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ