Windstopper, softshell czy coś innego

krakow2000
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Dawno nie zaglądałem na forum. Mam mały problemik z wiatrem. Niestety moja klata nie bardzo lubi wiatr. Mogę ubrać się tak iż nie wieje mi w klatkę ale jest mi stanowczo za ciepło. Miałem kurteczkę Kalenji Essential Wind (czy jakoś tak, w Decathlon zakupiona) ale po pierwsze ni huhu chroniła przed wiaterkiem (może przed takim jesiennym leciutkim dobrze ale nie mroźnym) a dodatkowo zaginęła w akcji (albo uciekła, jak kto woli). Teraz muszę zakupić coś co ochroni moją piękną klatkę i mój mięsień piwny. Myślałem raczej nad jaką kurtką z windstopperem ale swego czasu ktoś mi polecił odzież tylko jak pisałem to co mam teraz sprawdza się bdb bo nie jest mi gorąco/zimno jedynie ta klata ma problemy a raczej mój organizm bo zimno w klatę. Może coś polecicie co można zakupić jaką kamizelkę lub kurtkę która nie będzie grzała mocno a będzie przed wiaterkiem chroniła... cena to oczywiście im niższa tym lepsza ale dodatkowo mam zamiar do rowerka wrócić i też chciał bym ją pod tym kontem wykorzystać. Przeglądałem allegro i kilka kurtek jest ale nie znam się na tym. W grę wchodzi tylko nowy towar rozmiar M-L (różna odzież ma różną numerację).
Za wszelkie sugestie, podpowiedzi będę wdzięczny...
PKO
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

witam
od 1,5 roku uzywam http://8a.pl/kurtki/kurtka-the-north-fa ... ket#597102
w opisie mozna min. przeczytac, ze to "kurtka z membrana przeznaczona do intensywnych wysilkow... dobrze oddychajaca... chroniaca przed deszczem i wiatrem...".
Pod spod zakladam odziez/bielizne oddychajaca. Uzywam ja wylacznie do jazdy, choc kupilem z mysla o bieganiu tez. Jesli chodzi o ochrone prze deszczem i wiatrem, to spisuje sie swietnie. Natomiast oddychalnosc, to juz inna historia. Do jazda na rowerze niezbyt intensywnej, kurtka sie nadaje i sprawdza sie swietnie (dobry kroj, praktyczna kieszen na plecach).
Niestety przy wiekszym wysilku, membrana nie radzi sobie z odprowadzeniem potu (oczywiscie rozni ludzie poca sie w roznych stopniu, ja naleze do tych pocacych sie mniej).
Do biegania wiec sie nie nadaje, brakowac tez czasem moze kapuzy.
Sam jestem ciekawy opini innych, bo szumam materialu ktory ma kompromis pomiedzy oddychalnoscia a ochronna przed wiatrem/deszczem. Jaka narazie mam wrazenie, ze trzeba sie zdecydowac albo na... albo na... (mowa o produktach w przystepnych cenach:)
Jaki wedlug Was jest material (na kurtki, dresy) z najlepszymi wlasciwosciami oddychajacymi???
krakow2000
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mi zależy głównie na wietrze aby chronił. Niestety należę do osób które pocą się szybko i dużo (nie ze zmęczenia) przez co zimno odczuwam mocniej. Mam kurtkę która oddycha z membraną i innymi bajerami ale wykorzystuję ją do chodzenia w chłodne dni a i tak mi w niej "za ciepło" gdzie znajomy w tej samej czuje się komfortowo nawet jak biega. O ile na rower mogę coś dodatkowo ubrać bo zimno będzie bardziej odczuwalne o tyle przy bieganiu nie bardzo bo to co mam już jest wystarczające. Przy około "- 10" (praktycznie nic mokrego nie czułem - pot) biegałem w butach lernich i skarpecie, spodniach z decathlonu (nic pod nimi), koszulka kalenji i bluza kalenji (w opisie było iż na zimę rzeczy) też z decathlonu a na to właśnie ta zaginiona kurteczka kalenji i jeśli nie wiało to było OK ale wystarczył wiaterek i już zimno w klatę.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krakow2000 pisze:Witam
... mały problemik z wiatrem. Niestety moja klata nie bardzo lubi wiatr. Mogę ubrać się tak iż nie wieje mi w klatkę ale jest mi stanowczo za ciepło. Miałem kurteczkę Kalenji Essential Wind (czy jakoś tak, w Decathlon zakupiona) ale po pierwsze ni huhu chroniła przed ...
Nie wiem jak wygladala ta francuska kurtka o ktorej piszesz, ale wydaje mi sie, ze skoro zasadniczo nie jest Ci zimno, to potrzebujesz jakiejs cienkiej stricte wiatrówki, bez zadnego ocieplacza / izolatora wewnatrz.

Ja uzywam czegos takiego, Nike Microfiber Jacket: http://infobot.pl/r/2gAO (tylko mam jednolity kolor...) - ale tego typu rzeczy jest sporo. Zerowa izolacja cieplna, ale przed wiatrem chroni wystarczajaco.
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A może w takim razie kamizelka? Sama biegam w kamizelce i bardzo sobie chwalę.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tej zimy biegałem w czymś takim http://www.decathlon.pl/kurtka-protect- ... 16945.html
Miałem koszulkę i bluzę do tego na sobie i wiatr nie wiatr nie było problemu przy większych mrozach nawet. Na rower może się przydać też jej nieprzemakalność.
kiss of life (retired)
krakow2000
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja mam coś takiego http://www.decathlon.pl/koszulka-runnin ... l#v1696500 tylko ISO EVO której już nie widzę w ofercie i nie chroni przed wiatrem :). No jak pisałem nie musi być ocieplana ale z drugiej strony może być jeśli nie będzie mocno ocieplana... nie wiem jak ta kurtka Nike by się sprawdziła... jak pisałem tamta Kalenji całkiem dobrze chroniła przed wiatrem niestety nie w mroźniejsze dni lub gdy wiał mroźny wiatr. Co do bluzy to nie wiem... już jak pisałem mam 1 i się nie sprawdza (może przy 2 by się sprawdziło) przy ochronie przed wiatrem zimnym. W deszczu nie biegam więc nie musi przed nim chronić.
Też myślałem o jakiej kamizelce ale nie wiem czy to się kalkuluje czy nie lepiej kurtkę jakąś zakupić a np. zamiast długiego rękawa na ręce założyć wtedy krótki jak było by za gorąco.
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krakow2000 pisze:... tamta Kalenji całkiem dobrze chroniła przed wiatrem niestety nie w mroźniejsze dni lub gdy wiał mroźny wiatr. Co do bluzy to nie wiem... już jak pisałem mam 1 i się nie sprawdza (może przy 2 by się sprawdziło) przy ochronie przed wiatrem zimnym. ...
Do biegania przy duzym mrozie, sugerowana przeze mnie Nike na pewno sie nie nadaje (jest bardzo cienka i ma "dziury na plecach").

Zdecydowanie bardziej kurtka zasugerowana przez MariNerra. Przy niskim temperaturach biegam w czyms podobnym - wiatrowka dwuwarstwowa (tam chyba jest wewnatrz siatka i brak jakichkolwiek wywietrznikow?), kluczowa wtedy wydaje mi sie izolujaca warstwa powietrza, ktore zbiera sie miedzy siateczka a zewnetrzna warstwa. Tej zimy uzywalem jej przy -12 stopniach i wietrze, telewizor twierdzil, ze odczuwalna temp. wynosila -20. Wtedy sie sprawdzilo - ale do warunkow aktualnych, czyli dodatnie 2-4 stopni i wiatr, to z mojego punktu widzenia, za cieplo w czyms takim juz jest.
krakow2000 pisze: Też myślałem o jakiej kamizelce ale nie wiem czy to się kalkuluje czy nie lepiej kurtkę jakąś zakupić a np. zamiast długiego rękawa na ręce założyć wtedy krótki jak było by za gorąco.
To moze poszukaj "dwupaku", kurtki z odpinanymi rekawami? Ja jakos nigdy nie odczuwalem potrzeby kamizelki, wiec mnie to niespecjalnie interesowalo, ale widzialem takie cos robione m.in. przez Adidas, Asics i Nike.
Tak na szybko: http://infobot.pl/r/2gB4 badz http://infobot.pl/r/2gB5, jednak chyba lepiej zobaczyc to na zywo.
kas01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam
Mam dwie wiatrowki biegowe, jedna Nike (storm fit shifter - podobna z linku), druga pumy. Wlasciwie biegam tylko w tej od Nike. Jak dla mnie jest calkowicie wiatroszczelna (mam kilka kurtek windstoperowych, wiec mam porownanie), a w momencie gdy sie mocno rozgrzeje, czesciowo rozpinam zamek pod pachami i mam mocne chlodzenie (ta druga tego nie ma). I to wg mnie jest jej najwieksza zaleta. W najnizszej temp w jakiej biegalem to -10C i bylo ok (bielizna termoaktywna + lekka bluza Nike Dry Fit + ta wiatrowka). Biegam raczej wolno (6-6.30 min/km), wiec az tak mocno sie nie rozgrzewam, stad tyle warstw.
pzdr
Iseul
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

krakow2000,
podobnie jak ty wydzielam duzo ciepla biegajac :hahaha:

Zupelnym przypadkiem weszlam w posiadanie bluzy adidasa windstoper softshell gore -
dziwnie sie nazywa, bo nie jest to goretex, tylko nazwa podobna;
bluza jest cieniutka, jak normalne cienkie bluzy biegowe z dlugim rekawem, podobno sklada sie z 3 warstw (ale one sa cieniusienkie, nie widac tego, to nie sa takie warstwy, jak w niektorych bluzach decathlonu, ze masz od spodu mesh), z zewnatrz jak windstopper ma powierzchnie, chroni nawet przed zimnym wiatrem genialnie i do tego super oddycha.
Z mojej szafy pelnej sportowych ciuchow :hahaha: ta bluza ma najlepsza relacje oddychalnosc/wiatroszczelnosc;

Druga rzecz, na ktora imho warto zwrocic uwage - fajne wiatroszczelna serie ciuchow ma Odlo - spodenki, koszulki, koszulki bez rekawkow. Mam spodenki (bo mi od zimnego wiatru najbardzej marznie tylek i, nie wiedziec czemu, lokcie), przy zimnym wietrze zakladalam na legginsy biegowe - tez sprawowaly sie super;
Koszulki bez rekawkow nie mam - ale w sprzedazy sa, widzialam, klate ochronia dobzre na pewno;
krakow2000
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Znalazłem coś takiego z http://allegro.pl/kurtka-adidas-softshe ... 90787.html nie wiem czy o to Iseul ci chodziło?? Całkiem całkiem...
Druga to http://allegro.pl/kurtka-meska-nike-shi ... 23485.html to ta Nike co kas01 zasugerowałeś?

Sorry za linki z allegro ale łatwiej mi tak wyszukać niż przeszukiwać neta...
kas01
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tej mojej to nigdzie na necie nie moge znalezc, bo to pewnie jakis stary model. Mam obok siebie centrum wyprzedazowe m.in. Nike, Puma, Addidas, Reebok itd, wiec kupuje odziez sportowa czesto sprzed kilku sezonow, ale za to b. tanio. Swoja kurtke kupilem ostatecznie za 207 pln, a pierwotna cena byla 460 (tydzien temu kupilem tez buty Nike Pegasus +29 za 207 - to chyba ich ulubiona cena :) ). Ale te kurtki z serii shifter wygladaj podobnie (moja jest cala czarna).
pzdr
Iseul
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Krakow, mam dokladnie te bluze Adidas Womens Adizero Gore Jacket (X10940):

http://www.simplyrun.co.uk/products/wom ... 40%29.html

model inny, niz z Twojego linka, co dziwne nie jest, bo moja bluza jest damska :hahaha:
a na powaznie - masz pod spodem opis, mozesz porownac z innymi ciuchami, czy to to samo;
e, ten link przypadkowy, sklepu nei znam, moja kupiona stacjonarnie, w outletowej cenie, bo pelna to bylo prawie 6 stow :szok:
no ale jakosc swietna, bardzo jestem z niej zadowolona; tyle ze teraz to juz cieplo sie robi za bardzo na takie rzeczy;
krakow2000
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moja zaginiona w akcji kurteczka to http://www.decathlon.pl/kurtka-do-biega ... l#v1512473 tylko w innym kolorku była. Na letnie wietrzyki tudzież wczesną jesień była bdb. Niestety biegam zwykle między 6-7 rano więc za ciepło nie jest :). Szukałem kurtek które tu napisane tak w rozsądnej cenie i rozmiarówce M i powiem wam iż jest MASAKRA wyszukać coś w rozmiarze M... to co dał robert Nike i Asics to o ile Asics w rozmiarze M jest o tyle Nike w rozmiarze M znaleźć ciężko a jak już to na zamówienie i nie wiadomo ile czekać... wszędzie M się pokończyły a jak są to 300+ zł gdzie np. S znalazłem za 219 a XL za 253 zł.
Tak czy siak dzięki za wszelkie odpowiedzi. Coś się wybierze z tego co napisaliście :)... niby Kraków w okolicy ale żadnego OUTLETU sportowego nie ma... był 1 ale zamknęli a inne outlety nie posiadają akurat teraz albo wcale wiatrówek do biegania tudzież kurtek... w Krakowie nie ma sklepu... heh...
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A w decathlon nic nie znajdziesz dla siebie? Ja biegałem dotychczas w kurtce vasco alpinusa. Ale to jakieś nieporozumienie bo to kurtka typowa na żagle. W dodatku ja się pocę jak stary cap. Szukam coś co nie zrujnuje mojego budżetu a pozwoli mi doskonale odprowadzać pot.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ