Mizuno...ale które?
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Cześć. Mam parę pytań do znawców i użytkowników marki Mizuno:
1. Czy te buty są produkowane wyłącznie w Japonii czy też w innych krajach (Chiny, Wietnam itp.). Jeśli kraje producenta są różne to dodam, że kupię u Pani Izy. Jakie ona wysyła?
2. Interesują mnie następujące modele ale nie wiem które wybrać (mam stopę neutralną ze średnim podbiciem, waga 85 kg):
- WAVE CREATION IV
- WAVE PROVIDENCE
- WAVE RIDER VI
- WAVE MERCURY III
W zasadzie wszystkie są przeznaczone dla mojego typu stopy. Będę biegał po ubitych duktach leśnych i trochę po asfalcie (przygotowania do zawodów i same zawody). Które lepsze Waszym zdaniem? Proszę o pomoc przy wyborze...
1. Czy te buty są produkowane wyłącznie w Japonii czy też w innych krajach (Chiny, Wietnam itp.). Jeśli kraje producenta są różne to dodam, że kupię u Pani Izy. Jakie ona wysyła?
2. Interesują mnie następujące modele ale nie wiem które wybrać (mam stopę neutralną ze średnim podbiciem, waga 85 kg):
- WAVE CREATION IV
- WAVE PROVIDENCE
- WAVE RIDER VI
- WAVE MERCURY III
W zasadzie wszystkie są przeznaczone dla mojego typu stopy. Będę biegał po ubitych duktach leśnych i trochę po asfalcie (przygotowania do zawodów i same zawody). Które lepsze Waszym zdaniem? Proszę o pomoc przy wyborze...
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
- AKITA SAN
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mizuno produkuje swoje buty w Chinach,ale jakość wykonania jest naprawdę dobra.
Jeśli chodzi o model; Providence chyba za delikatne mogą się okazać.Cena prawie identyczna z Rider i Creation,a klasa buta niższa.Trudno cokolwiek doradzać,ale chyba przy Twoich warunkach Rider będzie optymalny(teoretycznie;))
Biegam teraz w Mercury i jestem z nich bardzo zadowolony,ale uprzedzam,że są to buty stosunkowo twarde-można w nich szybko pobiec po asfalcie i w terenie "czując" dobrze podłoże.W zależności od gustu,jedni będą narzekać na tą twardość,a inni biegacze docenią projektanta,który połączył w jednym bucie czucie drogi, rewelacyjne tłumienie wstrząsów i wyjątkową stabilność.
Dosyć istotne jest także to z jakich butów będziesz się przesiadał?
Jeśli chodzi o model; Providence chyba za delikatne mogą się okazać.Cena prawie identyczna z Rider i Creation,a klasa buta niższa.Trudno cokolwiek doradzać,ale chyba przy Twoich warunkach Rider będzie optymalny(teoretycznie;))
Biegam teraz w Mercury i jestem z nich bardzo zadowolony,ale uprzedzam,że są to buty stosunkowo twarde-można w nich szybko pobiec po asfalcie i w terenie "czując" dobrze podłoże.W zależności od gustu,jedni będą narzekać na tą twardość,a inni biegacze docenią projektanta,który połączył w jednym bucie czucie drogi, rewelacyjne tłumienie wstrząsów i wyjątkową stabilność.
Dosyć istotne jest także to z jakich butów będziesz się przesiadał?
- krzycho
- Zaprawiony W Bojach
Raczej nie Rider - to bardzo dobre buty, ale na asfalt, na szybkie treningi i zawody, a nie na wybiegania w teren. Przy wolnym biegu ma sie wrażenie, że sa cieżkie, sztywne i klockowate, trzeba sie rozpędzić, a poczujesz spreżyne...
Znając twoje uprzedzenia do asfaltu
wybrałbym jakiś bardziej uniwersalny model. Providence? Mercury? A najlepiej to zapytaj Izę 
Znając twoje uprzedzenia do asfaltu

[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
k
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki Panowie! Przesiadam się (z uwagi na potencjalny asfalt przy startach) z trailowych Adidasów. Wychodzę z lasów na drogi asfaltowe, choć bardzo niechętnie...
Dodam, że lubię czuć komfort i miękkość buta. Czy zatem Mizuno będą dla mnie odpowiednie? Jeśli tak to który model ma bezsprzecznie najlepsze tłumienie? Jeżeli nie Mizuno, to jakie? Nike Pegasus są w Łodzi dostępne za prawie 2x taką kasę...400zł. Odpada, mam na to przeznaczone 300 zł. Kurcze, doradźcie coś...
(Edited by Iwan at 2:53 pm on June 8, 2004)

Dodam, że lubię czuć komfort i miękkość buta. Czy zatem Mizuno będą dla mnie odpowiednie? Jeśli tak to który model ma bezsprzecznie najlepsze tłumienie? Jeżeli nie Mizuno, to jakie? Nike Pegasus są w Łodzi dostępne za prawie 2x taką kasę...400zł. Odpada, mam na to przeznaczone 300 zł. Kurcze, doradźcie coś...

(Edited by Iwan at 2:53 pm on June 8, 2004)
- kardash
- Wyga
doładnie tak jak pisze Krzycjho
moje wrażenia są takie, jak biegniesz wolno Ridery są przeciętnymi butami, które są sztywne.
Ale spróbuj przyspieszyć...to już zupełnie inna bajka..
Zauważyłem, że najbardziej "lubią" jak najpierw przy większej szybkości stawia się na ziemi pietę, a na dużej prędkości super się przetaczają.
A może tylko ja jestem taki dziwny ? Jak biegnę wolno to stawiam nogę na śródstopiu, a jak szybko to na pięcie...
Jeśli chcesz czuć komfort zafunduj sobie Creation, mają dodatkową amortyzację z przodu i nie kupisz lepszych butów za tą cenę - to jest pewne. Znajomy mówił mi, że "w odróżnieniu od Riderów bardziej są takie trochę motion-control ale tak niezadużo".
BTW jaki masz rozmiar stopy ?
ja jestem z Łodzi i biegam w 45 1/3 Riderach VI
więc mógłbyś sobie popróbować jeśli się grzybka nie boisz
moje wrażenia są takie, jak biegniesz wolno Ridery są przeciętnymi butami, które są sztywne.
Ale spróbuj przyspieszyć...to już zupełnie inna bajka..
Zauważyłem, że najbardziej "lubią" jak najpierw przy większej szybkości stawia się na ziemi pietę, a na dużej prędkości super się przetaczają.
A może tylko ja jestem taki dziwny ? Jak biegnę wolno to stawiam nogę na śródstopiu, a jak szybko to na pięcie...
Jeśli chcesz czuć komfort zafunduj sobie Creation, mają dodatkową amortyzację z przodu i nie kupisz lepszych butów za tą cenę - to jest pewne. Znajomy mówił mi, że "w odróżnieniu od Riderów bardziej są takie trochę motion-control ale tak niezadużo".
BTW jaki masz rozmiar stopy ?
ja jestem z Łodzi i biegam w 45 1/3 Riderach VI
więc mógłbyś sobie popróbować jeśli się grzybka nie boisz

kardash
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Kardash, serdeczne dzięki za zaufanie. Super kolega z Ciebie! Grzybka się nie boję ale z przebiegnięciem będzie kłopot bo mam nóżkę 2 numer mniejszą = 43 1/3 (i to z dodanym centymetrem). Chętnie je jednak chociaż zobaczę. Podaj namiary gdzie i kiedy Ci pasuje. Najlepiej e-mailem bo ustawi się kolejka...(a ja byłem pierwszy). 

- kardash
- Wyga
hmmm teraz jadę do domu i będę w niedzielę bądź poniedziałek dopiero w Łodzi
ale wtedy możemy się umówić np w Artórówku bo dawno tam nie byłem a z chęcią bym pobiegał
mi pasuje każdy dzień - napisz kiedy Ci wypada OWB1 to sobie pobiegamy i pogadamy
ale wtedy możemy się umówić np w Artórówku bo dawno tam nie byłem a z chęcią bym pobiegał
mi pasuje każdy dzień - napisz kiedy Ci wypada OWB1 to sobie pobiegamy i pogadamy

kardash
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Super. OWB1 robię w poniedziałek. Jeśli masz czas po 16:30 to daj znać, gdzie (może mostek między stawami na ul Skrzydlatej lub pod WOSiR) i o której. Dostosuję się. 

- boowa
- Wyga
kardash mam podobnie jak Ty z tym stawianiem stopy. W riderach jest jeszcze taka szczególik ze jak sie rozpędzi pożadnie to problem sprawia szybkie zatrzymanie się. Nie robie sobie jaj. Jak chcesz sie zatrzymac mocniej stawiasz stope ,a tu spręzyna i noga leci dalej
zamiast chamować cielsko.