Witam. Nowy na forum.
Zacznę od tego, że mam 18 lat i trenuję piłkę nożną. Treningi mam 3-4x w tygodniu + mecz. Za chwilę powiem wam jakie treningi biegowe w klubie wykonuję, ale najpierw pytanie: czy da radę przygotować się do maratonu trenując np. piłkę nożną?
A więc na treningach często biegamy i to dość mocne interwały. Ostatnio dla prrzykładu miałem taki trening: 5 min wprowadzającego truchtu 5x(2min najmocniejszym tempem i 3 tlenówki - nieco szybszy od truchciku). Do tego biegu dołożyliśmy piłkarskie gry interwałowe, które strasznie wykańczają fizycznie człowieka. Ogólnie nie jest lekko, treningi są mocne jak na 5 ligę :D
I chciałem właśnie was zapytać czy przy takich i czasami sporo mocniejszych treningach da się przygotować do maratonu?
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
treningi piłkarskie a maraton
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Wyga
Cześć,
Przygotować pewnie że się da ale na ukończenie <6h na dobry czas nie będziesz wstanie pobiec (mam na myśli 4h).
Aby przebiec maraton trzeba biegać długie wybiegania (1x w tyg po 2h) a treningi piłkarskie najwyżej przygotują Cie na bieg do 10km lub sprintem do monopolowego ( tak moi koledzy piłkarze biegali i kadra Polski chyba też tak biega po %).
Treningi i sam maraton jest bardzo obciążający i w twoim wieku nie jest wskazany. Optymalny wiek moim zdaniem to ok 25lat.
Zrób dobry trening szybkościowy, nabierz lekkości w bieganiu, koordynacji a za 7 lat pobiegniesz na 3h
Przygotować pewnie że się da ale na ukończenie <6h na dobry czas nie będziesz wstanie pobiec (mam na myśli 4h).
Aby przebiec maraton trzeba biegać długie wybiegania (1x w tyg po 2h) a treningi piłkarskie najwyżej przygotują Cie na bieg do 10km lub sprintem do monopolowego ( tak moi koledzy piłkarze biegali i kadra Polski chyba też tak biega po %).
Treningi i sam maraton jest bardzo obciążający i w twoim wieku nie jest wskazany. Optymalny wiek moim zdaniem to ok 25lat.
Zrób dobry trening szybkościowy, nabierz lekkości w bieganiu, koordynacji a za 7 lat pobiegniesz na 3h