Achilles

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

SeveRun pisze:Witam wszystkich biegających i planujących bieganie!
W ubiegłym tygodniu we wtorek podczas treningu, najprawdopodobniej biegu pod górę 10 x 100m/100m doznałem kontuzji. Po treningu odczuwałem ból w okolicy Achillesa. W czwartek zrobiłem kolejny trening, w sobotę także aby w niedzielę pobiec BC1-BC2-BC1, razem tego dnia 20 KM.
Wieczorem bolało trochę, natomiast w poniedziałek rano już mocny ból.
Udałem się do ortopedy i od wtorku zgodnie z jego zaleceniem robię okłady z roztworu soli morskiej i smaruje żelem Aescin dwa razy / dzień.

Dziś poszedłem zrobić badanie USG tej okolicy i poniżej co stwierdzono:
W okolicy dystalnego przyczepu ścięgna Achillesa widoczny wysięk, nieduże ilości w pochewce ścięgnistej. Niewielki przerost fałdów maziówki w kaletce. Nieduże ilości wysięku w torebce stawowej w okolicy kostki bocznej. Widoczny niewielki wrzecionowaty zbiornik płynu o wymiarach ok. 10x5mm.
[/i]
Za kilka dni wizyta u kolejnego ortopedy ale niepokoję się i chciałbym już teraz wiedzieć czy to poważna sprawa, czy czek mnie długa przerwa w bieganiu. Solidnie przepracowałem zimę przygotowując się do mojego dopiero drugiego sezonu ale przede wszystkim do Cracovia Maraton w kwietniu. Jestem obecnie na poziomie ok 60 KM tygodniowo (dałem sobie pauzę od biegania juz od ubuegłej niedzieli tj. 5 dni) Proszę o wszelkie informacje i rady co do dalszych kroków.
Ps. skorzystałem z Waszych rad na forum aby natychmiast udać się po pomoc do lekarza i odpoczywam z nadzieją że to nic poważnego.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Sól morska tu niewiele pomoże. Przerwy pewnie około miesiąca będziesz potrzebować. Najlepiej porobić ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne, delikatne rozciaganie, masaż kostką lodu, plus terapia manualna całej łydki i Achillesa plus jakiś zabieg z fizykoterapii przeciwzapalny- może być jonoforeza z lekiem przeciwzapalnym
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
PKO
SeveRun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuję Ruda, dziś skontaktuję się z fizjoterapeutą z mojej miejscowości aby umówić się na polecone przez Ciebie zabiegi. Mówiono mi tez o polu magnetycznym i wirówkach.
Co do ćwiczeń ekscentryczno-koncentrycznych czy możesz podać jakieś namiary na takie ćwiczenia, jakaś strona z pokazem ćwiczeń?

Będę także bardzo wdzięczny za wskazówki dot. delikatnego rozciagania, terapia manualna całej łydki i Achillesa.

Ogromne dzięki.
Ps. ta przerwa miesięczna chyba wykluczy mnie z planowanego startu w moim pierwszym maratonie:(
We czwartek mam wizytę u kolejnego ortopedy - lekarza sportowego - zobaczymy co powie.

Aha! Wczoraj doszły BARDZO silne skurcze łydki podczas chodzenia, dziś rano to samo 4 minuty po wyjściu z domu skurcz górnej części łydki tej samej nogi co powyższa kontuzja - promieniujący ból do uda i stopy.
To mnie bardzo niepokoi - czym to może być spowodowane, czy może mieć związek z wcześniejszą kontuzją? czy może przerwa w bieganiu po długim okresie wytężonych treningów?
Wyniki robiłem w ubiegłym tygodniu - bardzo dobre - wszystko książkowo.

Pozdrawiam
Ruda
Ekspert/fizjoterapia
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne są na stronie Bieganie.pl o przygotowaniu do Biegu Rzeźnika, podobnie o rozciąganiu. O terapii manualnej nie ma co pisac, bo musi się na tym znać terapeuta :)
Skurcze mogą mieć związek, masz napiętą łydką, a Achilles jest jej zakończeniem.Powięź tyna zaczyna się na spodzie stopy i idzie przez łydkę , udo a ż na grzbiet, więc może tu tkwi problem?
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
SeveRun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję,
znalazłem materiały na temat tych ćwiczeń i obecnie wzmacniam nie tylko Achillesa ale powziąłem za cel wzmocnić całą podstawę i korpus. Już nikt nie musi mnie przekonywać o takiej konieczności.
Odwiedziłem ortopedę i potwierdził dokładnie to, co mówiło USG. Zalecił kolejne 7-10 dni rehabilitacji i potem powrót do treningu, bez zbytniego wysiłkowego przeciążania ścięgna - czyli mogę jego zdaniem zacząć trening cofając do 2 tygodni sprzed kontuzji omijając jeszcze przez kilka dni WT i BpG zastępując to biegiem w 1 zakresie intensywności. Czyli krótko mówią kilka dni treningu tylko w BC1.
Zatem mam nadzieję że już 9 marca wrócę do gry i uda mi się pobiec w Krakowie - choć pewnie nie zrealizuję 100% planu treningowego.
Maraton mam zamiar przebiec bardzo spokojnie w tempie pozwalającym jedynie zmieścić się w limicie czasu - czyli 5'30".
Pozdrawiam z nadzieją, że nie będę już musiał korzystać z Twojej fachowej pomocy!
SeveRun!
gecon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej! Witam wszystkich
Mnie dotkęło uszkodzenie ścięgna przy zgięciu stopy tzn. od przodu, nie jest to ścięgno Achillesa. Przeholowałem z treningiem, bo zaniedbałem systematyczne bieganie. Praca w ochronie pochłania bardzo. Po 5 dniowej przerwie, skoro nie odczuwałem bólu przy chodzeniu - wróciłem do biegania, ale pod koniec treningu ból wrócił również...
Czym to wyleczyć? Wkrótce mam egzamin sprawnościowy tzn. 11 czerwca, a nie chcę utraty efektów swojej ciężkiej pracy.
Napiszcie o swoich doświadczeniach
POZDRAWIAM przyjemnie :)
Awatar użytkownika
birdie
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:50

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam pytanie dot. problemu z Achillesem. Ponad tydzień temu, po kilku dniach mocniejszych treningów, przed porannym bieganiem poczułam lekki ból lewego Achillesa, który nasilił się przy schodzeniu ze schodów i po kilku minutach truchtu. Przerwałam trening i na 4 dni odstawiłam bieganie. Po tym czasie w zasadzie ból ustał, wiec poszłam sprawdzić jak będzie przy bieganiu. Zrobiłam tylko 3 km i raczej nic się nie działo. Na drugi dzień zwiększyłam do 5 km i już pod koniec jakby lekki ból czułam. Kolejnego dnia już niestety ból wrócił w czasie pierwszego kilometra. Dziś byłam na USG i dostalam taki wynik :
"Lewe ścięgno Achillesa o prawidłowej echostrukturze, prawidłowym przebiegu włókien, niepogrubiałe. Zarys ościęgna bez widocznych zmian. Zatarty głęboki zarys ścięgna powyżej jego przyczepu do guza piętowego. Obniżona echogeniczność tkanek w obrębie trójkąta Kagera -sugeruje obrzęk" Pani doktor stwierdziła, że jest to 'przeciążenie czy lekkie zgrubienie w okolicach tkanki tłuszczowej' (???)

Fizjoterapeuta do którego mam zaufanie jest na urlopie, więc mam prośbę o pomoc. Rozumiem, że z bieganiem muszę się wstrzymać i o maratonie w październiku raczej zapomnieć. Chciałabym jednak wrócić do biegania jak najszybciej i do tego czasu nie zgubić tak bardzo formy. Czy rower i mocno orbitrek jest ok ? Czy bardzo intensywna jazda na rowerze stacjonarnym tzn spinnig jest ok? Jaka rehabiliatacja jest najlepsza w takim przepadku ? Wg wyniku USG, lekarz rodzinny dał mi skierowanie na laser, krio i prąd wirowe (chyba tak, bo gryzmoły straszne :)
Czy mogę robić w domu cwiczenia ekscentryczno-koncentryczne ? Rozciąganie ok ? Nie chciałabym robić nic, co przedłuży proces rehabilitacji. Lód oczywiście jest w użyciu prawie non-stop
To tyle pytań, gdyby ktoś, kto się zna (np Ruda, do której mam wielkie zaufanie ;) odpowiedział na moje pytania, byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam :)))
natash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ruda pisze:Ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne są na stronie Bieganie.pl o przygotowaniu do Biegu Rzeźnika, podobnie o rozciąganiu. O terapii manualnej nie ma co pisac, bo musi się na tym znać terapeuta :)
Skurcze mogą mieć związek, masz napiętą łydką, a Achilles jest jej zakończeniem.Powięź tyna zaczyna się na spodzie stopy i idzie przez łydkę , udo a ż na grzbiet, więc może tu tkwi problem?

Nie mogę znaleźć tych linków, pomógł by ktoś?
JanKeS1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ja z kolei mam pytanie o ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne achillesa i łydki, a właściwie o częstość ich wykonywania.

Codziennie czy rzadziej?
W tej chwili robię 45 powtórzeń na nogę i po takiej dawce czuję że łydki mają dość;
Chcę podejść do tematu ostrożnie i nie przeciążyć układu, więc proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam
BiegajacyMarcin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam od 4 lat. Co pewien czas przytrafiają się niewielkie kontuzję z którymi zawsze pomagają mi doświadczeni fizjoterapeuci z Rehmedis w Al. Jerozolimskich.
Z Achillesem byłem jakiś rok temu, teraz znowu mi się odzywa. Mi pomogły zajęcia w zakresie terapii manualnej i ćwiczenia ekscentryczno koncentryczne. Żeby pomogło trzeba być sukcesywnym w działaniach, no i nie robić nic na własną rękę jak człowiek się nie zna, bo można sobie zrobić tylko krzywdę.

---------
Wszystkim biegającym - braku kontuzji życzę ;)
Marin
Andrzej01
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również byłem u nich (Rehmedis Warszawa) z Achillesem.
Zapalenie odnawiało się średnio co miesiąc, okazało się, że agresywne techniki, działań manualnych (masaże) dały efekt.
Na razie odpukać jest ok, a rehabilitację zakończyłem 3 miesiące temu. Także polecam ich z czystym sumieniem.
Awatar użytkownika
Aelion
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

czyżby specjalista od marketingu szemranego - dwa poprzednie posty? ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ