Potrzebuje butów - 105kg

GIENTY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Chciałbym kupić sobie buty do biegania, jestem początkującym biegaczem.
Mam zamiar biegać dwa lub trzy razy w tygodniu po 8-10 km.
Moja waga : 105 kg
Wzrost : 187 cm
Moja stopa jest neutralna.
Wysoka amortyzacjia
Gdzie biegam:Asfalt, chodniki i utwardzone boczne drogi. Czasami na bieżni.
Cena: do 150 - 300 zł.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Podjedź sobie do decathlonu lub innego sklepu sportowego. Tam sobie napewno dobierzesz jakieś buty. Przedewszystkim muszą być wygodne i dobrze dobrany rozmiar.
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

krzys1001 pisze:Podjedź sobie do decathlonu lub innego sklepu sportowego. Tam sobie napewno dobierzesz jakieś buty. Przedewszystkim muszą być wygodne i dobrze dobrany rozmiar.
Dobre :orany:
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

np. puma faas 800

do nabycia np. tu (pierwszy z brzegu link do polskiego sklepu z googla, więc gdzie indziej może być tatniej)

recenzja np. tu
Krzysiek
marrcinkk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przy takiej wadze dobrym rozwiązaniem będą buty minimalistyczne.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marrcinkk pisze:Przy takiej wadze dobrym rozwiązaniem będą buty minimalistyczne.
Jeżeli masz kontrowersyjne zdanie na jakiś temat to warto je uzasadnić. Inaczej wygląda to na troling.
Krzysiek
GIENTY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może jakieś inne modele.

A może coś takiego http://www.runnersclub.pl/product-pol-2 ... PRIME.html

http://allegro.pl/nowe-buty-puma-faas-8 ... 06542.html
GIENTY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tych, o których piszesz to pumy i reeboki, Wszystki z nike raczej nie. nie dlatego żeby coś z nike było nie tak, ale żadne nie mają jakoś specjalnie dużej amortyzacji (z tych przez Ciebie wymienionych).

Polecałbym faasy 800, szczególnie że znalazłeś w dobrej cenie
Krzysiek
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

te wymienione przez Ciebie Nike amortyzację mają raczej średnią - tak jak napisał Buniek. a szukasz chyba wysokiej w miarę.
z Nike to klasyczne Pegasusy 29 można w promocji wyrwać w Twoim budżecie. np w ubiegłym miesiącu były w Martes Sport za ok. 220 zł. za tę cenę to byłby dobry zakup - moim zdaniem lepszy niż Pumy 800, ale musisz przymierzyć. nowsze Pegasusy 30 chyba już przekroczą Twój budżet.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja: 180 cm, masa 110 kg początkowa. Sporo niepotrzebnych mięśni. I kałdun z przodu.
buty - jest ich sporo obecnie. Newton, puma fass 500, Joma, VFF (to taka skarpeta), Decatlonowe, trampki chiński za 10 zł. Skechers Gorun, IceBug na zimę.
Z doświadczenia i tylko jedynie:
Newton Distance S - fatalne, szybko się ścierają kosztują majątek ocena: 1
Puma Fass 500 - słabe, duż amortyzacji - za dużo - nie czuć podłoża w ogóle, łatwo przy takiej masie skręcić sobie kostkę, kładziemy stopę całkowicie bez zastanowienia i przy zapadniętej kostce brukowej łatwo o kontuzję. Całkowicie nie przewiewne, przy zastosowaniu termogeników śmierdzą stopy. Ocena: 2+ (+ za to że są idealne do chodzenia w chłodne dni)
Vibram FF Bikila - idealna rzecz do chodzenie w ciepłe dni. Do potruchtania sobie po płycie boiska i łące. Nauka biegania przy tempie 7:40. Drogie jak drink na Batorym, podeszwa ściera się przy tej masie. Dziwnie rozczepione paluchy. Moje się przetarły między palcami. Dobre wspomaganie bodźcowe dla własnego ciała. NIE PRÓBOWAĆ BIEGAĆ. ocena: 3+
Trampki chińskie - tanie ale wystarczają na 30 -50 km. Robią się dziury. Jak dobierzesz to nie obcierają.
Joma Marathon - polecam buty Joma - tanie do 100zł na wyprzedażach można kupić. Jedyna drobna wada, po 1 tys. km trzeba zreperować zapiętek, jest tak dziwnie uszyty że się przeciera. Amortyzacja nie za duża, do wolnego biegu wystarczająca. Ocena: 4+
Skechers Gorun - dziwadła, trzeba skupiać się podczas biegu na lądowaniu - dobra rzecz na biegi do 5 km z pełną świadomością kroku. Jak przyśpieszysz lub będziesz zmęczony i ciągnął nogi po dłuższym biegu, a tak się będzie dziać w tych butach można tylko nabawić się problemów ze ścięgnami lub zaliczyć glebę.
Nie słuchaj sprzedawców i osób długo biegających. Oni raczej nie mieli przeszło 100 kg nigdy. A przy takiej masie biegnąc 10 km już ochoczo nogi się nie podnoszą.
jeśli masz sporo mięśni to będzie ciężko, łatwiej jest tym z tłuszczem.

Polecam: buty z małą amortyzacją ale nie zerową, podeszwa stopy jednak przy takiej masie potrzebują odrobinę komfortu.

pozdrawiam
klaus
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Awatar użytkownika
850
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

Zaczynałem od 107 kg. i najlepiej mi się biegało i biega w Zenkach. Albo się juz do nich przyzwyczaiłem ,albo są po prostu super :ble: A butów biegowych mam z 5 par o różnyn stopniu amortyzacji i różnym drobiu :hej: ,a jednak obuwie według recepty Doktora Zenona bije je na tzw. łeb . Ważę teraz 96 kg.
GIENTY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nokss
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To są moje buty do biegania:
http://www.decathlon.pl/ekiden-indoor-id_8181518.html
Jak zaczynałem to ważyłem 110kg i byłem dość dobrze umięśniony - kosz, siłownia z nastawieniem na siła, masa, mięśnie :usmiech:

Kupując te buty, kompletnie niczym się nie kierowałem. Stwierdziłem, że potrzebuję buty, pojechałem, przymierzyłem i kupiłem. Ponieważ, kupując je nie wiedziałem czy się wkręcę w bieganie, to nie inwestowałem.

Teraz ważę 90kg, dziś rano się ważyłem. Buty się tylko delikatnie zużyły i mam zamiar w nich biegać aż się nie rozlecą.
Biegając w nich nie nabawiłem się żadnych kontuzji, z tym że na początku dużo biegałem po stadionie robiąc długie przerwy na regenerację. Długie to było zawsze pełne dwa dni (nie mylić z bieganiem co drugi dzień!). Tak trenowałem przez kilka miesięcy. Teraz biegam po wszystkim i dużo częściej.

Co kupię jako następne, nie wiem, może znów takie same?
GIENTY
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

O takich butach mówiliście

http://allegro.pl/nike-buty-air-pegasus ... 44143.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ