(Nie)zwykły ból kolan...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

macgdynia pisze: Chyba muszę wybrać się do specjalisty.
Już byłeś u specjalisty,postawiał diagnoze.A czy przepisał jakieś lekarstwa?Dostałeś od niego jakieś zalecenia np.nie biegać?nie obciążać nogi?,jakie ćwiczenia zatępcze i od kiedy?kiedy wizyta kontrolna?itp.Nic o tym nie piszesz.
Dlaczego nie dajesz sobie czasu na regenerację,tylko po trzech dniach piszesz,że noga boli?
Dwa tygodnie to minimum przy przeciążęniu.Ale jeżeli ten ból jest punktowy,to może być zapalenie okostnej o którym mówił ci ortopeda.
Leczenie trwa od 6 do 12 tygodni.Jeżeli się wybierzesz do ortopedy nie zapomnij mu zadać pytań,które ci napisałem wyżej.
Staraj się nie przeciążać nogi dopóki nie skonsultujesz urazu u ortopedy.
PKO
Awatar użytkownika
macgdynia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58,33

Nieprzeczytany post

Owszem, postawił diagnozę. Z jego słów wywnioskowałem, ze jest to tzn shin split czyli zapalenie okostnej piszczela. Jest tyle informacji w necie, które ciągle czytam, że już nie wiem w co wierzyć. Na pewno w to co powiedział fizjoterapeuta i co jest napisane we wszystkich art. - nie biegać. I tak tez robię. Dziś jakiś dłuższy spacer miałem i zaczęło boleć. Oczywiście dam sobie jeszcze ten tydzień czy dwa tylko myślałem, że będzie trochę przestawało boleć. U mnie boli bardziej. Leków żadnych nie dostałem. Robię tylko okłady z lodu + Altaziaja(taki altacet). Wiem, że jest w cholerę opisanych tego przypadków na forum i w necie. Wolę się tylko upewnić. I biegać na razie nie mam zamiaru. :( :tonieja:
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

Shin splints to przeciążenie mięśni lub ścięgien,a nie zapalenie okostnej.Ignorowane,nieleczone prowadzi do zapalenia okostnej,które zaniedbane prowadzi do złamania zmęczeniowego lub dalej zlamania pełnego kości.Jesteś początkującym biegaczem,niecierpliwym,ale prawie kazdy uraz można wyleczyć.
Dobrze by było jak mógłbyś odwiedzić jakiegoś fizjo,który by pokazal ci twoje błędy w technice biegu(o której pisałeś),skorygował je,polecił ćwiczenia na wzmocnienie układu ruchu oraz znalazł przyczynę tak szybkiego urazu.Jeżeli to początki shin splints to jest szansa,że za kilka tygodni będziesz gonił.
Lepiej teraz odpuścic bieganie póki jeszcze pogoda nie rozpieszcza.Jak będzie cieplej,kwiecień,maj to będzie szkoda.Ja tak mialem,od kwietnia do lipca bez biegania,ale nuczyło mnie to szacunku do własnego ciała,a przede wszysykim cierpliwości i pokory.
Wzmacniaj ciało ćwiczeniami,wykonuj trening zastępczy a będzie dobrze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ