Porządny stanik dla mnie ;)

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

O widzę, że inne koleżanki pospieszyły pomocą, gdy się ociągałam z mierzeniem. Pod mam obecnie 67-68cm, w jakieś 87cm. I Panache 65DD obiektywnie patrząc troszkę przymały no lekko się wylewa górą, ale trzyma ok. Jak kupowałam to miałam jakieś 3-4kg mniej w obu obwodach :oczko: i wtedy się mieściłam lepiej. Mierzyłam 60 w sklepie i zupełnie nie czułam potrzeby wziąć takiego obwodu. Po ponad 1.5 roku użytkowania 65 nie rozciągnęła się w zasadzie, więc decyzja o nie braniu 60 była dobra. Shocka (ale nie model Run tylko ogólnosportowego B4490) mam w rozmiarze 60F, noszę teraz oczywiście tylko z przedłużką o 3 oczka. Miskę na porównywalną dla mnie wielkościowo z Panachem 65DD - ale to inny krój, więc może dlatego.
New Balance but biegowy
vataha1

Nieprzeczytany post

super, cieszę się że się nie rozciąga za wiele w czasie używania.
ja mam trochę mniej w miseczce, liczę na to że ten D będzie ok.
dzięki za pomiary, to dużo daje jeśli można do czegoś się odnieść!
a swoją drogą zaopatrzenie sklepów w obwody 60 i 65 jest fatalne.
Awatar użytkownika
aka37
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że najwłaściwszy dla danej osoby rozmiar zależy od modelu. Jednak od czegoś trzeba zacząć przymierzanie. Można dobrać ten wstępny rozmiar, kierując się zasadami brafittingu. I o tym właśnie piszę. To jest punkt startu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości biustonoszy pasuje mi rozmiar zmierzony zgodnie z tymi zasadami - 75G lub FF. Dopiero, jak go włożyłam zrozumiałam, co to jest wygodny stanik. A 85C choć niby się niego mieszczę, nie trzyma, przesuwa się, ramiączka spadają, itd. Mam 82 cm pod biustem, 106 w biuście. A rozmiar ustala się naprawdę łatwo, bo z tabelki.
Szarotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

vatha,
Niestety rozmiary w sklepach kiepskie.
Szkoda, bo np. w Decathlonie są Shocki w fajnych cenach (niższych niż w sklepach z bielizną czy sportowych).
Ja kupiłam Panache "w ciemno", choć kupując buty przymierzyłam sobie w Sklepie Biegacza. Ale mierzyłam już czekając na zamówienie, tak tylko dla pewności, czy inny rozmiar nie będzie lepszy.
Shocka mierzyłam w Intersporcie. Niestety nie było mojego rozmiaru. Mierzyłam różne inne i próbowałam coś wydedukować na ich podstawie. Choć i tak najwięcej mi dały recenzje na Balkonetce i rady, jakie dostałam pisząc do sklepów z braffitingiem.
vataha1

Nieprzeczytany post

a znacie może inne sklepy w krakowie poza sklepem biegacza gdzie można kupić/przymierzyć shock'a i panache?
mówisz że shocki są w intersporcie?
(w sumie ten panache w kolorze malinowym jest tak śliczny że jak już go kupię to chętnie bym biegała bez koszulki hehehe))
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój panache kupowany w Krakowie tu: http://salonbielizny.eu/

Widzę, że nie mają shocków w ofercie, ale na pewno dobrze doradzą w kwestii doboru rozmiaru.

Panache faktycznie w coraz ładniejszych wersjach kolorystycznych wychodzi, jak jest gorąco to ja swojego jak najbardziej bez koszulki używam.
vataha1

Nieprzeczytany post

ojoj, na tej stronie wg tabeli to powinnam myśleć o miseczce C... cholerka.
fajna strona i super że mają stacjonarny sklep. dzięki!
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Cześć dziewczyny.
Wiem, że strefa kobiet, ale pytanie dotyczy żony i przepraszam za małe zejście z tematu głównego. Zamierzam sprawić żonie niespodziankę i kupić stanik do biegania/aerobiku. Mam tylko kilka pytań. Czy rozmiar zwykłego stanika = rozmiar stanika biegowego? Żona nosi bardzo sztywne staniki i kiedyś z niechęcią wypowiedziała się o staniku sportowym (nigdy nie próbowała, tylko miała takie przeczucie), że niby będzie w nim mało stabilnie. Obecnie używa zwykłych staników do aktywności fizycznej i jest zadowolona, więc pytanie, czy różnica jest duża i czy nie będzie to uszczęśliwianie tak trochę na siłę?
vataha1

Nieprzeczytany post

wiesz, nie da się porównać ogólnie staników "zwykłych" do ogólnie staników sportowych.
- rozmiary różnią się między "zwykłymi" i sportowymi tak jak między "zwykłymi" różnych marek - po prostu co firma to inny rozstaw fiszbin lub miseczek bez fiszbin,
- na ten sam obwód pod biustem ta sama osoba wybierze sobie np.70 od jedngo producenta a 75 od innego,
- inny kształt miseczki między dwoma różnymi modelami (nawet wewnątrz jednej firmy),
- inny zakres regulacji szelek (a w niektórych sportowych wręcz brak tej regulacji).

poza tym są niektóre niby sportowe staniki które w ogóle nie uwzględniają że mamy dwie piersi, tylko są cienkim topikiem z jakby jedną "komorą", bez wydzielonych dwóch misek.
panache o którym tu dużo piszemy jest usztywniony, ma piękny kształt i świetnie trzyma piersi, nie ma mowy o niestabilności przy dobrze dobranym rozmiarze, ale tego nie da się zrobić bez mierzenia.

więc łatwiejszym zakupem są takie cienkie "szmatki" w kształcie jakby krótkiego topu - bo nie muszą być idealnie dopasowane - ale to udawanie a nie stanik sportowy, bo faktycznie nic nie trzymają na miejscu.
a te dobre spełnią zadanie wtedy, gdy będą idealnie dopasowane.

także sprawa nie jest prosta i jeśli masz przekonać małżowinę to używania takiego stanika to czeka Cię zabranie jej na kilka przymiarek i wspólne poszukiwanie tego idealnego rozmiaru, bo małe niedopasowanie położy cały plan.

natomiast bardzo warto to zrobić, bo dobry stanik sportowy ogranicza do minimum drgania i wstrząsy, no i szczególnie przy większym biuście pozwala mu zachować wygląd przez lata, tego absolutnie nie zapewni zwykły biustonosz.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karlito pisze:Cześć dziewczyny.
Wiem, że strefa kobiet, ale pytanie dotyczy żony i przepraszam za małe zejście z tematu głównego. Zamierzam sprawić żonie niespodziankę i kupić stanik do biegania/aerobiku. Mam tylko kilka pytań. Czy rozmiar zwykłego stanika = rozmiar stanika biegowego? Żona nosi bardzo sztywne staniki i kiedyś z niechęcią wypowiedziała się o staniku sportowym (nigdy nie próbowała, tylko miała takie przeczucie), że niby będzie w nim mało stabilnie. Obecnie używa zwykłych staników do aktywności fizycznej i jest zadowolona, więc pytanie, czy różnica jest duża i czy nie będzie to uszczęśliwianie tak trochę na siłę?
Rozmiarówka staników sportowych jest w zasadzie taka sama jak codziennych - tylko, że rzadko jest tak, że komuś pasuje dokładnie ten sam rozmiar u każdego producenta i w każdym modelu. Bo stanik raz jest bardziej rozciągliwy, raz mnie, różny kształt miski różnie wypada na różnych biustach (w zależności czy bardziej kuliste, stożkowe czy kroplowate). Ja metkach moich pasujacych staników znalazłyby się na pewno co najmniej trzy różne rozmiary.

Ponadto nie wiem jak dobrze dobrany rozmiar stanika codziennego ma obecnie Twoja żona. Może w ramach prezentu spraw jej bon prezentowy do sklepu z szeroką rozmiarówką i dobrą obsługą dobierającą rozmiar (brafiiting). W ten sposób będzie mogła sobie wybrać dobrze pasujący stanik sportowy, a jak by jej w ogóle sportowce nie odpowiadały, to na pewno znajdzie się coś ładnego z bielizny mniej i bardziej codziennej. :oczko:

I tak jak pisze vatha, jest ogromna różnica pomiędzy sportowym topem typu kawałek materiału z gumką pod piersiami i tyle, sprzedawanym w rozmiarówce typu S, M, L a dobrze skonstruowanym stanikiem, z wydzielonymi miseczkami, z pełną regulacją ramiączek i obwodem zapinanym na haftki. To pierwsze faktycznie trzyma gorzej niż przeciętny codzienny stanik, te drugie zdecydowanie dają odpowiednie wsparcie.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Super, dzięki za podpowiedzi. Dokładnie chodziło mi o taki top i właśnie nie wydawał mi się porządny. Sprawdziłem właśnie "panache" i wygląda solidnie. Wybierzemy się więc razem, dzięki.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

A ja zapraszam wszystkie Panie na ERGO-spotkanie z brafitterką w najbliższą środę (26 marca) w Warszawie. Spotkanie odbędzie się o 20:15 w naszym nowym drugim sklepie "ERGO - Metro Wilanowska". http://www.ergo-sklep.pl/brafitting-w-e ... a-26-marca

Wiemy jak dobry dobór biustonosza jest ważny i dlatego organizujemy takie specjalne akcje. Na co dzień nasze dziewczyny też dobierają biustonosze - w rozmiarówce mamy biustonosze od obwodów 60(!) do 90 i na prawdę wiemy, że małe obwody też są często potrzebne. :)

Wszystkim Paniom życzę dobrze dobranych biustonoszy do biegania, moja żona powiedziała, że jest to równie ważne (a może ważniejsze?!) jak dobrze dobrane buty do biegania...
Ostatnio zmieniony 24 mar 2014, 18:31 przez ErgoJanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pzdr,
Janek
vataha1

Nieprzeczytany post

czemu nie mieszkam w Wwie... :)
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Paniom spoza Warszawy polecam nasz poradnik i zakup w e-sklepie:
http://www.ergo-sklep.pl/jak-dobrac-rozmiar-biustonosza-sportowego

Oczywiście jest to jakieś przybliżenie, bo jak już było mówione wcześniej - każdy model dobiera się ciut inaczej. ALE! Na szczęście zawsze można skorzystać z darmowej wymiany i po pierwszej przymiarce w domu, można skonsultować się telefonicznie z naszą e-sklepową brafitterką i wymienić na prawidłowy rozmiar. Codziennie słyszę w biurze takie rozmowy, więc wiem, że taka rozmowa jest bardzo pomocna. :)
Iseul
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Vatha, jesli musisz zamawiac on-line to istnieje masa dobrych opcji.

Sa fora poswiecone bieliznie, spotkasz tam wiele osob super orientujacych sie w doborze rozmiaru konkretnego modelu w zaleznosci od modelu, rodzaju sportu, ktory chcesz uprawiac, ksztaltu i kondycji biustu, ktore Ci chetnie poradza (podobnie jak tu ludzie Ci poradza w kwestiach treningu).
Wbrew pozorom to sa wazne informacje, bo chocby jeden z najpopularnijeszych stanikow biegowych Shock Absorbera wypada dosc nietypowo. Dziewczyny w dolnych rejestrach tabelki wynieraja inne modele niz te ze "srednich" itd.
Mozesz tez zobaczyc na zdjeciach, jak konkretne modele sie prezentuja na realnych biustach, jesli zalozysz sobie konto, poczytac opinie uzytkowniczek itd. Sklepy zamieszczaja czasem info o promocjach, jesli je maja, jesli ktos kupi cos w fajnej cenie, to tez sie zazwyczaj dzieli informacja. Jest to o tyle dobre, ze mozesz na spokojnie obejrzec sobie rozne marki i modele, poczytac opinie i zdecydowac bez presji, co Ci pasuje (przecietny sklep czy to bielizniany czy sportowy nie prowadzi zazwyczaj sprzedazy wiecej niz 1-2 marek sportowych stanikow).
No i jesli kupujesz online gdziekolwiek to zawsze masz mozliwosc zwrotu przez 10 dni, nie odrywasz metek, mierzysz i jesli nie pasuje - odsylasz. Ryzykujesz tylko tyle, ze stracisz pieniadze za wysylke. Dziewczyny czesto zamawiaja 2 sasiadujace rozmiary, jesli nie sa pewne, a potem gorszy odsylaja. Angielskie sklepy (z reguly tansze znacznie niz polskie) tez maja formularze zwrotu i nie robia najmniejszych problemow (sprawdzone wielokrotnie).
ODPOWIEDZ