Jaki plecak do biegania?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:47
- Życiówka w maratonie: 3:30:39
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem plecaka do biegania - generalnie ma być to plecak dość uniwersalny tj. zarówno do biegów nawet po 100 km, ale również np. na rower więc siłą rzeczy w pierwszej kolejności interesują mnie takie o pojemności 15-25 l. No i najlepiej jakby miał na zapinanych paskach jak i na ramionach miejsca na bidony, jedzenie, dokumenty itp. Czy w związku z tym, np salomon agile 17 l byłby optymalny? czy może znajdę na rynku lepsze plecaki?
Pozdrawiam,
Piotrek
Zastanawiam się nad kupnem plecaka do biegania - generalnie ma być to plecak dość uniwersalny tj. zarówno do biegów nawet po 100 km, ale również np. na rower więc siłą rzeczy w pierwszej kolejności interesują mnie takie o pojemności 15-25 l. No i najlepiej jakby miał na zapinanych paskach jak i na ramionach miejsca na bidony, jedzenie, dokumenty itp. Czy w związku z tym, np salomon agile 17 l byłby optymalny? czy może znajdę na rynku lepsze plecaki?
Pozdrawiam,
Piotrek
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Mówią, że nie każdy plecak pasuje do Twoich pleców.
Z tym jest największy problem bo nie wszędzie znajdziesz wszystkich producentów w jednym mieście/miejscu.
Też mnie ten plecak interesuje, ale nie zamykam się na innych producentów i trzeba będzie sporo się napocić by wybrać ten odpowiedni.
Z tym jest największy problem bo nie wszędzie znajdziesz wszystkich producentów w jednym mieście/miejscu.
Też mnie ten plecak interesuje, ale nie zamykam się na innych producentów i trzeba będzie sporo się napocić by wybrać ten odpowiedni.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
a nie za duży taki plecak, jeśli chodzi o bieganie? wydaje mi się, że im dłuższy dystans tym lżejszy powinien być ekwipunek - a naprawdę nieliczne ultra biegi nie oferują przepaków i punktów żywieniowych
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja kupiłam ostatnio dwa plecaki: CamelBAK M.U.L.E i CamelBAK Lobo. Ten pierwszy kupiłam dla siebie, pod kątem biegania do pracy, ten drugi dla mencizny, bardziej pod kątem biegania samego. Super się u mnie sprawdza MULE w tej chwili. Jest całkiem spory, także nie wiem, czy o to Ci chodzi, bo chociaż na 100km sie bierze paszy, to tam zmieścisz chyba pół lodówki. Jeśli chcesz detale, to umieściłam na blogu (w podpisie) krótki opis i kilka widełów z jutuba o tym plecaku.
Powiem, że ogólnie bym polecała produkty CamelBAK, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jakością. Kiedyś biegałam kilka razy z plecakiem koleżaki, nie pamiętam co to było, ale jakaś wiodąca marka typu Camper, i nawet się nie umywał.
Powiem, że ogólnie bym polecała produkty CamelBAK, jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jakością. Kiedyś biegałam kilka razy z plecakiem koleżaki, nie pamiętam co to było, ale jakaś wiodąca marka typu Camper, i nawet się nie umywał.
-
- Rozgrzewający Się
No tak, tylko że mi chodzi o taki plecak w którym przebiegnę bieg ultra, ale również będzie się nadawał na trekking po górach czy wycieczki rowerowe. Krótko mówiąc, ma być na tyle uniwersalny na ile jest to możliwe. Stąd plecaki po 10 l raczej odpadają.rubin pisze:a nie za duży taki plecak, jeśli chodzi o bieganie? wydaje mi się, że im dłuższy dystans tym lżejszy powinien być ekwipunek - a naprawdę nieliczne ultra biegi nie oferują przepaków i punktów żywieniowych
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
może się mylę, więc niech bardziej doświadczeni mnie poprawią - bo ja myślę, że jak coś jest do wszystkiego to i trochę do niczego, niestety
17 litrów na 100-kilometrowy bieg - po pewnym czasie może być Ci bardzo, bardzo niewygodnie i ciężko; a chodzi o to, żeby sobie ułatwiać a nie utrudniać;
pytanie jeszcze - na jaki (jak zorganizowany) bieg się wybierasz - czy przez te 100 km musisz być absolutnie samowystarczalny, czy są punkty żywieniowe, przepaki?
sama miałam dylematy w jaki plecak się zaopatrzyć - zwłaszcza, że jako baba mam tendencję do zabierania różnych rzeczy na wszelki wypadek ; po kilku wycieczkach biegowych ok. 30-45 km wiem, że to co trzymam na plecach ma ogromne znaczenie; dlatego sama zdecydowałam się na malutki plecaczek z 2 litrowym bukłakiem, w sumie może ze 3-4 litry objętości - i uważam, że wystarczy;
z resztą podobnie jak Uxmal - wybrałam za dobrą radą camelbak, tyle, że model lr ultra vest
17 litrów na 100-kilometrowy bieg - po pewnym czasie może być Ci bardzo, bardzo niewygodnie i ciężko; a chodzi o to, żeby sobie ułatwiać a nie utrudniać;
pytanie jeszcze - na jaki (jak zorganizowany) bieg się wybierasz - czy przez te 100 km musisz być absolutnie samowystarczalny, czy są punkty żywieniowe, przepaki?
sama miałam dylematy w jaki plecak się zaopatrzyć - zwłaszcza, że jako baba mam tendencję do zabierania różnych rzeczy na wszelki wypadek ; po kilku wycieczkach biegowych ok. 30-45 km wiem, że to co trzymam na plecach ma ogromne znaczenie; dlatego sama zdecydowałam się na malutki plecaczek z 2 litrowym bukłakiem, w sumie może ze 3-4 litry objętości - i uważam, że wystarczy;
z resztą podobnie jak Uxmal - wybrałam za dobrą radą camelbak, tyle, że model lr ultra vest
-
- Wyga
Don_Vito, pomyśl może o: camelbak octane 18 l. mam taki i używam od 3 lat. Jego zaletą jest mała waga, dobre możliwości kompresji, czyli jak długi bieg to naładujesz sprzętu, że hoho a jak krótki i szybki to system kompresj fajnie działa i nie masz aż tak dużego garba na plecach. Wadą są boczne linki komprsujace mi się jedna przerwała i urwała przez to juz tak do końca nie wysmuklę plecaka jak mam mało rzeczy do zabrania. Ostatnio nawet schowałem do środka lekkie składane kije biegowe BD, co mi bardzo odpowiada, bo się nic nie telepało na bokach. W komplecie jest odrazu bukłak 3 litrowy, nie ma musu lania do pełna Można też włożyć do środka inny mniejszy. Mój model nie ma gwizdka w komplecie ale na zdjeciach nowych modeli widać, ze juz naprawiono ten błąd:
https://www.google.pl/search?q=camelbak ... 20&bih=887
Wadą też jest niedoskonały system mocowania kijków na zewnątrz plecaka. Zwłaszcza jakbyś miał montować cieższe kije (trekingowe) to trochę rzuca plecakiem i ma się wrażenie, ze kije odpadną :D Ważne też jest ustawienie suwaków przy zamkniętym plecaku. Trzeba pamiętac aby suwaki kieszeni głównej były w jednym z dolnych rogów (wtedy nie grozi otwarcie plecaka gdy przypadkiem do bukłaka nalejsze wody gazowanej i bukłak otworzy zamek :D) Co mi się przytrafiło tuż po starcie i mało fajne jest zbieranie powypadanych rzeczy z plecaka gdy peleton jeszcze na starcie pędzie jak stado bawołów :D
Generalnie plecak na 4+
https://www.google.pl/search?q=camelbak ... 20&bih=887
Wadą też jest niedoskonały system mocowania kijków na zewnątrz plecaka. Zwłaszcza jakbyś miał montować cieższe kije (trekingowe) to trochę rzuca plecakiem i ma się wrażenie, ze kije odpadną :D Ważne też jest ustawienie suwaków przy zamkniętym plecaku. Trzeba pamiętac aby suwaki kieszeni głównej były w jednym z dolnych rogów (wtedy nie grozi otwarcie plecaka gdy przypadkiem do bukłaka nalejsze wody gazowanej i bukłak otworzy zamek :D) Co mi się przytrafiło tuż po starcie i mało fajne jest zbieranie powypadanych rzeczy z plecaka gdy peleton jeszcze na starcie pędzie jak stado bawołów :D
Generalnie plecak na 4+
-
- Rozgrzewający Się
Wiesz co, kwestia jest u mnie również taka, iż marzy mi się start w UTMB 166 km w Alpach więc siłą rzeczy do plecaka musi mi sporo rzeczy wejść wymaganych przez organizatorów. Co prawda, minimalne mam szanse na start w tym biegu, wszak w sierpniu dopiero pierwszy ultramaraton pobiegnę, ale po prostu nie chcę wierzyć że jest to niemożliwe i zawczasu chciałbym już mieć odpowiedni pod ten bieg plecak, a nie kupować kolejny za 2-3 lata za nie wiadomo jaką cenę. Zdaję sobie sprawę że pod biegi 50-100 km wystarczają dużo mniejsze plecaki ale po prostu chcę uniknąć sytuacji gdy teraz wydam 300 zł na plecak 10 l, a za kilka lat musiałbym kupić kolejny za 300-400 zł 20 l.rubin pisze:może się mylę, więc niech bardziej doświadczeni mnie poprawią - bo ja myślę, że jak coś jest do wszystkiego to i trochę do niczego, niestety
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Po co Ci plecak na rower ja mam do długich wybiegań plecak Quechua Diosaz 10 raid, jest wystarczający, jak dla mnie, ale kiedyś przebiegłem Rzeźnika bez plecaka
z bidonem w ręku i też było gitara
z bidonem w ręku i też było gitara
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
- tomasir
- Zaprawiony W Bojach
To może zrób jak ja:Don_Vito pisze: po prostu chcę uniknąć sytuacji gdy teraz wydam 300 zł na plecak 10 l, a za kilka lat musiałbym kupić kolejny za 300-400 zł 20 l.
Plecak opisywany tutaj - kalenji extend 0-12l był (a może i jeszcze jest) w decathlonie za 90 zeta w kolorze czerwonym.
http://www.forum.outdoor.org.pl/sprzet- ... end-0-12l/
Długo się nie zastanawiałem.
update: dokładnie taki kolor: http://www.youtube.com/watch?v=GUmAFKIEHO8
zgodnie z naturą!
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Szczerze powiedziawszy zadziwil mnie ten watek. Nie bieglam jeszcze zadnego ultra (poza 44km w maratonie 'niechcacy'), ale mam w planach 63/100 km Guachochi w Kanionie Miedzi i od znajomych wiem, ze nikt nie biega z plecakiem wiekszym niz 5 litrow wiec nawet nie wiedzialam, ze sa plecaki 18 litrowe. Przeciez to 18 kg dodatkowe, jakas abstrakcja! Tak z ciekawosci, na jakie biegi potrzebne Wam 20 litrow?
- kulawy pies
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: słaba
- Życiówka w maratonie: megasłaba
mastering the art of losing. even more.
- Gump
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kulawy, zacne bieganko Bardzo fajnie opisujesz swoje starty w imprezkach biegowych.
Legio Patria Nostra
-
- Dyskutant
A kto powiedział że taki większy plecak musi być w pełni załadowany?Uxmal pisze:Szczerze powiedziawszy zadziwil mnie ten watek. Nie bieglam jeszcze zadnego ultra (poza 44km w maratonie 'niechcacy'), ale mam w planach 63/100 km Guachochi w Kanionie Miedzi i od znajomych wiem, ze nikt nie biega z plecakiem wiekszym niz 5 litrow wiec nawet nie wiedzialam, ze sa plecaki 18 litrowe. Przeciez to 18 kg dodatkowe, jakas abstrakcja! Tak z ciekawosci, na jakie biegi potrzebne Wam 20 litrow?
- tomasir
- Zaprawiony W Bojach
A od kiedy litr plecaka waży kg? :DUxmal pisze:Szczerze powiedziawszy zadziwil mnie ten watek. Nie bieglam jeszcze zadnego ultra (poza 44km w maratonie 'niechcacy'), ale mam w planach 63/100 km Guachochi w Kanionie Miedzi i od znajomych wiem, ze nikt nie biega z plecakiem wiekszym niz 5 litrow wiec nawet nie wiedzialam, ze sa plecaki 18 litrowe. Przeciez to 18 kg dodatkowe, jakas abstrakcja! Tak z ciekawosci, na jakie biegi potrzebne Wam 20 litrow?
ps. Ten plecak który ja opisywałem powyżej - 0-12 Kalenji extend - pusty waży 240g. Camelback jest 2 litrowy, więc jak wszystko w pełni doładujesz to spodziewałbym się 3-4 kg.
zgodnie z naturą!