proszę o poradę - nowe buty
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Co byście bardziej polecili dla pronatorów- asicsy gt 1000 najnowsze czy adidas supernova glide 5? przymierzałem dużo różnych par, w tych obu najlepiej się czuję i nie wiem, które wybrać...dodam, że dopiero zaczynam przygodę z bieganiem po jakichś 10 latach przestoju i potrzebne mi są naprawdę dobre buty, bo jestem dosyć gruby:)
z góry dziekuję za porady...
z góry dziekuję za porady...
- 850
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45 min
Wedlug adidasa glidy sa dla biegaczy ze stopa neutralną lub supinujaca. Przy duzej masie to na poczatek dobre sa dlugie marsze, a pozniej marszo biegi, zeby organizm przyzwyczic do bardziej intensywnej formy wysilku i powodzenia w redukcji:-)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2014, 15:30 przez 850, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
dzięki za radę:) ogólnie to się wkręcam w to bieganie maxymalnie i dlatego sobie lepsze buty kupię, żeby nie stracić zapału na początku. A zaprawę pod biegi zrobiłem taką jak mówisz, najpierw długie spacery(koło miesiąca), teraz już bieg, jakieś 30-35 minut, ale z przerwami na spacer tak koło minuty 3-4razy:) ale w moich aktualnych butach, czyli adidaskach typu urban race czy coś takiego stopa po biegu na asfalcie boli jak cholera...a może poradziłbyś jakieś inne buty dla pronatorów??bo te adidas supernova to mi oczywiście poradziła Pani w sklepie jako dla pronatorów właśnie - oczywiście niby jedyne dla tego rodzaju stopy w sklepie( i oczywiście najdroższe ze wszystkich chyba), więc nie mam jakoś zaufania do doradców sklepowych:)
-
- Rozgrzewający Się
Jeżeli faktycznie masz troszkę więcej kg, proponuje szukać buta o dużej amortyzacji.
Gt1000 traktuj jako niezbędne minimum - przy założeniu, że rozważasz (jak sam stwierdziłeś) najnowsze, pomyśl o GT2000. Mają większą ilość gelu pod pięta oraz w okolicach śródstopia - lepiej poradzą sobie z Twoją wagą, lepiej stłumią drgania i kontakt stopy z podłożem. Model z ubiegłego roku spokojnie jest do dostania w cenie "tegorocznego" GT1000.
Co do Adidasa Supernova w wersji Glide - jest to oczywiście model dla stopy neutralnej/ supinującej. Rozglądaj się za modelem Sequence - po wewnętrznej stronie buta ma poliuretanowy element, zapobiegający nadmiernej pronacji stopy
Podstawowa sprawa - teoria teorią, poświęć trochę czasu na mierzenie i wybierz to, co dla Ciebie będzie najbardziej komfortowe!
Gt1000 traktuj jako niezbędne minimum - przy założeniu, że rozważasz (jak sam stwierdziłeś) najnowsze, pomyśl o GT2000. Mają większą ilość gelu pod pięta oraz w okolicach śródstopia - lepiej poradzą sobie z Twoją wagą, lepiej stłumią drgania i kontakt stopy z podłożem. Model z ubiegłego roku spokojnie jest do dostania w cenie "tegorocznego" GT1000.
Co do Adidasa Supernova w wersji Glide - jest to oczywiście model dla stopy neutralnej/ supinującej. Rozglądaj się za modelem Sequence - po wewnętrznej stronie buta ma poliuretanowy element, zapobiegający nadmiernej pronacji stopy
Podstawowa sprawa - teoria teorią, poświęć trochę czasu na mierzenie i wybierz to, co dla Ciebie będzie najbardziej komfortowe!
butopodawacz
-
- Rozgrzewający Się
No i zakupiłem asicsy gt 1000, bo gt 2000 nie było, a tak się już nakręciłem, że nie chciałem czekać:)
Ogólnie wszystko idealnie na nodze, tylko po powrocie do domu doczytałem gdzieś, że to buty dedykowane dla wagi 70 kg i trochę mnie to zmartwiło:/ bo ja mam 182cm i 105kg:(
Powiedzcie mi proszę jeszcze, to znaczy że co? że rozpadną się po tygodniu, rozklapią po pierwszym biegu czy nie będą miały swoich właściwości???
bo mam 10 dni na zwrot i teraz nie wiem co robić...zwrócić i szukać dalej butów czy zaczynać trening w tych?
dzięki z góry za porady przyszłe i za wcześniejsze:)
pozdrawiam
Ogólnie wszystko idealnie na nodze, tylko po powrocie do domu doczytałem gdzieś, że to buty dedykowane dla wagi 70 kg i trochę mnie to zmartwiło:/ bo ja mam 182cm i 105kg:(
Powiedzcie mi proszę jeszcze, to znaczy że co? że rozpadną się po tygodniu, rozklapią po pierwszym biegu czy nie będą miały swoich właściwości???
bo mam 10 dni na zwrot i teraz nie wiem co robić...zwrócić i szukać dalej butów czy zaczynać trening w tych?
dzięki z góry za porady przyszłe i za wcześniejsze:)
pozdrawiam
- 850
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45 min
Znaczy to tylko tyle ze amortyzacja sie szybciej uklepie, jak dla mnie to zaleta, poniwaz: bedziesz tracil mase z biegiem czasu, byc moze zmienisz technike biegu, i w butach ktore zbytnio tlumia co sie pod Toba dzieje nie korygujesz bledow, a to moze prowadzic do kontuzji. Moze wydawac sie dziwne to co napisalem, ale sa to spostrzezenia nampodstawie tego co ja przerabialem.
-
- Rozgrzewający Się
dzięki, czyli zostawiam i idę dziś biegać, póki jasno:)
a powiedz mi 850 - jeśli jesteś z Łodzi - bo gdzieś widziałem Twoją wypowiedź o łódzkim sklepie - to w którym sklepie Ty kupujesz i gdzie najlepsza/fachowa obsługa? bo w ciągu niecałego tygodnia zjeździłem chyba wszystkie:) i tak w sumie to wyciągałem wnioski o butach na podstawie uśrednionej analizy opinii wszystkich sprzedawców:)
dopóki nie odkryłem tego forum:)
pozdrawiam
a powiedz mi 850 - jeśli jesteś z Łodzi - bo gdzieś widziałem Twoją wypowiedź o łódzkim sklepie - to w którym sklepie Ty kupujesz i gdzie najlepsza/fachowa obsługa? bo w ciągu niecałego tygodnia zjeździłem chyba wszystkie:) i tak w sumie to wyciągałem wnioski o butach na podstawie uśrednionej analizy opinii wszystkich sprzedawców:)
dopóki nie odkryłem tego forum:)
pozdrawiam