Zegar dla początkującego biegacza

Awatar użytkownika
Ozinka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:48:16
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szanowna Społeczności, Drodzy Zawodowcy!

Jestem początkującą biegaczką. Buty już mam, skompletowałam też idealną odzież i przyszedł czas na zegarek!

Zależy mi na 2 funkcjach: pomiar dystansu oraz prędkości/tempa.
Zapoznałam się z wypowiedziami na forum, w których polecano tego typu akcesoria, jednak cechą wspólną jest wysoka cena, zaczynająca się od 400 zł.
Chciałabym spytać czy naprawdę nie znajdę niczego pośrodku, a więc między krokomierzem ( co jest absurdalnym pomysłem dla biegacza) a zegarkiem z pulsometrem o dość znacznej jak dla mnie cenie?

Nie zależy mi na obecnym etapie na profesjonalnym pomiarze tętna, międzyczasów, zapamiętywaniu treningów etc. Chciałabym jedynie móc zorientować się jakie dystanse pokonuję i z jaką prędkością.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc czy sugestię, za które już teraz serdecznie dziękuję!
PKO
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Altrnatywą jest ściągnięcie aplikacji biegowej na smartfona, są darmowe. mnogośc funkcji, z wad to ze nie każdy lubi biegac z telefonem. A jeżeli chcesz tylko wiedzieć ile kilometrów przebyłaś i w jakim czasie to potrzebujesz tylk stoper za 5 złotych i możesz manualnie wprowadzac ,czas i trase w endomondo np. Ale to przy bieganiu rekreacyjnym, do okreslenia tych wartości mniej -wiecej.
Awatar użytkownika
Ozinka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

850 pisze:Altrnatywą jest ściągnięcie aplikacji biegowej na smartfona, są darmowe. mnogośc funkcji, z wad to ze nie każdy lubi biegac z telefonem. A jeżeli chcesz tylko wiedzieć ile kilometrów przebyłaś i w jakim czasie to potrzebujesz tylk stoper za 5 złotych i możesz manualnie wprowadzac ,czas i trase w endomondo np. Ale to przy bieganiu rekreacyjnym, do okreslenia tych wartości mniej -wiecej.
Endomondo i inne aplikacje nie wchodzą w grę, bo zawsze trzeba łączyć się z internetem, co jest niemożliwe z powodów technicznych na moim przedpotopowym telefonie. Szukam na forach i chyba faktycznie nie ma zegarków z mniejszą ilością funkcji, albo są zwyczajne zegarki, albo na bogato ze wszystkimi funkcjami i równie szaloną ceną.

W takim razie będzie trzeba skarbonkę podszykować i wrzucać każdego miesiąca :(
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

najprostszy i najtańszy zegarek, który sprosta Twoim wymaganiom to Garmin Forerunner 10
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
BiegamDlaŁukasza
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za 1/2 ceny zegarka kupisz telefon, nie trzeba sie laczyc online z aplikacjami, wystarczy wlaczony gps, pozniej wgrasz do programu w domu.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w cenie zegarka? smartfon do endo można kupić już poniżej 100zł :)
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegaj na tętno. Szybciej się nauczysz o co w tym chodzi i jak reaguje Twój organizm. A ew. dystanse sobie w domu wklepiesz na stronach biegowych.
Koszt zakupu <150zl (siec sportowa na D.)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ozinka pisze:Endomondo i inne aplikacje nie wchodzą w grę, bo zawsze trzeba łączyć się z internetem, co jest niemożliwe z powodów technicznych na moim przedpotopowym telefonie.
A jaki to przedpotopowy telefon? Pewnie możesz dokupić moduł GPS na Bluetooth za 50 PLN i będziesz mogła mierzyć przebiegnięty dystans telefonem. Aplikacje nie muszą łączyć się z Internetem, a korzystanie z GPS nic nie kosztuje.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Biegaj na tętno. Szybciej się nauczysz o co w tym chodzi i jak reaguje Twój organizm.
To ja mając mniejszy staż powiem tak przekornie - NIE biegaj na tętno, biegaj na tempo. Na tym poziomie biegać na tempo jest łatwiej i przyjemniej, zwłaszcza na początku (piszę z doświadczenia) - najpierw musiałabyś zmierzyć/wyliczyć HR Max, tętno spoczynkowe, wyliczyć strefy, po czym okaże się, że Ty masz inaczej strefy ułożone i dupa.

Zacznij biegać z aplikacją biegową jak możesz (pożycz od kogoś fona na próbę) i potestuj - trzymaj równe tempo przez 1-2 kilometry, i zobacz na Endo (albo endo niech Ci powie) jak szybko biegłaś, następny ciut przyspiesz i zobacz jakie to tempo, itd.

Ja odkąd kupiłem pulsometr biegam z nim, przez 2 miesiące próbowałem biegać na tętno - dramat, więc teraz znów biegam na tempo, ale staram się wyłapywać taką zależność:

komfortowy bieg vs bieżące/średnie tempo vs tętno - bo dwa bierwsze miałem już w miarę poznane. U Ciebie brakuje wszystkich trzech :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
domino_1985
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42,40

Nieprzeczytany post

Ja wogole pasek odłożylem na półkę i z niego nie korzystalem. Na zawodach było mi w nim nie wygodnie, na codzień tym bardziej. Jeżeli nie biegasz profesjonalnie a tylko dla własnych potrzeb łatwiej i przyjemniej jest biegać na tempo. Mi na podstawie tempa łatwiej wyliczyć moja zdolność do pobicia zyciowki,mocnego treningu, czy też biegu spokojnego np.na dłuższym dystansie... Owszem to tez jest kwestią kilku treningów wybiegania a nawet jakiegoś startu w zawodach, ale jest to bardziej przejrzysta opcja wg. Mnie... A bieganie z komórka - sorry ale to dramat, pomijając fakt tego ze można mieć spory telefon i to juz w ogóle zaczyna Przeszkadzać. Ps.a czy również nie o to chodzi by tel. Zostawić na ta godz. Czy dwie i odciąć się od otoczenia idąc biegać? Kup Garmina forerunner 10 i to nowego bo w cenie 400zl trafiają się okazję i może nawet kolorystycznie trafi w Twój gust ;-).
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację. Za duży skrót myślowy u mnie. Rozchodzi mi sie by intensywnoscią sie kierować. U mnie to było:
- Oddychanie nos-usta
- Oddychanie usta-usta bez zadyszki
- Wypluwanie płuc
I wystarczyło by w 16ms od zera dojść do 42k/3:30
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
Ozinka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Serdecznie dziękuję, nie spodziewałam się tak dużej pomocy!
Przyoszczędzę na zegarek, a do tego czasu spróbuję z aplikacją na telefon.

Życzę idealnej pogody i prostych ścieżek! ; )
piotrek0424
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47:55
Życiówka w maratonie: 4:08:55

Nieprzeczytany post

zdeydowanie garmin FR10 prostota ma to co trzeba do kontrolowania swego biegu. ja szybko zrezygnowalem z biegania z telefonem bylo to dla mnie poprostu nie wygodne.
5km-22:59
10km-48:50
HM-1:47:54
M-4:08:55
domino_1985
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42,40

Nieprzeczytany post

Potwierdzam i popieram. Tym bardziej dla początkującego biegacza. Idzie wówczas wyczuć i nauczyć się własnego tempa, poczucia danego dnia,zdolności na dany moment, a i zegarek z Gps jest mega istotny i pomocny podczas startów! Ja z telefonem i endomondo wytrzymałem kilka dni po uszkodzeniu mojego poprzedniego pulsomertu z GPS-em i musiałem kupić drugi zegarek! Ta wygoda jest tego warta :-D . No i mnie dodatkowo do ruszenia dupska motywuje sam fakt wydania pieniędzy na taki sprzęt :-) wiec dobre buty + zegarek z Gps i Wszystko można zdziałać ;-).

Ps. I czas szybciej mija podczas biegu hehe
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Czy nie lepiej jest kupić prosty zegarek ze stoperem, międzyczasami i ewentualnie z timerem (to już większy wypas) i skorzystać z internetu w domu? Taki koszt to kilkadziesiąt złotych, a można z tego odczytać: przebiegnięty dystans, średnie tempo biegu, czy tempa poszczególnych odcinków z najwyższą dokładnością! Możemy biegać interwały, trenować spokojne biegi, biegać tempem progowym czy maratońskim. Jest to znakomite rozwiązanie dla początkujących biegaczy, ale i średnio albo i bardzo zaawansowanych amatorów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ