Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

oczywiście, pisałem o tym wyżej
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wczoraj zauważyłem być może przyczynę błędnie liczonego średniego tempa. Mam soft 2.40.
Na koniec biegu po kliknięciu stop, pokazuje się Resume. Daję back żeby sprawdzić średnie itd, a tam czas ELAPSED TIME(ELAP) cały czas leciał. Zrobiłem właśnie test na sucho i tak właśnie jest. Może taka jest definicja tego czasu, leci dopóki nie zapiszę śladu? Trochę dziwne.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

blas pisze:Na koniec biegu po kliknięciu stop, pokazuje się Resume. Daję back żeby sprawdzić średnie itd, a tam czas ELAPSED TIME(ELAP) cały czas leciał.
To chyba jest akurat poprawne, ujednolicone z tym, jak czas jest interpretowany przez serwis Garmin Connect:

Time vs. Elapsed Time
Get more useful data by using the Time data field and Auto Pause, letting you decide what qualifies as “moving” or not. Time is the actual time spent doing your activity – as defined by your Auto Pause choices. Elapsed Time equals the total time from the moment you began to when you finished up – including any breaks. Details: http://bit.ly/GCtime
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Jak skalibrować kompas? Pojawia się niewyraźny komunikat "oś x", potem z i jest błąd kalibracji.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

próbuj do skutku - postępuj zgodnie z komunikatami ;) kalibrowanie w Fenixie jest upierdliwe ale mi się udało za 2 razem :)
edit: pierwej obracasz go (trzymając równolegle do gleby) zgodnie ze wskazówkami zegara lub w drugą strone tak aby tarcza zegarka cały czas była w poziomie. Drugi krok- to pełen obrót wokół osi Y - w prawo lub lewo, trzeci krok - to pełen obrót wokół osi X - w przód lub tył
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

P.S. Jak kto zainteresowany to se może poczytać "dipriwjuł" u DCR'a http://www.dcrainmaker.com/2014/03/garm ... sport.html
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, 12:19 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

fajnie że zrobili opcje że gdy F2 straci zasięg satelit z jakiegoś powodu w automacie przechodzi w zapis odległości i tempa z akcelometru.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:fajnie że zrobili opcje że gdy F2 straci zasięg satelit z jakiegoś powodu w automacie przechodzi w zapis odległości i tempa z akcelometru.
No ale to nie jest dla Garmina jakoś szczególnie nowatorskie, od początku tak było np. w 910, tyle, że tam musiał być wykorzystany akcelerometr w foot podzie, bo w pasku go nie ma. Nie wiem, jak w 310, ale wydaje mi się, że tak samo.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w 310 też ta opcja występowała jeśli footpod był podpięty :)
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ni cholery nie skalibruje.Cały czas po 1 etapie błąd.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zukow2 - gdybyś nadal miał kłopoty ;) http://youtu.be/JLjIWQ0p5Ps
swoją drogą za nic nie potrafię rozkminić jak wrzucić plik hd tak, żeby właśnie w hd był przez youtuba odtwarzany...

P.S. Dziś sparowałem rowerowy czujnik kadencji/prędkości i sytuacja jest dokładnie taka sama jak w przypadku czujnika tętna. Wyszukiwanie trwa ~30 sek.
MarcinM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Na początku chciałem się przywitać, ponieważ jestem nowy na forum. Od dzisiaj mam fenixa 2, wcześniej biegałem z 305. Musze przyznać, że jestem mile zaskoczony. Do ekranu można się przyzwyczaić. Jak już się zapamięta co gdzie na ekranie się wyświetla to jest ok. Zgadzam się z tym co powiedzial Piechu, że w momencie jak się robi szarówka jest najgorzej.

Co do paska HR. U mnie łączy się tak jak u Ciebie Piechu. Trochę to trwa. Za to zaobserwowałem dzisiaj ciekawą rzecz, którą warto sprawdzić.
Zrobiłem dzisiaj pierwszy trening i zapisałem. Krótka przerwa (rozciąganie). Rozpoczynam drugi trening (strasznie długo szuka paska ponad minutę i nic).
Zrobiłem jak na informatyka przystało, wyłączyłem zegarek i włączyłem jeszcze raz. Start treningu i pasek znaleziony w 3 sekundy.
Sprawdźcie u Was.
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie to samo;)
monterpw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tam. Ja równiez dzisiaj otrzymałem swojego fenixa2. Jak wiadomo wyswietlacz mógłby być lepszy ale da sie przeżyć.
Co do długiego czasu wyszukiwania paska hrm u mnie równiez pierwsze szukanie trwa ok 20s ale kolejne juz 2s. Przy przerwie w treningu bez ściągania paska (rozciaganie) kolejne szukanie równiez trwało 2s. ALE gdy założymy pasek i nie uruchamiamy zegarka np przez minute lub dwie (ubierałem się) to pasek po właczeniu szuka go równiez tylko 2s zatem wydaje mi się że to nie kwestia zegarka a raczej paska który musi sie wybudzic z uśpienia lub cos w tym stylu.
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:zukow2 - gdybyś nadal miał kłopoty ;) http://youtu.be/JLjIWQ0p5Ps
swoją drogą za nic nie potrafię rozkminić jak wrzucić plik hd tak, żeby właśnie w hd był przez youtuba odtwarzany...

P.S. Dziś sparowałem rowerowy czujnik kadencji/prędkości i sytuacja jest dokładnie taka sama jak w przypadku czujnika tętna. Wyszukiwanie trwa ~30 sek.
heh, źle robilem. U mnie napisane po "polsku", że najpierw oś x potem z. Kręciłem najpierw w jedną, potem w drugą ale na płasko tak jak w normalnym kompasie ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ