Co czytacie, gdy nie biegacie :)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
tajt28
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:48 min
Życiówka w maratonie: 3:05:30

Nieprzeczytany post

cava pisze:
No , to jest to połączenie, które powoduje, że mój mózg po lekturze czuje się jak przejechany TIRem. :hahaha:

Muszę właśnie "cykl barokowy" jeszcze przerobić.
Zaskoczyło mnie ze w recenzjach traktuje się go jako podstawę do Peanatemy.
Na razie nie łapię dlaczego niby barok a nie "Platon i spółka" skoro to od platońszczyzny cała Peanatema aż trzeszczy.
Tak próbuję sobie połączyć Cykl z Peanatemą, ale jakoś mi nie idzie. Co nie znaczy oczywiście, że tak nie jest.
Za to jednoznacznie mogę połączyć z nim (Cyklem) Cryptonomicon. Na poziomie treści i nie tylko :hej: Ale spoilerować nie chcę, bo to nieładnie jest.
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Gryzzelda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cava pisze:Kombinacja: kat, żołnierz, zabijaka mi się kojarzy jednokierunkowo i jednoosobowo.
Trzy w jednym, czyli Severian z cyklu "Księga Nowego Słońca" Gene Wolfa.
Ale to ma w sumie 3 cykle (Nowe, Długie, Krótkie Słońce), fafset części i w swoim rozmachu i nagromadzeniu chorych wizji nie prowadzi do odprężenia, tylko do wniosku ze GW owszem jest geniuszem ale miał ostrego szmergla i za dużo czasu, całkiem jak Proust.

A czytałaś Gryzia Grzędowicza "Pana lodowego ogrodu"? Rewelacyjnie się czyta od samego początku, takie trochę SF a trochę fantasy, bohater nietuzinkowy choć trochę go Grzędowicz postanowił "depnąć" z czasem. (a szkoda, bo udało mu się IMO skonstruować najbardziej rasowego herosa w polskim SF! I nie wiem po co było go psuć?)
dzieki Cava za odzew, zapisalam sobie obywie pozycje i pozniej zdecyduje co wybrac. Chociaz powiem ze troche mnie tym Prousem znechecilas :hahaha:
A ten Pan lodowego ogrodu to mi sie ciagle w polecankach Biblionetki pokazuje, chyba wreszcie po niego siegne.
Awatar użytkownika
Barbiekiller
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc przesyłam radosne- siema wszystkim!

Ja aktualnie czytam "Moskwa-Pietuszki" Jerofiejewa. Poetyczna, suto skropiona alkoholem opowieść w formie autobiografii:)
Poza tym lubię horrory( głównie King), post-apo(tu się kłania Metro 2033 na przykład, ale też i Ziemiański, Gołkowski), przeczytałem też parę popularnonaukowych. Podoba mi się również część dzieł Strugackich i parę tytułów z kryminału:)
Miej wybiegane, a będzie Ci dane

Obrazek
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moskwa-Pietuszki, super.
Ja ostatnio "Morfina", Szczepana Twardocha,...
Awatar użytkownika
SamiecSurykatki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Metro 2033, może być. ;)
.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Moskwa-Pietuszki, super.
Ale sobie wybrałeś narratorów, jeden alkoholik, drugi narkoman...chcesz coś odreagować? :usmiech:
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

SamiecSurykatki pisze:Metro 2033, może być. ;)
Skusiłem się na Metro 2033, w wersji audiobook (mam nadzieję, że nic nie wycieli z treści).
Dzięki!
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:
Ryszard N. pisze:Moskwa-Pietuszki, super.
Ale sobie wybrałeś narratorów, jeden alkoholik, drugi narkoman...chcesz coś odreagować? :usmiech:
Na szczęście nie. Moskwa-Pietuszki czytałem dosyć dawno temu. W Morfinie, morfina jest tłem,...
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

kundlowe :
- piknik na skraju drogi Strugackich
- kr.hist czasu - Hawking'a
- berlin 1945 Beevor'a - pochłonięty
- front wschodni Degrella - kończę
- przede mną - zapomniany żołnierz Sayer'a
- potem - trochę tego co jest dostępne Svena Hassela
- w perspektywie - odyseje Clark'a

pozdro
pawson
______
pawson

Obrazek
Awatar użytkownika
Cytokina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ostatnio zaczytuję się w "Internie" Szczeklika, w międzyczasie sięgam po "Immunologię" Gołąba, czasem przejrzę "Patofizjologię" Zachorskiej.
A tak na poważnie: do poduszki czytam głównie czasopisma, niedawno zaczęłam "Stowarzyszenie umarłych poetów" Kleinbauma, a następny w kolejce czeka "Czarny diament" Anny Sewell. Na nic grubszego (a niestety moje ulubione fantasy zazwyczaj jest grube) brakuje mi czasu :chlip:
Wawryk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

"Księga złudzeń" Paul Auster - polecam
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytał ktoś książkę Beaty Sadowskiej o bieganiu, która ukazała się niedawno? Warto?
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Słucham raczej niż czytam:

http://m.youtube.com/watch?v=V12QCZMA9wY

Obrazek

Genialna książka.
Awatar użytkownika
mary
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Genialna? Czyta się lekko i fajnie, ale baaardzo łatwo rozgryźć jej zagadki, jest szalenie przewidywalna. Dodatkowo w książkach w polskim wydaniu roi się od błędów ;) Ja czytam "Ostatnie rozdanie" Myśliwskiego, naprzemiennie z "Cygan to Cygan" Lidii Ostałowskiej. Też ciekawi mnie książka Sadowskiej (ja nawet nie wiedziałam, że taka pani istnieje), niby wszyscy chwalą...
Awatar użytkownika
ASK
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:08
Życiówka w maratonie: 4:43:44

Nieprzeczytany post

cava pisze:
Gryzzelda pisze: Jak ktoś lubi i ma dosyć schematu "chłopczyk z zabitej dechami dziury zbawia świat" to spokojnie może się zabierać do czytania.

moze ktos poleci cos podobnego?

A czytałaś Gryzia Grzędowicza "Pana lodowego ogrodu"? Rewelacyjnie się czyta od samego początku, takie trochę SF a trochę fantasy, bohater nietuzinkowy choć trochę go Grzędowicz postanowił "depnąć" z czasem. (a szkoda, bo udało mu się IMO skonstruować najbardziej rasowego herosa w polskim SF! I nie wiem po co było go psuć?)
Grzedowicza "Pan Lodowego Ogrodu" polecam z czystym sumieniem. W miare rozwoju akcji rzeczywiscie troche siadalo pierwsze wrazenie, ale za to koncowka byla ok, nostalgiczna i taka prawie na miare Lema, ok, przesadzilam, ociera sie o Lema.

Jesli lubicie podbne klimaty to koniecznie trzeba tez przeczytac Zambocha caly cykl o Koniaszu.

A w ogole moja ulubiona ksiazka to chyba "Fiasko" Lema.
ODPOWIEDZ