Komentarz do artykułu Eksperyment - zostań trenerem Nieznanego Biegacza
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak, bozzo dobrze mówi. Np:
Komentarz: Rób trening który ..................bla bla bla
Trening 1: 5 km minut na 150 % HRmax
Trening 2: 8 km minut na 120 % HRmax
Trening 3: 120 minut na 30% HRmax
(niech nikt nie próbuje tego wykonać
)
Komentarz: Rób trening który ..................bla bla bla
Trening 1: 5 km minut na 150 % HRmax
Trening 2: 8 km minut na 120 % HRmax
Trening 3: 120 minut na 30% HRmax
(niech nikt nie próbuje tego wykonać

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Adam, wykonałem Twój trening (ten z Twojego poprzedniego posta) i zauważyłem bardzo pozytywne efekty! Skoczyła mi dość znacznie wydolność tlenowa. Pod konie czułem takie jakby kołatanie serca (szybko i mocno biło), ale najważniejsze, że się udało!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Trening 3 Adama wykonuje w miarę możliwości codziennie i to ze trzy razy pod rząd, a jak nie usłyszę budzika to bywa, że i czteryBylon pisze:Adam, wykonałem Twój trening (ten z Twojego poprzedniego posta) i zauważyłem bardzo pozytywne efekty! Skoczyła mi dość znacznie wydolność tlenowa. Pod konie czułem takie jakby kołatanie serca (szybko i mocno biło), ale najważniejsze, że się udało!

Krzysiek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Mamy małe opóźnienie. Pewnie się na jutro nie wyrobimy. Ale na środę na pewno.toxic pisze:Macie już wyniki? Ciekaw jestem jak wyglądają najlepsze plany przy takich ograniczeniach.
- whitemamba
- Zaprawiony W Bojach
Obiecanki cacanki:)
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Było wspomniane, że można na nią liczyć po ogłoszeniu wyników... tylko czy można liczyć na ogłoszenie wyników? 

"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Panowie nie róbcie z gęby cholewy
TATA MIKOŁAJA i OLI
Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
http://www.TTSzczecin.pl
Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest
http://www.TTSzczecin.pl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Czyli zwycięzcami zostali Grzegorz, Kamil, Marek.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Cóż, ja nie jestem tak zachwycony planem pierwszym, delikatnie rzecz biorąc. Jak dla mnie jest on najgorszy z podanych na stronie w ogóle (może nie licząc ostatniego :P ), z całym szacunkiem oczywiście.
Po pierwsze, obawiam się, że nie jest on dostosowany do wymogów konkursu. Tamten biegacz był w stanie biec bez przerwy około godziny. A osoba, która jest w stanie biec bez przerwy około godziny (i to opisuje jej poziom wydolnościowy) nie będzie w stanie biec 1,5 h. Ponadto, ta osoba raczej nie będzie w stanie biec 8 km szybko i później 3 km truchtu, bo poziom wydolnościowy = 1 h ciągłego biegu to raczej nie jest jedna godzina @11 km/h, bo wtedy taki biegacz mógłby truchtem biec znacznie dłużej.
Zastrzeżenie drugie to "ściganie się pod górę". A 30 sekund ścigania się pod górę zawsze będzie sprintem. 7-10 30'' ściganych sprintów pod górę (czyli mniej więcej odpowiednik 150-200 metrowych odcinków na maxa) to jest zabójstwo dla początkującego. I proszę mi nie mówić, że to ściganie się to była przenośnia i w ogóle w domyśle wszystko, bo jasno było w wytycznych określone, że plan jest skierowany do osoby zupełnie nieobeznanej z bieganiem.
Plan treningowy 2 znacznie sensowniejszy, podoba mi się, chociaż do dwóch rzeczy bym się doczepił:
1) test ma być pobiegnięty "bardzo mocno, ale nie na maxa". No i to jest problem, bo jednak testy powinno się biegać na maxa. Tym bardziej, że nastawienie "nie na maxa" często prowadzi do odpuszczania i ostatecznie nie wychodzi nawet bardzo mocno, tylko mocno. Rozumiem, że to z troski o nieprzeciążenie korzystającego z planu, ale jednak testy to testy - przecież zawsze chcemy na nich wypaść jak najlepiej.
2) te interwały o tyle kontrowersyjne, że poziom biegacza jest jeszcze na tyle niski i prawdopodobnie w ogóle na interwały jakoś szczególnie dobrze nie będzie reagował. Ale tak poza tym: bardzo mile pomyślane i same w sobie sensowne.
Trzeci plan IMHO też bardzo fajny. Skupia się na dłuższym, a nie mocniejszym bieganiu, co u początkujących jest zazwyczaj dobrym pomysłem. 100% bazowania na samopoczuciu, co też jest dobrym pomysłem. Brakuje trochę przebieżek/podbiegów.
Więcej takich konkursów, świetna sprawa! Tylko, kurczę, bierzcie pod uwagę przy ocenianiu kryteria, które sami ustaliliście!
Po pierwsze, obawiam się, że nie jest on dostosowany do wymogów konkursu. Tamten biegacz był w stanie biec bez przerwy około godziny. A osoba, która jest w stanie biec bez przerwy około godziny (i to opisuje jej poziom wydolnościowy) nie będzie w stanie biec 1,5 h. Ponadto, ta osoba raczej nie będzie w stanie biec 8 km szybko i później 3 km truchtu, bo poziom wydolnościowy = 1 h ciągłego biegu to raczej nie jest jedna godzina @11 km/h, bo wtedy taki biegacz mógłby truchtem biec znacznie dłużej.
Zastrzeżenie drugie to "ściganie się pod górę". A 30 sekund ścigania się pod górę zawsze będzie sprintem. 7-10 30'' ściganych sprintów pod górę (czyli mniej więcej odpowiednik 150-200 metrowych odcinków na maxa) to jest zabójstwo dla początkującego. I proszę mi nie mówić, że to ściganie się to była przenośnia i w ogóle w domyśle wszystko, bo jasno było w wytycznych określone, że plan jest skierowany do osoby zupełnie nieobeznanej z bieganiem.
Plan treningowy 2 znacznie sensowniejszy, podoba mi się, chociaż do dwóch rzeczy bym się doczepił:
1) test ma być pobiegnięty "bardzo mocno, ale nie na maxa". No i to jest problem, bo jednak testy powinno się biegać na maxa. Tym bardziej, że nastawienie "nie na maxa" często prowadzi do odpuszczania i ostatecznie nie wychodzi nawet bardzo mocno, tylko mocno. Rozumiem, że to z troski o nieprzeciążenie korzystającego z planu, ale jednak testy to testy - przecież zawsze chcemy na nich wypaść jak najlepiej.
2) te interwały o tyle kontrowersyjne, że poziom biegacza jest jeszcze na tyle niski i prawdopodobnie w ogóle na interwały jakoś szczególnie dobrze nie będzie reagował. Ale tak poza tym: bardzo mile pomyślane i same w sobie sensowne.

Trzeci plan IMHO też bardzo fajny. Skupia się na dłuższym, a nie mocniejszym bieganiu, co u początkujących jest zazwyczaj dobrym pomysłem. 100% bazowania na samopoczuciu, co też jest dobrym pomysłem. Brakuje trochę przebieżek/podbiegów.
Więcej takich konkursów, świetna sprawa! Tylko, kurczę, bierzcie pod uwagę przy ocenianiu kryteria, które sami ustaliliście!