'Porządne' buty zamiast 3ciej pary Ekidenów

Awatar użytkownika
dziabong
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie,

Ważę ~80 kg przy 190 cm wzrostu. Na obecną chwilę robię 35-50 km tygodniowo, właściwie tylko i wyłącznie w lesie. Korzenie, gałązki wiecznie walające się pod nogami, powalone drzewa do forsowania po każdej konkretniejszej wichurze, mlaskające błotko po większych opadach itd Teren lekko zróżnicowany wysokościowo. Po około godzinnej zabawie GPS wskazuje 200 m podbiegów i drugie tyle 'zbiegów' :)
W takich właśnie warunkach rozpadła mi się niedawno 2-ga para Kalenji Ekiden 50. Boczna siateczka nie wytrzymała wiecznego szarpania i, co ciekawe, oba buty 'otworzyły się' po wewnętrznej stronie.
Zanim przejdę dalej tylko nadmienię, że Ekideny oceniam mimo wszystko całkiem nieźle. Cenię w nich przewiewność, lekkość, a także nieprzesadzoną amortyzację.

Decyzja prosta, trzeba kupić kolejną parę. Normalnie poszedłbym znowu do Decathlona i wziął następną parę 'pięćdziesiątek', jednak w sumie - nie wiem kiedy - bieganie stało się integralną częścią mojego życia. Może więc warto dołożyć trochę grosza do konkretniejszych butów, które będą zachwycały wygodą, wytrzymałością i jednocześnie cieszyły oko ;)
Wstępnie wybór padł na Nike LunarGlide 5. Na pewno wizualnie ok, nieprzesadzona amortyzacja, podobno wytrzymałe... Jednak opieram się tylko na tym, co wyczytałem w sieci.

Dlatego też chciałbym serdecznie Was poprosić o propozycje konkretnych modeli, które podpasowałyby do powyższego, przydługawego opisu.

W skrócie: lekkie, przewiewne, ale wytrzymałe buty zdolne do umiarkowanej amortyzacji 80 kg mięcha, teren w większości leśny.
Jednak powoli nadchodzi czas zabawy w interwały - w niedalekiej przyszłości będzie też trochę szybszych odcinków, po bardziej płaskim terenie.

Zapraszam do wypowiedzi :)
PKO
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To może coś z Salomona XT 3D Wings Ultra co prawda ich nie mam ale trochę czytałem na ich temat i mam już je zamówione. Jak przetestuje na własnych raciach to coś napiszę.
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam .
Wlasnie jakies 3 tygodnie wstecz zaopatrzylem sie w lunaglide5. Odpowiem ci w ten sposob - to nie sa buty ktorych szukasz.
Nike lg5 to but b.mocno amortyzowany i do tego kompletnie ,moim zdaniem nie do biegania po lesie- plaska podeszwa. Dodatkowo nike lg5 maja wysoki drop, czyli spadek pieta palce bo ,az 10mm , co nie kazdemu pasuje.
Na twoim miejscu, rozgladalbym sie za butami trailowymi.
Co moge polecic to :
Brooks adrenaline asr, moim zdaniem buty do wszystkiego i dla kazdego
ADIDAS SUPERNOVA GLIDE 5 ATR GTX- kumpel biega i b.sobie chwali
Nike zoom wildhorse - ponoc but nie dla kazdego ,ale jak komus podpasume to go kocha :hej:

Takze odpuscilbym lg5 i kupil cos do biegnia po lesie. Oczywiscie to co ci podalem moze niepasowac pod twoje preferencje, technike biegu itd.

Btw. Ja biegam tylko po betonie w miescie, waga 90, wzrost 190 ,lekka pronancja, raczej nie biegam szybko ,a dlugo czlapie :hahaha:
Dlatego wzialem lg5.
valdi100
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 1godz.10min.

Nieprzeczytany post

Witam
W biegach po lesie parkach i miekkich gruntach dla mnie niezastąpione są właśnie EKIDEN 50, man je 1.5 roku troszkę sie przybrudziły ,ale można je wyprać i są jak nowe .Dla mnie solidny dobry but.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czołem!

Na takie warunki jakie opisujesz moim zdaniem idealne będą Puma Faas 300TR: http://heavyrunslight.wordpress.com/201 ... 300-trail/

Do tego cena nie jest aż tak zaporowa bo może jest znaleźć nawet poniżej 200zł.

Mogłyby też być New Balance MT10v2 http://heavyrunslight.wordpress.com/201 ... vs-mt10v2/

Pozdrawim

HeavyPaul
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
dziabong
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki serdeczne za odpowiedzi, szczególnie dla TurboJajka :)

Wybiliście LunarGlide z mojej głowy, teraz już wiem, że szukam butów trailowych.
Obecnie na celowniku głównie:
- Nike Zoom Wildhorse,
- Puma Faas 300TR.
Skłaniam sie ku pierwszemu modelowi ze względów czysto wizualnych.

Jeśli takie sformułowanie pomoże - szukam butów podobnych do Ekiden 50, jednak najlepiej pod każdym względem lepszych i po prostu ładniejszych :)
Cenowo bez szaleństw, myslę, że max 400 złotych.
Stopa neutralna.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Obecnie na celowniku głównie:
- Nike Zoom Wildhorse,
- Puma Faas 300TR.
przymierz to się dowiesz :hej:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

W lokalizacji wymieniasz Gdańsk/Węgorzewo. Jeśli będziesz w Gdańsku proponuję ci wycieczkę do FasionHouse na Przywidzkiej.
Jest tam Outlet zarówno Nike'a jak i Salomon'a i kilku innych marek. Jeśli chodzi o buty trialowe, być może przypadną ci do gustu właśnie Salomony (Speedcross lub bardziej uniwersalne XR Mission).
Jeżeli jednak chcesz mieć buty bardzo miękkie i z mocną amortyzacją to pozostań przy firmie Nike. Dla mnie zarówno Salomon, jak i moje ulubione Asics'y w porównaniu do Nike'a to twarde dechy.
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Coś w tym jest. zdecydowanie wracam do Nike po zużyciu Asicsów :D
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kolego obejrzalem te twoje buty na stronie decathlonu i juz wiem do czego zmierzasz.

Odradzilem ci zakup lg5 wlasnie ze wzgledu na podeszwe , bo jest plaska oraz ze wzgl na duza amortyzacje.
Byc moze nie potrzebujesz butow do traila, ale po prostu butow z bardziej agresywnym bierznikiem, czyt.
normalnym bierznikiem w porownaniu do nike oraz wytrzymalszych niz te z decathlonu.
Zakladam , ze stopa naturalna lub lekka pronancja jak ja( prawie wszystkie wysokie osoby to maja, wlasnie ze wzgl na wzrost) .
Moze obejrzalbys sobie jeszcze np . kolekcje saucony , albo asisc , butow do biegania po asfalcie , ale ze zwrocieniem uwagi na agresywny bierznik.
Moze troche drozsze ale naprawde warte polecenia sa brooks glicerine, albo tansza wersja ghost. Napeno da sie znalezc do 400 pln w promocjach.

...Napisalem tak na wypadek jakbys zechcial kiedys biegac w jakis imprezach biegowych , bo one odbywaja sie glownie po asfalcie...

Btw. Swoj pierwszy maraton bieglem wlasnie w butach do traila z decathlon i to za malych :ble: ale wtedy liczyla sie tylko radosc biegania i chec udowodnienia sobie czegos :hej:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

myślę, że dobra opcja to kinvary.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
dziabong
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

turbojajko pisze:(...)
Teraz to już całkiem nie wiem, na co postawić :hej:

Na obecną chwilę biegam tylko po lesie. W przyszłości dopuszczam krótkie, szybsze treningi na twardszych nawierzchniach, ale tylko jako urozmaicenie.
Odpadają na pewno wszelkiego rodzaju maratony, półmaratony. Jedyne, co mnie interesuje z tego typu 'imprez' to zorganizowany, ogólny Test Coopera.

Mieszkam w Gdańsku, butki mogę sobie oczywiście pomacać na miejscu.
Jednak najpierw muszę wiedzieć, czego szukać.
Dlatego też ostatecznie:
- trail?
- szosa o ostrzejszym bieżniku?

Proszę o pomoc, bo jak sami na pewno zauważyliście znam się na dobrych butach, jak świnia na gwiazdach :)
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:myślę, że dobra opcja to kinvary.
Kinvara to świetny but. Szybki. Jego wada to trochę słaby materiał cholewki - przynajmniej moje dwójki potargane są od 300 km przebiegu. Ale biegać się da, teraz mają 700km.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
kas01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam
Posiadam na razie 5 par butow biegowych. Do biegania po lesie uzywam 3 pary: Adidas Response Trail 19 GTX (na minusowe temp.);Trail 20 (pozostale) oraz Kalenji Kapteren 50. Te kaptereny byly moimi pierwszymi butami biegowymi. Na razie zrobilem w nich ok. 1000 km. Wogole ich nie szanuje, zachaczam nimi o rozne krzaki przy drodze (np. jezyny), biegam po blocie, kaluzach itd. Po przyjsciu do domu nie czyszcze ich, tylko zostawiam w takim stanie jakim sa. Przetarla sie troche od srodka okolica piety, poza tym nie widze innych sladow zuzycia, siatka jest cala. Jestem z nich tak zadowolony (sa bardzo wygodne), ze chetnie kupilbym nastepne. Niestety w moim Decathlonie juz nie ma mojego rozmiaru (wyprzedaja je - kosztuja 60zl)

pzdr
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Salomon XR Mission nadają się na asfalt i do biegania po lesie. Ale to dość twarde buciory.
No i mają patent "wiązania" na zacisk (to akurat ich minus).
O ile pamiętam w jakiejś promocji zapłaciłem za nie niecałe 200zł.

Mnie po lesie biega się w nich teraz bardzo dobrze ze względu na podeszwę - ale jak się przesiadłem na nie z Nike'ów i zanim się nie przyzwyczaiłem - to czułem się w nich jak w chodakach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ