Przeczytaj jeszcze raz mój post - tylko powoli i ze zrozumieniem - i zastanów się, czy on miał cokolwiek udowadniać.klosiu pisze:Ale co to ma udowodnić? Sugerujesz, że but spowodował stratę całej minuty na 10km? To niemożliwe.
Chyba że np w kaloszach pobiegniesz.
Buty minimalistyczne
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 0:44
- Życiówka w maratonie: 3:56
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, 16:21 przez sebeq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
hmmm. ja wolę mniej amortyzacji do krótich biegów (5, 10km), za to na maraton wolę mieć odrobinę pianki.
kiedy biegnę szybko w amortyzacji, za bardzo się zapadam, czuję mniejszą stabilność, dłuższy kontakt z podłożem i mniejsz power odeń płynący.
kiedy biegnę szybko w amortyzacji, za bardzo się zapadam, czuję mniejszą stabilność, dłuższy kontakt z podłożem i mniejsz power odeń płynący.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Sebeq, oczywiste, że but Ci nie wziął tej minuty, a wzięła ją gorsza forma danego dnia/gorsze warunki/bardziej przeszkadzający tłum przy starcie/zmęczenie psychiczne albo fizyczne. Buty są bardzo ważne, ale jeśli biega się nam w nich wygodnie, to różnice pomiędzy dwoma wygodnymi butami nie są już jakieś szokująco duże.
___
Ja też nie lubię DUŻEJ amortyzacji przy szybkości, natomiast to nie jest rozważanie dużo amortyzacji-mało amortyzacji, tylko mało amortyzacji (Pumy)-brak amortyzacji (Newfeel). W tym pierwszym porównaniu oczywiście, że wybrałbym mało amortyzacji, ale przy wchodzeniu w poziomy skrajne sprawa się zmienia.
--->To mi przypomina taki wykres, na którym "szybkość buta" wzrasta wraz z malejącą ilością amortyzacji, ale jak "przybliżymy" dość znacznie obszar najniższych wartości amortyzacji, to "szybkość buta" wzrasta wraz z rosnącą ilością amortyzacji.<---
Krótko mówiąc: kiedy robię wybiegania, to i amortyzacja na minusie mnie usatysfakcjonuje, ale już przy treningach szybkościowych doceniam jej NIEWIELKĄ ilość, na tyle niewielką, że but nadal jest minimalem i nie blokuje stopy.
Żeby jeszcze raz podkreślić, że porównuję małą amortyzację do BRAKU amortyzacji, to dodam, iż Minimusy (chyba MT10 wtedy przymierzałem) w porównaniu do Newfeel mają przyjemną ilość pianki.
@Qba - ale o jakiej ilości amortyzacji mówisz? Zapadasz się w, hm, jakichś Adidasach Supernova, Faasach 500 czy Minimusach 3090?
___
Ja też nie lubię DUŻEJ amortyzacji przy szybkości, natomiast to nie jest rozważanie dużo amortyzacji-mało amortyzacji, tylko mało amortyzacji (Pumy)-brak amortyzacji (Newfeel). W tym pierwszym porównaniu oczywiście, że wybrałbym mało amortyzacji, ale przy wchodzeniu w poziomy skrajne sprawa się zmienia.
--->To mi przypomina taki wykres, na którym "szybkość buta" wzrasta wraz z malejącą ilością amortyzacji, ale jak "przybliżymy" dość znacznie obszar najniższych wartości amortyzacji, to "szybkość buta" wzrasta wraz z rosnącą ilością amortyzacji.<---
Krótko mówiąc: kiedy robię wybiegania, to i amortyzacja na minusie mnie usatysfakcjonuje, ale już przy treningach szybkościowych doceniam jej NIEWIELKĄ ilość, na tyle niewielką, że but nadal jest minimalem i nie blokuje stopy.
Żeby jeszcze raz podkreślić, że porównuję małą amortyzację do BRAKU amortyzacji, to dodam, iż Minimusy (chyba MT10 wtedy przymierzałem) w porównaniu do Newfeel mają przyjemną ilość pianki.

@Qba - ale o jakiej ilości amortyzacji mówisz? Zapadasz się w, hm, jakichś Adidasach Supernova, Faasach 500 czy Minimusach 3090?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Może ja jakoś inaczej myślę, ale z tego posta jak byk wynika sugestia, że bardziej amortyzowany but z dropem był powodem straty minuty w czasie biegu na 10km. Co nie może być prawdą, bo but nie wpływa w takim stopniu na wynik. Kulawy Pies poleciał kiedyś 5km w dzinsach i bawełnianej koszulce, i miał czas afair 40s gorszy. A wpływ dzinsów na bieganie jest jednak wielokrotnie większy niż butów, tym bardziej że oba te modele są stosunkowo lekkie i oba służą do bieganiasebeq pisze:Cięzko powiedzieć czy amortyzacja jest wskazana do szybkości.
Osobiście w MT00 zrobiłem Biegnij Warszawo w 40 minut, a jak biegłem Bieg Niepodległości w Free 4.0, to było minutę gorzej.

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
Bylon zapadam się w tym co mam
czyli w Skechers GoRun 2, Puma Faas Trail 350, Skora Base też nie jest optymalnym wyborem.
Najlepiej biega mi się interwały i biegi typu 5-10km w ZENkach, Adidas Adipure Adapt, Skora Phase, Brooks Drift

Najlepiej biega mi się interwały i biegi typu 5-10km w ZENkach, Adidas Adipure Adapt, Skora Phase, Brooks Drift
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mam podobne odczucia, nie wyobrazam sobie robienia dychy w moich poduszkowcach Flowach, a polowke zrobilam w nich ostatnio tylko dlatego, ze po 700km juz sie dostatecznie przydeptaly, a i tak byl to blad jednak.Qba Krause pisze:hmmm. ja wolę mniej amortyzacji do krótich biegów (5, 10km), za to na maraton wolę mieć odrobinę pianki.
Mimo wszystko jednak jest to troche kwestia 'niewprawnej baletnicy....' i tak dalej. z drugiej jednak strony, wiadomo, ze wygodniej sie biegac w szortach draj fit niz w jeansach wiec po co sie katowac dla udowadniania bezsensownego twierdzenia 'da sie'. jednorazowo dla wprawionego biegacza to niewiele rzeczy ma wplyw na performans, ale juz czy uparcie noszenie jeansow czy nie takich butow na kazdy trening by kogos nie zniechecilo to insza inszosc.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Qba, te Faasy i GoRun to jednak mają mnóstwo amortyzacji (w mojej skali). Skory nie znam, więc nie oceniam.
Jeśli chodzi o ZENki, to:
a) MUSZĘ kiedyś sam się stać ich posiadaczem, co może być o tyle problematyczne, że nie planuję raczej własnoręcznego tuningu butów
b) one ze zdjęć zdają się mieć jednak trochę tej amortyzacji, powiedziałbym, że niewiele mniej, niż Faas 100R (wiem, wiem, ocenianie ze zdjęcia, ale świetnie znam oryginalny model, więc coś tam mogę na podstawie samej grubości pianki stwierdzić).
Adipure strasznie chciałbym wyrwać, ale tej serii praktycznie nie ma w Polsce - poza modelami, które ciężko nazwać minimalistycznymi i mało amortyzowanymi. Najbardziej ciekawi mnie chyba Gazelle, obok niej Adapt właśnie, widział ktoś gdzieś? Ty, Kuba, jak je zdobyłeś?
Jeśli chodzi o ZENki, to:
a) MUSZĘ kiedyś sam się stać ich posiadaczem, co może być o tyle problematyczne, że nie planuję raczej własnoręcznego tuningu butów
b) one ze zdjęć zdają się mieć jednak trochę tej amortyzacji, powiedziałbym, że niewiele mniej, niż Faas 100R (wiem, wiem, ocenianie ze zdjęcia, ale świetnie znam oryginalny model, więc coś tam mogę na podstawie samej grubości pianki stwierdzić).
Adipure strasznie chciałbym wyrwać, ale tej serii praktycznie nie ma w Polsce - poza modelami, które ciężko nazwać minimalistycznymi i mało amortyzowanymi. Najbardziej ciekawi mnie chyba Gazelle, obok niej Adapt właśnie, widział ktoś gdzieś? Ty, Kuba, jak je zdobyłeś?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
Siara mi dał.
-
- Rozgrzewający Się
Martes sport model motion2 w cenie 199 złotychBylon pisze:
-
- Zaprawiony W Bojach
adapty są na zalando, może trafisz rozmiar.
przed zakupem się jednak zastanów - one dość mocno ściskają przednią część stopy, do jednego-dwóch treningów w tygodniu ok ale nie chciałbym w nich biegać wszystkich treningów, lubię mieć luźno.
przed zakupem się jednak zastanów - one dość mocno ściskają przednią część stopy, do jednego-dwóch treningów w tygodniu ok ale nie chciałbym w nich biegać wszystkich treningów, lubię mieć luźno.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
@Mirek - dzięki, ale Motion są starszliwie przypakowane... Dla mnie zdecydowanie za bardzo.
@Qba - dobra, też dzięki, jednak bez przymiarki to niebezpiecznie kupować, więc dopóki kiedyś, gdzieś, może nie upoluję "w realu", to sobie odpuszczę.
@Qba - dobra, też dzięki, jednak bez przymiarki to niebezpiecznie kupować, więc dopóki kiedyś, gdzieś, może nie upoluję "w realu", to sobie odpuszczę.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
No i co nikt nic nie pisze a but już zamówiony:)
Pierwsze minimale ( według producenta ). Jutro test:)
Jak będą nie dobre to Qba może czuć się winny bo jego posty mnie skłoniły;-)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Minimale to to z pewnoscia nie sa ale maly drop napewno daje dosc dobre wyczycie podloza.krzys1001 pisze:No i co nikt nic nie pisze a but już zamówiony:)
-
- Zaprawiony W Bojach
moje?