kupno skarpetek kompresyjnych
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
A czy jest jakieś przeciwwskazanie co do używania tych biegowych (compressportu lub cep) jako skarpet recovery? Bo wolałbym mieć dwie pary do biegania 

.
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie ma. Ogólnie do aktywności sportowej zwykle najlepiej sprawdzają się opaski kompresyjne. A skarpety najlepiej sprawdzają się właśnie jako recovery. Aczkolwiek kwestia gustu i indywidualnych potrzeb. Należy pamiętać tylko, że opasek nie powinno się używać do biernej regeneracji (czyli wielo godzinnego siedzenia w samochodzie, samolocie, biurze itp. czy do spania.) tutaj wskazane zawsze są skarpety. Opaski są świetne do uprawiania sportu gdy nasze mięśnie pracują intensywnie
- fog
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:27
- Życiówka w maratonie: 3:43:09
O przeciwskazaniach używania opasek na łydki przy regeneracji wiem, ale to przy łydkach. Czy można jednak używać opasek na uda przy regeneracji?Eddie pisze:Nie ma. Ogólnie do aktywności sportowej zwykle najlepiej sprawdzają się opaski kompresyjne. A skarpety najlepiej sprawdzają się właśnie jako recovery. Aczkolwiek kwestia gustu i indywidualnych potrzeb. Należy pamiętać tylko, że opasek nie powinno się używać do biernej regeneracji (czyli wielo godzinnego siedzenia w samochodzie, samolocie, biurze itp. czy do spania.) tutaj wskazane zawsze są skarpety. Opaski są świetne do uprawiania sportu gdy nasze mięśnie pracują intensywnie
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak z udami nie ma problemu.
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Po biegu można, chodzi o długotrwałe używanie do pasywnej / biernej regeneracji gdybyś miał np wiele godzin siedzieć w samochodzie czy leżeć. W tedy niezbędne są skarpety pełne. Opaski świetnie spełniają swoje funkcje w czasie aktywności fizycznej
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:37
A czym się różni skarpeta, żę bardziej się nadaje się do biernej regeneracji? Osobiście zakładałem opaski po treningu nawet na kilka godzin. Opaski R2 jak sama nazwa wskazuje poinny spełniać również funkcje recovery.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Kupiłem opaski R2 i faktycznie jest na nich napisane, ze to również recovery ale zastosuje sie do Waszych wskazówek. Opaski do biegania a skarpety po.
.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
No to faktycznie dość zastanawiające. Skoro na opakowaniu opasek kompresyjnych R2 jak byk stoi "race & recovery" to dlaczegóż by ich nie można używać właśnie do "recovery"? Chyba, że "recovery" ma być czynny a nie bierny.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Stary Wyga
w lipcu kupilem skarpety i dzis chce zalozyc a tu 3dziury
( i teraz moje pytanie czy skarpety sa na gwarancji..
(

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
słuchajcie, potrzebuję drugiej pary pasek na łydki tyle, że w kolorze czarnym do hasania po krzaczorach i leśnych duktach (kolorowe compressporty bardzo szybko łapią brud na ściągaczach, którego ciężko się pozbyć przy praniu ręcznym). Pytanie brzmi, które opaski będą lepsze CEP czy CS, które z nich lepiej zniosą ewentualne bliskie kontakty z gałęziami itp.? Czy to w sumie jeden pies?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
CS mają gładki materiał i trudniej zahaczyć w krzaczorach będzie.
-
- Wyga
Recenzja nowej linii skarpet i rękawów Compressport:
http://treningbiegacza.pl/biegacz-ucisk ... mpressport
http://treningbiegacza.pl/biegacz-ucisk ... mpressport
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
No to jeszcze ode mnie (po dłuższej przerwie) recenzja rękawów kompresyjnych. To jest właśnie to na co czekałem - test rękawów kompresyjnych