Bieganie a brak wpływu na wagę
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
bieganie (zresztą jak każda inna forma uprawiania sportu) pomaga w chudnięciu w ten sposób że powoduje rozrost tkanki mięśniowej. im jest jej więcej tym więcej energii potrzebuje nawet w spoczynku i w ten sposób nawet poza czasem treningu powoduje większe spalanie kalorii. na początku biegania można zaobserwować wzrost wagi ze względu na to że zwiększenie objętości mięśni z powodu wzrostu odkładania glikogenu jest szybsze niż spalanie tkanki tłuszczowej. jak ktoś odrazu nie chudnie niech się nie przejmuje tylko biega dalej. niech pociesza go myśl że teraz kształtuje mięśnie które już niebawem pochłoną zbędny tłuszcz. ale to dotyczy tylko faktycznie grubych osób. u osób szczupłych i normalnych spektakularnych spadków wagi nie będzie - nie ma tłuszczu nie będzie spadków wagi:)
-
- Wyga
- Kontakt:
W takim razie jak schudnąć jak nie ma tłuszczu? Biegam regularnie już ponad rok. Zacząłem ważąc 92 kg. Obecnie 83. Stosuję diętę 2500 - 3000 kcal. Robie już poważne treningi (6 w tyg w tym dwa akcenty, siła biegowa i ćw uzupełniające) biegam poniżej 40 min na 10 km a od 4 miesięcy waga w tym samym miejscu. Co jest nie tak?
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam podobny problem. Przyczyny prawdopodobne są dwie. Po pierwsze, bilana energetyczny masz na plus i dodatkowo, błędy żywieniowe. Pracuje nad tym z dietetykiem sportowym i na koniec postaram się podzielić uwagami,...
U mnie dochodzi jeszcze spowolnienie metabolizmu związane z wiekiem,...
-
- Wyga
- Kontakt:
Kurde co do bilansu to jestem na 99% pewny, że jest ujemny. Ciężko nawet przejeść tyle kcal aby był dodatni. W takim razie czekam z niecierpliwością na uwagiRyszard N. pisze:Mam podobny problem. Przyczyny prawdopodobne są dwie. Po pierwsze, bilana energetyczny masz na plus i dodatkowo, błędy żywieniowe. Pracuje nad tym z dietetykiem sportowym i na koniec postaram się podzielić uwagami,...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Bilans to nie wszystko, rownie wazny a moze nawet wazniejszy jest stosunek B:W:Tdzkzsl pisze:Kurde co do bilansu to jestem na 99% pewny, że jest ujemny. Ciężko nawet przejeść tyle kcal aby był dodatni. W takim razie czekam z niecierpliwością na uwagiRyszard N. pisze:Mam podobny problem. Przyczyny prawdopodobne są dwie. Po pierwsze, bilana energetyczny masz na plus i dodatkowo, błędy żywieniowe. Pracuje nad tym z dietetykiem sportowym i na koniec postaram się podzielić uwagami,...
-
- Wyga
- Kontakt:
U mnie ok 55% z węgli 30 % z białka i 15 % z tłuszczu ...fantom pisze:Bilans to nie wszystko, rownie wazny a moze nawet wazniejszy jest stosunek B:W:Tdzkzsl pisze:Kurde co do bilansu to jestem na 99% pewny, że jest ujemny. Ciężko nawet przejeść tyle kcal aby był dodatni. W takim razie czekam z niecierpliwością na uwagiRyszard N. pisze:Mam podobny problem. Przyczyny prawdopodobne są dwie. Po pierwsze, bilana energetyczny masz na plus i dodatkowo, błędy żywieniowe. Pracuje nad tym z dietetykiem sportowym i na koniec postaram się podzielić uwagami,...
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli ladujesz w siebie conajmniej 1500 kcal wegli dziennie podczas gdy twoj orgaznim potrzebuje ich pewnie z 500 maksymalnie 1000.dzkzsl pisze: U mnie ok 55% z węgli 30 % z białka i 15 % z tłuszczu ...
-
- Wyga
- Kontakt:
500 kcal WW? przecież to jakieś 125g WW co równa się półtorej paczki ryżu dziennie ... chyba coś nie tak. Chyba, że preferujesz jakąś dietę LCHF a mi chodzi o dietę zbilansowanąfantom pisze:Czyli ladujesz w siebie conajmniej 1500 kcal wegli dziennie podczas gdy twoj orgaznim potrzebuje ich pewnie z 500 maksymalnie 1000.dzkzsl pisze: U mnie ok 55% z węgli 30 % z białka i 15 % z tłuszczu ...
-
- Zaprawiony W Bojach
Zadaj sobie pytanie ile glikogenu twoje miesnie spala na treningu bo dokladnie tyle musisz uzupelnic. Reszta pojdzie ci w tluszcz a jesli masz problem z gospodarka hormonalna to zamiast twoj organizm ten tluszcz wykorzystac za pomoca odpowiednihc enzymow zglosi sie podstepnie po kolejne weglowodany 

-
- Wyga
- Kontakt:
Skąd mam wiedzieć ile glikogenu spalą moje mięśnie podczas treningu? Czyli preferujesz dietę LCHF? Bo to o czym mówisz przeczy temu artykułowi nt diety biegacza który gdzieś tam na forum jest wrzuconyfantom pisze:Zadaj sobie pytanie ile glikogenu twoje miesnie spala na treningu bo dokladnie tyle musisz uzupelnic. Reszta pojdzie ci w tluszcz a jesli masz problem z gospodarka hormonalna to zamiast twoj organizm ten tluszcz wykorzystac za pomoca odpowiednihc enzymow zglosi sie podstepnie po kolejne weglowodany
-
- Zaprawiony W Bojach
No patrz odzywiasz sie jak nalezy, masz ujemny bilans kaloryczny, duzo biegasz a jednak nie chudniesz. Wszystko sie zgadza a jednak sie nie zgadza no to jak to jest ?
-
- Wyga
- Kontakt:
No nie wiem. Dlatego zadałem to pytanie na forum. W takim razie dlaczego powstał w ogóle artykuł o diecie dla biegacza w której jest chyba z 400g WW. Osobiście nie wyobrażam sobie aby mieć siłę trenować przy 125g WW dzienniefantom pisze:No patrz odzywiasz sie jak nalezy, masz ujemny bilans kaloryczny, duzo biegasz a jednak nie chudniesz. Wszystko sie zgadza a jednak sie nie zgadza no to jak to jest ?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Piję co chcę, jem co chcę, miesięcznie robię 150-250km waga trzyma się na poziomie 75-78kg. Kiedyś było 96kg.
-
- Rozgrzewający Się
Straszny rozrzut masz z tymi WW pomiędzy 125g a Twoimi ponad 400g które zjadasz, tłuszcz w organizmie pojawia się tylko i wyłącznie z nadmiaru WW z niczego innego. Więc albo go ograniczysz, na korzyść na przykład białka i będziesz obserwował postępy na wadze, albo cudów się nie spodziewał, zwracaj szczególną uwagę na IG WW, nie jedz na noc WW, na śniadanie, przed treningiem i po treningu możesz. Podaj wzrost i zmierz poziom tkanki tłuszczowej...każdy organizm inaczej reaguje na ilość WW, kulturyści w ostatniej fazie zrzucania tkanki tłuszczowej ograniczają do niezbędnego minimum ok40g.dzkzsl pisze:No nie wiem. Dlatego zadałem to pytanie na forum. W takim razie dlaczego powstał w ogóle artykuł o diecie dla biegacza w której jest chyba z 400g WW. Osobiście nie wyobrażam sobie aby mieć siłę trenować przy 125g WW dzienniefantom pisze:No patrz odzywiasz sie jak nalezy, masz ujemny bilans kaloryczny, duzo biegasz a jednak nie chudniesz. Wszystko sie zgadza a jednak sie nie zgadza no to jak to jest ?
-
- Wyga
- Kontakt:
No właśnie. Kulturyści. Nie stawiajmy obok siebie treningu oraz diety kulturysty i treningu i diety biegacza. Zastanawiam się skąd kolega fantom wziął magiczną sumę 500 kcal z WW w ciągu dnia oraz czym uzupełnia reszte kcal tak aby ujemny bilans wynosił max 300-400 kcal. Ja zjadam 300 g WW 200 białka i 60 tłuszczy i wychodzi mi z tego prawie 2600 kcal. Co robię źle?adamos79 pisze: kulturyści w ostatniej fazie zrzucania tkanki tłuszczowej ograniczają do niezbędnego minimum ok40g.