Czy to już czas na zmianę butów?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
teez
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:55
Życiówka w maratonie: 4:xx

Nieprzeczytany post

Hej. Biegam regularnie od około 3 miesięcy. Od 1,5 msc po 8 km, a od 2 tygodni po 10km dziennie ( bez zatrzymywania się ).
Średnio tempo ok. 5.05min/km. 10 km robię w 51 minut. Głównie bieganie jest dodatkiem dla mojego treningu ( jako aerob ) ale mniejsza o to. Kupiłem na początku buty takie za 40 zł, aby tylko były jakieś na wysokiej podeszwie, bo nie wiedziałem, czy motywacja mnie nie opuści i nie odpuszczę sobie po tygodniu. Tak się nie stało i biegam non stop. Czy według Was to już czas aby kupić jakieś lepsze buty ( do ok. 300 zł )? Za tydzień jadę do Wrocka, tam spróbuję coś znaleźć. Co o tym sądzicie?

Wydaje mi się, że już powinienem, bo po 5km nic mnie nie boli, ale już po 10 czuję ból stóp, kolan..
PKO
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Potencjalnych przyczyn takich dolegliwości jest wiele i źle dobrane obuwie to tylko jedna z nich. Oczywiście że może to być bodziec do wymiany obuwia, ale nie jedyny powód bo można się rozczarować wydając bądź co bądź sporo pieniędzy. Z drugiej jednak strony, jeśli nie spróbujesz to się nie przekonasz. A więc jeśli podoba Ci się bieganie i planujesz dalej to robić, kup buty ale nie oczekuj że to rozwiąże Twoje problemy bólowe. Jeśli nadal się wahasz i nie wiesz co z tego będzie, odpuść bo szkoda pieniędzy. A jako półśrodek sprawdzając czy to problem z obuwiem, możesz kupić Ekideny 50 w Decathlonie za ułamek ceny butów "markowych".
teez
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dobra.. Jestem zdecydowany, w sobote pojadę do wro i kupię jakieś asicsy.
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A czemu akurat Asicsy? Mi też podobała się ta firma i myślałem,wręcz byłem pewny że kupię jakiś model tej firmy. A okazało się że w każdym jakoś tak Bez rewelacji,nawet w nimbusach za ponad 600zł. W końcu wróciłem z Saucony :-)
teez
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pierwsze co to myślałem o asicsach, ale nie wykluczam czegoś innego. :) Zrobiłem sobie test mokrej stopy.
Mam raczej normalną. Co powiecie o tych butach? http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... SHION.html
teez
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kupiłem nike dual fusian run 2 shield. Zobacze jak się spiszą jutro. :)
krpablo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ooo, będzie Pan zadowolooooony :). Sam biegam w podobnym modelu, są bardzo dobre :).
Pierwszy trening: 21-02-2014
Pierwsze 30' biegu bez przerwy: 5-04-2014
Pierwsze zawody: 12-04-2014 (5 km - 00:30:21)

Plany: zwiększenie dystansu
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

teez pisze:Kupiłem nike dual fusian run 2 shield. Zobacze jak się spiszą jutro. :)
Ale po co shieldy skoro sie ciepelko robi?
Awatar użytkownika
rafałcio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem jakieś 2 tygodnie temu adidas adistar boost i jestem zadowolony, bo mój bieg jest bardziej naturalny, stopa ma dobrą przyczepność, sprawdziły się również podczas biegu w deszczu.
Ko­biety nie lu­bią bo­haterów, lu­bią zwycięzców.
teez
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

850 pisze:
teez pisze:Kupiłem nike dual fusian run 2 shield. Zobacze jak się spiszą jutro. :)
Ale po co shieldy skoro sie ciepelko robi?
:lalala:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ