Kupuję buty !!! Ale jakie ???

Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Żeby mi tak konkretnie ktos powiedział które to są te dobre .........:)
Ja Ci powiem - wypraw się do dobrego sklepu i przymierz kilka z tych, co to na tych grupach rózni ludzie polecają. Ja bym się nie odważył powiedzieć, że XYZ będzie na Ciebie jak ulał.... sam myślałem o Kayano Asics'a baaardzo długo i intensywnie, chciałem je "mieć"... aż miałem okazję założyć mój numer na nogę... teraz wiem, że to nie jest już but moich marzeń i oczekiwań :)
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
PKO
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro w Białymstoku jest NB, to spróbuj 1022 albo 1023. Butki dla supinatorów/neutralnych, raczej na asfalt niż w teren. Na zawody jak znalazł.
Mam NB 1022 i jestem bardzo zadowolony. A w zasadzie to byłem, bo już swoje kilometry zrobiły i niestety amortyzacja sie troche sklepała. Są już za twarde na zawody i szybkie treningi po asfalcie, ale cały czas używam do biegania po miękkim.

(Edited by krzycho at 2:18 pm on May 11, 2004)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Lszlo co było lub czego nie było w Kayano że przestałeś o nich myśleć ? Ja jestem na etapie intensywnego rozważania zakupu tych butów i po przymierzaniach, ale nie mam doświadczeniaw stosunku do NB 705 to zupełnia inna bajka, kiedyś rozmyślałem o Pegasusach ale po przejrzeniu kilku stron zagranicznych stwierdziłem że raczej nie jest to wymarzony but dla lekkich pronatorów :) wszędzie jest klasyfikowany jako but typu cushioned
GG 8441181
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kup sobie Nike Pegasus, będziesz zadowolony.
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
Awatar użytkownika
Minimalny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Proponuje Ci ktorys z modeli mizuno, sa to naprawde swietne profesjonalne buty i kosztuja nie duzo. Kolega biegacz o podobnych danych jak ty ;) biega w NEW Balnce 725. Biega mu sie dobrze , a buty bardzo ladnie wygladaja, tez ci je polecam. Buty o ktorych pisze mozesz kupic przez internet, ceny od 200 - 250 zl z przesylka
Hmm??
Laszlo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lszlo co było lub czego nie było w Kayano że przestałeś o nich myśleć ?
Po założeniu na nogę czar prysł :)
1. Zaraz za śródstopiem od zewnętrznej strony wyczuwałem "nierówność" buta tzn. tak była wyprofilowana pianka, że mi to przeszkadzało już przy chodzeniu...
2. Rozczarowałem się trochę amortyzacją -  mniejsza niż w moim Pegasusie, co dla mnie ma istotne znaczenie a innemu może zupełnie nie przeszkadza (jestem jeszcze ciężki :) )

W sumie to trochę moja wina, bo za dużo sobie ubzdurałem oczekiwań pod kątem Kayano...  a to przecież "tylko" buty, które wcale nie muszą leżeć na każdej stopie. Podobną przypadłość "nierówności" pod stopą miałem też w innych Asics'ach, ale nie pamiętam modelu... z tym, że amortyzacja w nich była lepsza od Kayano (takie miałem wrażenie). Na razie więc pozostaję przy Nike. Oprócz Pegasusa chciałbym spróbować Max Air Tailwind. Zwróciłem też oczy na Adistara Cushion, którego mi na targach przed maratonem francuzi pokazywali (ten sławetny numer z piłeczką, co się nie odbija :) )
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
tdolny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolega Turecki ma taką samą przypadłość.
Hmmm, płaskostopie poprzeczne z zewnętrzną rotacją objawia się ścieraniem butów normalnie lub jak supinator, czyli zewnętrznych krawędzi.
Z tego co wiem wynika to z ruchu stopy i jest to element, faza dynamiczna i nie można sugerować się miejscem scierania butów podczas ich zakupu.
Przy takiej wadzie polecam Mizuno Legend-rewelacja (sprawdzone) i generalnie wszystkie marki w zależności od upodobań dla pronujących i najlepiej z wkładkami-chociaż niekoniecznie, tak jak w moim przypadku.
Raczej nie ryzykowałbym biegania z płaskostopiem w butach dla supinująch. W zasadzie to kategorycznie odradzam-przerobiłem to, oj bolały kolana. I jak ktoś biega w Pegasusach na przykład, a ma pronację to głębokie współczucia dla jego kolan :) i nie tylko.
Pozdrowienia dla pronujących inaczej, heh
harnas
Turecki44
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fakt, jak patrzyłem na ustawienie stóp to one się cholery same przekręcają na zewnątrz jak są w powietrzu i w związku z tym pracują części zewnętrzne buta.  
Turecki
JO
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

przy płaskostopiu wskazane były by buty control oraz wkładka ortopedyczna. adidas w butach control ma specjalnie płaską podeszwę wewnętrzną tak aby można dobrze dopasować wkładki ortopedyczne. w butach cushion podeszwa jest zaogrąglona anatomicznie.
tdolny
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak Turecki.
W naszym przypadku kwestia doboru butów jest bardzo istotna.
Ostatni kupiłem Trabuco VI trialowe. Zobaczymy jak będą się spisywać.
Pozdrawiam
harnas
Turecki44
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I po niecałych dwóch miesiącach, przebiegnięciu jakiś 400 max. km w Reebokach Premium Lite, czyli topowych biegowych tej firmy, stwierdziłem, że one fajnie wyglądają tylko. Całkiem się rozklapciały, po amortyzacji nie ma śladu, nie trzymają środstopia i zaczęła się przecierać tu i ówdzie siateczka. Biegałem po asfalcie, na zmianę z innymi butami, bez żadnych wodnych przygód.
Turecki
Awatar użytkownika
Malsson
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bocian, sorry odwołuje to co powiedziałem. Nie kupuj sobie Nike Pegasus - możesz byc nie zadowolony. Ja nie byłem. Ale życzę Ci, żebyś kupił sobie takie dobre solidne, najlepiej nowe buty, z których będziesz zadowolony. Dobre buty to jest to!!!
"Łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar; Nie z uczynków aby się kto nie chlubił" - Ef.2:8
Malsson  GG4961246
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ