Komentarz do artykułu Eksperyment - zostań trenerem Nieznanego Biegacza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bozzo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Musisz tam po prostu wpisać swoje propozycje treningów, jeśli przeczytałeś cały artykuł powinieneś wiedzieć jak wziąć udział w konkursie i co masz zrobić :ble:
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tak, bozzo dobrze mówi. Np:

Komentarz: Rób trening który ..................bla bla bla

Trening 1: 5 km minut na 150 % HRmax
Trening 2: 8 km minut na 120 % HRmax
Trening 3: 120 minut na 30% HRmax

(niech nikt nie próbuje tego wykonać ;))
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Macie już wyniki? Ciekaw jestem jak wyglądają najlepsze plany przy takich ograniczeniach.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, wykonałem Twój trening (ten z Twojego poprzedniego posta) i zauważyłem bardzo pozytywne efekty! Skoczyła mi dość znacznie wydolność tlenowa. Pod konie czułem takie jakby kołatanie serca (szybko i mocno biło), ale najważniejsze, że się udało!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:Adam, wykonałem Twój trening (ten z Twojego poprzedniego posta) i zauważyłem bardzo pozytywne efekty! Skoczyła mi dość znacznie wydolność tlenowa. Pod konie czułem takie jakby kołatanie serca (szybko i mocno biło), ale najważniejsze, że się udało!
Trening 3 Adama wykonuje w miarę możliwości codziennie i to ze trzy razy pod rząd, a jak nie usłyszę budzika to bywa, że i cztery ;)
Krzysiek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

toxic pisze:Macie już wyniki? Ciekaw jestem jak wyglądają najlepsze plany przy takich ograniczeniach.
Mamy małe opóźnienie. Pewnie się na jutro nie wyrobimy. Ale na środę na pewno.
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obiecanki cacanki:)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A czy po ogłoszeniu wyników będzie można liczyć na publikację kilku najlepszych planów? Byłoby fajnie mieć w czym wybierać.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Było wspomniane, że można na nią liczyć po ogłoszeniu wyników... tylko czy można liczyć na ogłoszenie wyników? :bum:
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
FenixTT Szczecin
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panowie nie róbcie z gęby cholewy
TATA MIKOŁAJA i OLI

Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest

http://www.TTSzczecin.pl
Awatar użytkownika
chaypec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:42:55
Życiówka w maratonie: 04:12:16

Nieprzeczytany post

Pewnie redaktorzy organizują więcej koszulek - tyle ciekawych planów przysłano :hejhej:
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Małe opóźnienie :), dzisiaj już sobota a wyniki miały być 31go.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Czyli zwycięzcami zostali Grzegorz, Kamil, Marek.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cóż, ja nie jestem tak zachwycony planem pierwszym, delikatnie rzecz biorąc. Jak dla mnie jest on najgorszy z podanych na stronie w ogóle (może nie licząc ostatniego :P ), z całym szacunkiem oczywiście.
Po pierwsze, obawiam się, że nie jest on dostosowany do wymogów konkursu. Tamten biegacz był w stanie biec bez przerwy około godziny. A osoba, która jest w stanie biec bez przerwy około godziny (i to opisuje jej poziom wydolnościowy) nie będzie w stanie biec 1,5 h. Ponadto, ta osoba raczej nie będzie w stanie biec 8 km szybko i później 3 km truchtu, bo poziom wydolnościowy = 1 h ciągłego biegu to raczej nie jest jedna godzina @11 km/h, bo wtedy taki biegacz mógłby truchtem biec znacznie dłużej.
Zastrzeżenie drugie to "ściganie się pod górę". A 30 sekund ścigania się pod górę zawsze będzie sprintem. 7-10 30'' ściganych sprintów pod górę (czyli mniej więcej odpowiednik 150-200 metrowych odcinków na maxa) to jest zabójstwo dla początkującego. I proszę mi nie mówić, że to ściganie się to była przenośnia i w ogóle w domyśle wszystko, bo jasno było w wytycznych określone, że plan jest skierowany do osoby zupełnie nieobeznanej z bieganiem.

Plan treningowy 2 znacznie sensowniejszy, podoba mi się, chociaż do dwóch rzeczy bym się doczepił:
1) test ma być pobiegnięty "bardzo mocno, ale nie na maxa". No i to jest problem, bo jednak testy powinno się biegać na maxa. Tym bardziej, że nastawienie "nie na maxa" często prowadzi do odpuszczania i ostatecznie nie wychodzi nawet bardzo mocno, tylko mocno. Rozumiem, że to z troski o nieprzeciążenie korzystającego z planu, ale jednak testy to testy - przecież zawsze chcemy na nich wypaść jak najlepiej.
2) te interwały o tyle kontrowersyjne, że poziom biegacza jest jeszcze na tyle niski i prawdopodobnie w ogóle na interwały jakoś szczególnie dobrze nie będzie reagował. Ale tak poza tym: bardzo mile pomyślane i same w sobie sensowne. :)

Trzeci plan IMHO też bardzo fajny. Skupia się na dłuższym, a nie mocniejszym bieganiu, co u początkujących jest zazwyczaj dobrym pomysłem. 100% bazowania na samopoczuciu, co też jest dobrym pomysłem. Brakuje trochę przebieżek/podbiegów.

Więcej takich konkursów, świetna sprawa! Tylko, kurczę, bierzcie pod uwagę przy ocenianiu kryteria, które sami ustaliliście!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ