ustawienie stopy w bieganiu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Malgosia
Nie oduczaj się tego, no chyba, że już jesteś b.wiekowa. Ale nie sądzę.Natomiast nie akcentuj odbicia a zamiast tego rozluźniaj łydkę i puszczaj swobodnie stopę.krok będzie krótszy i z mniejszą siłą będziesz lądować przy następnym kroku.Napinaj łydkę tylko przy lądowaniu.W ten sposób łydki nie będą cały czas napięte i mniej się będą męczyły.
PKO
Herbert1602
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie drogie Biegaczki oraz Biegacze.

Jestem w fazie pierwszego tygodnia treningu a wiec jestem bardzo świeżym biegaczem. Zaliczyłem już 2 treningi z 3 w tygodniu.

Mam taki problem. Podobnie jak User który utworzył ten temat nie wiem jak stawiać stopę podczas biegu. Wyczytałem wśród odpowiedzi że w zasadzie to nie ma znaczenia. No więc na pierwszym treningu biegłem nie myśląc o tym. Tylko że wtedy strasznie ,,człapie" (strasznie głośno uderzam stopą o podłoże) i trochę mi to przeszkadza. Na dzisiejszym treningu spróbowałem biegać jakoś na palcach ale po treningu a w zasadzie już w trakcie pojawił się ból lewego chyba achillesa i okolicy lekko powyżej.

I teraz pytanie do Was: próbować dalej na palcach a ciało się przyzwyczai/ wytrenuje? Czy dalej ,,człapać" ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ