Skoro jesteś przekonany to pewnie Cię nie przekonamKolaj pisze:Byłoby mi dość ciężko znaleźć przepis dot. noszenia kagańca, skoro jestem przekonany, że takowy nie istnieje.
Ale..... gdybyś przeczytał ten wątek od początku to na str. 2. znalazł byś cytowany przez mclakiewicza przepis:
Pogrubiłem pkt.3.Dz.U.2013.856
USTAWA
z dnia 21 sierpnia 1997 r.
o ochronie zwierząt
(tekst jednolity)
Art.10a.1.Zabrania się:
1)wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2)prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3)wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2.Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
3.Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4.Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
5.Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
6.Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.
To rozumiem są przepisy ogólne. Natomiast dalsze kwestie regulowane są przez przepisy niższego szczebla, mianowicie uchwały Rad Miejskich lub Gminnych. I tak np. w moim mieście brzmi ona tak:
Mogę sobie wyobrazić, że jest jakaś gmina/miasto w Polsce gdzie uchwała ta będzie brzmieć inaczej jednak stawiam dolary przeciwko orzechom, że w przeważającej większości gmin sens jej będzie taki, że pies ma być pod kontrolą właściciela i kontrola ta ma być realizowana za pomocą przyrządów zwanych "smycz", "kaganiec" a nie np. przy pomocy magicznego zaklęcia "hokus pokus, piesku nie gryź pana bo się zmęczysz"Obowiązki osób utrzymujących zwierzęta domowe, mające na celu ochronę przed zagrożeniem lub
uciążliwością dla ludzi oraz przed zanieczyszczeniem terenów przeznaczonych do wspólnego użytku
...
2. Na tereny użytku publicznego psy mogą być wyprowadzane tylko na smyczy i z nałożonym kagańcem.
Zwolnienie psa ze smyczy jest dozwolone tylko w miejscach mało uczęszczanych i pod warunkiem, że
pies ma kaganiec, a właściciel ma możliwość sprawowania bezpośredniej kontroli nad jego zachowaniem.
...
6. Utrzymujący gady, płazy, ptaki i owady w lokalach mieszkalnych lub użytkowych zobowiązani
są zabezpieczyć je przed wydostaniem się z pomieszczenia.