Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam Wszystkich. Mam pytanko do osób które miały w rękach garmina 910xt oraz fenixa 2, poniewaz jestem posiadaczem 910xt i zastanawiam sie nad zmianą na fenixa 2. Sporty jakie uprawiam to głównie bieganie i pobocznie troche rower i pływanie.
Kolejne pytanko to czy fenix 2 ma mozliwość dowolnego ustawienia informacji wyświetlanych np dla biegania podobnie jak ma to miejsce w 910 czyli np pierwszy ekran to 4 pola z tętnem tempem itd. oraz ile max pól inf. moze wyświetlac na jednym ekranie. Dzięki za odp.
Kolejne pytanko to czy fenix 2 ma mozliwość dowolnego ustawienia informacji wyświetlanych np dla biegania podobnie jak ma to miejsce w 910 czyli np pierwszy ekran to 4 pola z tętnem tempem itd. oraz ile max pól inf. moze wyświetlac na jednym ekranie. Dzięki za odp.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
fenix zasadniczo wyświetla maksymalnie 3 pola i są one trochę mniej czytelne niż w 910.
ekrany można dowolnie konfigurować.
ekrany można dowolnie konfigurować.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Miałem 910 i uważam że jest dużo mniej czytelny fenix.Najslabszy element Fenixa to wyświetlacz.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
ja bym jednak powiedział, że nie trochę a dużo, dużo mniej czytelne. Tych dwóch zegarów nie ma w ogóle sensu porównywać w tym kontekście.f.lamer pisze:fenix zasadniczo wyświetla maksymalnie 3 pola i są one trochę mniej czytelne niż w 910.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
1.Czy w zdefiniowanych aktywnościach macie Run lub coś podobnego? Trail mam.
2.Można ustawić jedno pole ze wskazaniem altimetra?
3. Jak poprawnie kalibrować wysokość? Automat czy ręcznie wprowadzać dane w oparciu o dane z internetu?
Pomóżcie
3. Jak poprawnie kalibrować wysokość? Automat czy ręcznie wprowadzać dane w oparciu o dane z internetu?
Pomóżcie

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
ad. 1 xc ski/ski-board/mountaineer/hike/navigate/trail run/run/bike/swim/workout/indoor/multisport/custom1/custom2 (jesli wrzuciłeś sobie język polski to "run" jest przetłumaczone jako "zjazd" [sic!])
ad. 2 - nie bardzo rozumiem?
ad. 3 - wydaje mi się, że aby wskazania altimetru były jak najbliższe prawdy to trza by było znaleźć punkt wysokościowy i na miejscu kalibrować w oparciu o wskazania z tabliczki... zresztą altimetr i tak trzeba co jakiś czas kalibrować
P.S. Dla wszystkich tych, którzy nie ogarniają (w tym oczywiście mnie) - ukazał się pełen manual do Fenixa2, póki co tylko w inglisz http://static.garmincdn.com/pumac/fenix_2_OM_EN.pdf
ad. 2 - nie bardzo rozumiem?
ad. 3 - wydaje mi się, że aby wskazania altimetru były jak najbliższe prawdy to trza by było znaleźć punkt wysokościowy i na miejscu kalibrować w oparciu o wskazania z tabliczki... zresztą altimetr i tak trzeba co jakiś czas kalibrować
P.S. Dla wszystkich tych, którzy nie ogarniają (w tym oczywiście mnie) - ukazał się pełen manual do Fenixa2, póki co tylko w inglisz http://static.garmincdn.com/pumac/fenix_2_OM_EN.pdf
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Jeszcze nie wiem jak się to ma w F2 ale w F1 można włączyć ekran z 5 danymi.monterpw pisze:Witam Wszystkich. Mam pytanko do osób które miały w rękach garmina 910xt oraz fenixa 2, poniewaz jestem posiadaczem 910xt i zastanawiam sie nad zmianą na fenixa 2. Sporty jakie uprawiam to głównie bieganie i pobocznie troche rower i pływanie.
Current lap Oraz total laps
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Ad.1 nie mam pojęcia jak to jest w F2zukow2 pisze:1.Czy w zdefiniowanych aktywnościach macie Run lub coś podobnego? Trail mam.
Pomóżcie
Ad.2 można

Ad.3
Na podstawie F1 :
Setup-sensors-altimeter. I jest opcja auto cal gdzie mozna ustawić jako at start co oznacza że zegarek będzie wyznaczał wysokość na podstawie tego miejsca gdzie złapał sygnał gps, lub opcja continuous gdzie będzie cały czas korygował wysokość podczas używania zegarka.
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Ad3. Co jest dokładniejsze? Pytam, ponieważ funkcje związane z wysokością itd. to dla mnie nowość;)
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
oczywiście opcja continuous, bo cały czas pilnuje i koryguje automatycznie kalibrując.zukow2 pisze:Ad3. Co jest dokładniejsze? Pytam, ponieważ funkcje związane z wysokością itd. to dla mnie nowość;)
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki.
Curent Lap nie widzę w menu i poza.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
zukow2 pisze:Dzięki.
w F1 włącza się to poprzez zmiany stron w zegarku.
wygląda to tak:
setup - data pages - tracking - add page - i wybieram sobie np. current run
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
a propos wysokości. Macie możliwość wyłączenia korekt wysokości w GC? Chciałbym aby wysokość była brana z zegarka a nie z mapy. Niestety nie mogę tego przełączyć.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
W zegarkach sportowych kalibracja automatyczna odbywa się poprzez porównanie z wysokością odczytywaną z GPS. Po prostu odczyt z GPS w trakcie kalibracji traktowany jest jako wzorcowy. Jednak ze względu na geometrię systemu GPS, pomiar wysokości wykonywany tą metodą obarczony jest sporo większym błędem niż pomiar długości i szerokości geograficznej. Musimy się liczyć nawet z kilkudziesięciometrowymi przekłamaniami.jedz_budyn pisze:oczywiście opcja continuous, bo cały czas pilnuje i koryguje automatycznie kalibrując.zukow2 pisze:Ad3. Co jest dokładniejsze? Pytam, ponieważ funkcje związane z wysokością itd. to dla mnie nowość;)
Kalibracja ręczna, polegająca na wprowadzeniu "z palca" bieżącej, znanej nam wysokości będzie o wiele dokładniejsza, jednak musimy mieć świadomość, że starczy tylko na pewien czas, w którym warunki meteorologiczne są w miarę stałe. Wynika to z tego, że wskazania zależą od bieżącego ciśnienia oraz od temperatury powietrza.
Przykładowo, jeżeli temperatura spadnie o 10 st.C, wysokościomierz na wysokości 2000 mnpm wskaże wysokość ok 70 m mniejszą.
Z kolei, jeśli ciśnienie wzrośnie o 10 hPa, nasz wysokościomierz wskaże blisko 100m więcej.
Urządzenie, jeśli nie jest podłączone do internetu, z którego mogłoby pobrać faktyczną wysokość danego miejsca (musi mieć dostęp do super dokładnych map), nie ma innych danych, na podstawie których mogłoby wyliczyć wysokość.
Tam, gdzie pomiar wysokości jest kluczowy (awiacja), bezpośrednio przed lądowaniem pilot kalibruje wysokościomierz poprzez ustawienie ciśnienia odniesienia (QNH), które otrzymuje od służb naziemnych. My takich rzeczy raczej nie robimy, więc nie ma co oczekiwać cudów.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2014, 14:02 przez Kolaj, łącznie zmieniany 2 razy.