Witam serdecznie
Mam przygotowanie do zawodów bokserski i wchodzę w trening interwałowy.Dokładnie to przez 4 tygodnie zamierzam zmagać się z sprintami 800m (1-2 razy/tyg).
Chciałbym się dowiedzieć jakie tętno mam utrzymywać podczas takiego interwału???
MHR max : 200
Z góry dziękuje, pozdrawiam.
Tętno na 800m !
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:41
- Życiówka w maratonie: 2:58:53
Interwałów się nie biega na tętno. To po pierwsze. Po drugie, przy interwałach się będziesz męczył, próba trzymania stałego tętna oznaczać będzie, że każdy kolejny odcinek będziesz robił wolniej, a nie o to chodzi.
Skup się na tempie. Tak biegaj, żebyś był w stanie utrzymać tempo przez cały trening. Jeśli ostatniego odcinka nie jesteś w stanie zrobić równie szybko jak pierwszego, to znaczy, że biegasz za szybko.
Skup się na tempie. Tak biegaj, żebyś był w stanie utrzymać tempo przez cały trening. Jeśli ostatniego odcinka nie jesteś w stanie zrobić równie szybko jak pierwszego, to znaczy, że biegasz za szybko.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
800 metrów to nie sprint.
Tętnem się nie przejmuj zupełnie. Tempo będzie zależeć od celu treningu.
Tętnem się nie przejmuj zupełnie. Tempo będzie zależeć od celu treningu.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
... i twój HRmax nie jest 220-20.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jeżeli ma pulsometr może sprawdził na jakimś biegu jak np. biegł na 800m na gaz i takie wyszło.Rolli pisze:... i twój HRmax nie jest 220-20.
CO do tętna to interwały i odcinki bardziej patrz na docelowy czas na 800m, wybiegania, ciągłe itp. patrz na tętno.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
By dobrze odpowiedzieć to należy doprecyzować o co Ci chodzi.fox3 pisze:Witam serdecznie
Mam przygotowanie do zawodów bokserski i wchodzę w trening interwałowy.Dokładnie to przez 4 tygodnie zamierzam zmagać się z sprintami 800m (1-2 razy/tyg).
Chciałbym się dowiedzieć jakie tętno mam utrzymywać podczas takiego interwału???
MHR max : 200
Z góry dziękuje, pozdrawiam.
Z jednej strony piszesz, że przygotowujesz się do zawodów bokserskich, a z drugiej pytasz o trening interwałowy (jak rozumiem powtórzenia 800m).
Pytanie uszczegóławiajace:
Co chcesz osiągnąć?
Sugeruję być te 800m robił w 2:59 (boks), a jeśli to dla Ciebie za krótko, to wydłużył interwał tzn. długość bieganego odcinka tak, aby czasowo zajmował Ci owe 3 minuty. Co do zasady takie krótkie odcinki biega się >90% Hrmax.