WYSOKIE TĘTNO SPOCZYNKOWE
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 41:15
- Życiówka w maratonie: brak
witam mam 16lat biegam od roku po dystans 10km moja życiówka 38:26 więc nie jest zle ale zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego mam takie wysokie tętno spoczynkowe a waha się one od 70-73 ud/min ciśnienie mam dobre dodam że nie jestem przetrenowany bo mija już mi 2 tydzien przerwy spowodowany kontuzją a tętno nadal wysokie nie wiem jakie jest moje hr max ale przy najcięższych treningach interwałowych ma od 190 ud/min tętno>Co o tym myslicie???
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Pan Tompoz dac ci rady od sercapeja162 pisze:witam mam 16lat biegam od roku po dystans 10km moja życiówka 38:26 więc nie jest zle ale zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego mam takie wysokie tętno spoczynkowe a waha się one od 70-73 ud/min ciśnienie mam dobre dodam że nie jestem przetrenowany bo mija już mi 2 tydzien przerwy spowodowany kontuzją a tętno nadal wysokie nie wiem jakie jest moje hr max ale przy najcięższych treningach interwałowych ma od 190 ud/min tętno>Co o tym myslicie???
1. 16 lat 10 km 38 brawo .............. masz podstawy ale nie na tyle zduże by utrzymac rodzine z biegania skoncz dobrewe studia kup sobie szosówke załuż firmę miej shimano durace posuwaj dupy i ciesz się życziem
amen
Tompoz
Tompoz
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
sprawdzaj tętno spoczynkowe przez 7-10 dni codziennie, może tak być, że po ciężkim wczorajszym treningu dzisiaj będzie wysokie, najlepiej sprawdzić gdy dzień wcześniej był dzień wolny albo luźny trening, nie przejmuj sie tym z wytrenowaniem będzie spadało - ale szczerze to ze masz 60 czy 70 nie świadczy ze jesteś lepszy czy gorszy 

Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Stary Wyga
aha ok dzisiajteż sprawdze
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
problemu nie ma, dlaczego uwazasz że 70 to za duże tetno spoczynkowe wg np wikipedii hasło tętno ty masz "Przeciętna kondycja" czyli tetno w normie chcesz po zaledwie roku biegania uzyskac juz bradykardie oj za szybko kolego 2-3 lata i bedzie efekt
co do odpoczynku czasami i 2 tygodnie to za mało ale faktycznie jestes młody zatem powinno wystarczyc
a jakie miałes wczesniej zanim zacząłes biegac ?
ps wbrew temu co tu czytam wyżej tetno spoczynkowe zależy od biegania i pokazuje wytrenowanie ale nie pokazuje poziomu zawodnika
co do odpoczynku czasami i 2 tygodnie to za mało ale faktycznie jestes młody zatem powinno wystarczyc
ps wbrew temu co tu czytam wyżej tetno spoczynkowe zależy od biegania i pokazuje wytrenowanie ale nie pokazuje poziomu zawodnika
Ostatnio zmieniony 21 mar 2014, 14:48 przez marcinostrowiec, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
-
- Stary Wyga
aha to ok
-
- Stary Wyga
mierzyłem dzisiaj i 68 było
- Barbiekiller
- Rozgrzewający Się
peja162, a jak wypada Ci test ortostatyczny? Dzięki temu możemy określić, czy to z przemęczenia czy nie. Na sobie zauważyłem, że podwyższone tętno zdarza się nie tylko po zbyt intensywnym biegu, ale i jak za długo nie biegam, np. z powodu kontuzji albo choroby.
A, i jeszcze taka ciekawostka: mi test ortostatyczny potrafi wyjść...na minusie!:) po prostu po przebudzeniu zdarza mi się, że mam wynik o jakieś 3-5 uderzeń wyższy niż po wstaniu, połażeniu chwilkę i znowu położeniu się.
P.S. Ja mam średnio tętno spoczynkowe 57, a specjalnie wyćwiczony nie jestem, w sumie dopiero zacząłem na poważnie biegać:P a tętno spadło mi(z około 75 na 60) już po kilku, naprawdę podstawowych wybieganiach(np 5x4 minuty biegu+2 minuty marszu)
A, i jeszcze taka ciekawostka: mi test ortostatyczny potrafi wyjść...na minusie!:) po prostu po przebudzeniu zdarza mi się, że mam wynik o jakieś 3-5 uderzeń wyższy niż po wstaniu, połażeniu chwilkę i znowu położeniu się.
P.S. Ja mam średnio tętno spoczynkowe 57, a specjalnie wyćwiczony nie jestem, w sumie dopiero zacząłem na poważnie biegać:P a tętno spadło mi(z około 75 na 60) już po kilku, naprawdę podstawowych wybieganiach(np 5x4 minuty biegu+2 minuty marszu)
-
- Stary Wyga
zobacze jutro jak będzie z rana
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
dlatego pisałem że nie pokazuje poziomu zwodnikaMateusz Listek pisze:marcinostrowiec pisze:problemu nie ma, dlaczego uwazasz że 70 to za duże tetno spoczynkowe wg np wikipedii hasło tętno ty masz "Przeciętna kondycja" czyli tetno w normie chcesz po zaledwie roku biegania uzyskac juz bradykardie oj za szybko kolego 2-3 lata i bedzie efekt
ja mam 41 spoczynkowe i jestem słaby jak buc ...

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują