Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

farciarz ;)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka obserwacji na szybko.
Zalety wszyscy znają, jest jednak w F2 wada, której nigdzie nie widziałem opisanej.
Szybka jest w kształcie soczewki z lekką wypukłością. W połączeniu z czarnym tłem jest ograniczona widoczność cyfr. Tzn na tych samych kątach patrzenia na ekran w F2 już jest czarno, a w F1 widać cyfry. Podobnie jest z refleksami pod światło, wypukłości powodują, że nie widać cyfr, a w F1 jeszcze widać. Trochę szkoda że się narobili, a popsuli taką rzecz. Przydałby się też przełącznik tła ciemne/jasne. Na ciemnym drobne cyfry są jakby mniej wyraźne. Wszystko to jest o tyle ważne że przy wielu aktywnościach patrzy się na zegarek kątem oka przez ułamek sekundy i fajnie by było po prostu widzieć.

Ekrany za to zmieniają się szybko, lepiej niż w F1. W ogóle lepiej w fenixie wygląda animacja na ekranie niż w A2(klikałem ostatnio).

Szkoda że w trybie zegarka nie można mierzyć tętna, po prostu nie ma takiego ekranu, dopiero tryb aktywności pokazuje tętno, ale za to ekran przysłania komunikat "start activity..."

Jest już aktualizacja softu -> 2.30
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

blas, wrzuć sobie ten profil do F2 w folder z profilami , i po prostu uruchom, będziesz miał tętno ON-LINE z zapisem bez użycia GPS itd.
Przydaje się jak chcesz w nocy mierzyć tętno na śnie, ewentualnie zapisywać tętno do analizy kilkanaście godzin.

Sorry ale nie da się wrzucić pliku (Rozszerzenie gpf jest zablokowane.)
Mogę podesłać na maila.

A co do szkiełka wypukłego, niestety, trzeba się przyzwyczaić, coś za coś.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiście ta metoda nie działa, bo w F2 nie ma takich profili jak w F1. Jest trochę inna filozofia startowania aktywności, moim zdaniem lepsza.
Nie ma katalogu Profiles i z tego co wiem nie można ich dodawać ile się chce.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a np. wchodząc w F1 w menu tj. System następnie w Sensors następnie w Altimeter masz opcję Auto Cal. gdzie możesz ją ustawić np. na At Start lub Contoinuous?
Tak samo nieco niżej tym samym śladem idąc wchodzisz w 3D data i możesz włączyć dodatkowo 3D Speed oraz 3D Distance?
W F2 jest to identycznie rozwiązane czy inaczej lub brak tych opcji?
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Te opcje są dokładnie takie same, większość jest tak jak było.
Na ekranie z 3 polami cyfry na skrajnych polach są prawie tak duże jak te na środku, czyli większe niż w F1.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurcze flak, przejście z 310xt na Fenixa to jakiś kosmos, niekoniecznie pozytywny. Fenix jest tak napakowany, że ciężko mi to ogarnąć. Póki co mogę tylko powiedzieć, że do tej pory za najładniejszy zegarek uważałem Suunto Ambit 2 (ale tylko w wersji czarnej)... Fenix wygląda lepiej :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:mogę tylko powiedzieć, że do tej pory za najładniejszy zegarek uważałem Suunto Ambit 2 (ale tylko w wersji czarnej)... Fenix wygląda lepiej :)
Hehe, niestety przestałeś właśnie być obiektywny ;) Podziel się za jakiś czas wrażeniami.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ambit z powodu swojej anteny na pasku jest sztywny, koperta połączona z paskiem, sprawia przez to wrażenie większego. Fenix jest zgrabniejszy. Od którejś wersji beta i w F2 łapie sygnał bardzo szybko.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Hehe, niestety przestałeś właśnie być obiektywny ;) Podziel się za jakiś czas wrażeniami.
Nie pozostaje mi nic innego jak zaprzestać udzielania się w wątku o A2 ;) Ale na plus dla Ambita jest ekran - chociaż nie miałem go za długo w łapskach. Moim zdaniem lepszy.
Co do wrażeń, to pewnie trochę czasu minie bo póki co jestem przytłoczony ilością funkcji, ustawień etc. ale coś tam pewnie skrobnę :)

@blas
czy po aktualizacji jest dostępny dla F2 język polski? Póki co jestem w robocie i na terminalu nie mam możliwości dokonania aktualizacji.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie ma języka PL.
Za to łapie sygnał w 2 sek jak siedzę w budynku, widzi 3 satelity i kolejne znajduje w następne sekundy, siedzę daleko od okna.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Róbcie smaka róbcie :) a ja muszę czekać na swój :)
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

@zjedz_kisiel liczę na Twoją mini recenzję, jak się fenix 2 prezentuje, podług 620-ki. Bo chyba też wezmę tego fenixa, ale nie jestem do końca przekonany, czy faktycznie jest sens przesiadać się z 620-ki :)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już teraz mogę powiedzieć że dla mnie jest sens :) tylko pamiętaj że w 620 jest start stop :) a F2 to kombajn z setkami możliwych ustawień i konfiguracji. 620 idzie dla żony F2 dla mnie zamiast F1 :)
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Już teraz mogę powiedzieć że dla mnie jest sens :) tylko pamiętaj że w 620 jest start stop :) a F2 to kombajn z setkami możliwych ustawień i konfiguracji. 620 idzie dla żony F2 dla mnie zamiast F1 :)
I like it :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ