Pierwszy maraton po półmaratonie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
deus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Od ponad roku biegam regularnie. Mój rekord na 10km to 40:55 a w półmaratonie 1:39:37. Drugi raz realizuję plan treningowy - http://bieganie.pl/?cat=19&id=1282&show=1. Plan kończy się 13 kwietnia, kiedy to chcę zadebiutować na dystansie maratonu (Orlen) i wycelować w czas 3:30. Dwa tygodnie wcześniej w niedziele wypada Półmaraton Warszawski, na którym chciałbym poprawić rekord na powiedzmy 1:35:00. Wiem, że jestem w stanie to zrobić, pytanie tylko czy dobrym pomysłem jest bicie rekordu w półmaratonie 2 tygodnie przed pierwszym maratonem? Jeżeli nie pobiegłbym na półmaratonie to według planu treningowego i tak wypada długie wybieganie 32km.
PKO
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Miałem podobny problem i w końcu zdecydowałem się na start na 10km tydzień przed maratonem. A jeśli bym pobiegł półmaraton na maxa, to bym w tygodniu po nim biegał tylko 1 zakres leciutko, w niedzielę kilometrówki na podbicie superkompensacji i znów odpoczynkowo do maratonu już.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Ja bym na Twoim miejscu pobiegł ten półmaraton jeśli czujesz się przygotowany. Przy 41min. na dychę pewnie uda Ci się go zrobić w 1h30, a cały w 3h10. A jeśli chcesz tak delikatnie pobiec (na 1h35 i 3h30) to w ogóle nie widzę problemu.
Jedyne niebezpieczeństwo jakie dostrzegam, to możliwość kontuzji na tej połówce.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

1. Sporo zależy od zdolności regeneracyjnych twojego organizmu.

2. Nie jest niczym niezwykłym, że półmaraton (jako test sprawdzajacy poziom wytrenowania) robi się na 2-3 tygodnie przed startem głównym.

3. Reasumujac, znasz siebie i swój organizn, powinieneś też być w stanie sobie odpowiedzieć na pytanie jak z psychiką u Ciebie, w kontekście potzreby potwierdzenia konkretniego poziomu wytrenowania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ