Jakie tętno odpowiednie przy bieganiu?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
dolopas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44,50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich zainteresowanych. Mam 51 lat i moje max. tętno to 170 ze wzoru (172-4 z testu). Podczas biegania dystansów 10 - 15 km z prędkością średnią 12 km/godz. moje średnie tętno to około 150. I tu moje pytanie - czy to jest prawidłowe tętno , czy za duże? Proszę o opinie tym bardziej, że wybieram się na cracovia maraton w tym roku. Pozdrawiam wszystkich biegaczy i nie tylko.
PKO
dolopas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak to dobre tętno. Możesz biegać dalej.
dolopas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich ponownie. Jestem już po moim pierwszym maratonie - Cracovia Maraton , który ukończyłem z czasem 4 godz. 4 min. Co do tętna to przestałem zwracać na to uwagę bo to tylko niepotrzebne zawracanie głowy (tak uważam) Trzeba słuchać i kontrolować swój organizm i to dla amatorów biegania w moim wieku (51 lat) powinno wystarczyć. Pozdrawiam jeszcze raz i do biegu!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dolopas pisze:Witam Wszystkich ponownie. Jestem już po moim pierwszym maratonie - Cracovia Maraton , który ukończyłem z czasem 4 godz. 4 min. Co do tętna to przestałem zwracać na to uwagę bo to tylko niepotrzebne zawracanie głowy (tak uważam) Trzeba słuchać i kontrolować swój organizm i to dla amatorów biegania w moim wieku (51 lat) powinno wystarczyć. Pozdrawiam jeszcze raz i do biegu!!!!!!!!!!!!!!
Warto o tyle, by się nie zarżnąć :) Biegnąc rekreacyjnie słuchaj siebie i nie wchodź na poziom zadyszki częściej niż raz w tygodniu
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ