Damskie a męskie

Awatar użytkownika
AKITA SAN
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Poszukuję jednego z modeli Mizuno w troszkę mniejszym rozmiarze niż te oferowane na allegro.
Pani Iza niestety nie może mi zaoferować akurat 40 2/3 czyli 26cm długości wkładki.Proponowała mi damską wersję,ale zaoponowałem-moim zdaniem pomiędzy budową męskich i damskich butów biegowych są spore różnice,chociażby w szerokości buta.Tymczasem Pani Iza skonsultowała ten problem-podobno przedstawiciel Mizuno w Szwajcarii powiedział,że damski model od męskiego odróżnia tylko i wyłącznie kolorystyka!
Ja doszczętnie zgłupiałem. Czy to jest możliwe?!
Brać te damskie?
PKO
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To prawda ze budowa stopy kobiety jest zupełnie inna niż mężczyzny. Ja bym się wstrzymał na twoim miejscu
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
Ibex
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co słyszałem, czytałem i korespondowałem z ASICS'em to są różnice i odradzali kupno butów damskich dla mężczyzny i odwrotnie.
Ibex    
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja mam bardzo fajny rozmiar stopy i od bardzo juz dawna nosze meskie obuwie, jest szersze i brzydko wyglada (przynajmniej na mojej nodze ;-) ) wiec jak masz bardzo szeroka stope w srodstopiu to raczej moga sie okazac za male, albo beda obcieraly
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

caryca
Nie chodzi o wygląd estetyczny. Stopa kobiety jest bardzo rózna od męskiej. Bieganie w obuwiu (w przypadku Akita San) kobiecym, może doprowadzić do kontuzji
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

analogicznie, ja powinnam miec permanentna kontuzje?
stopa jest czescia ciala ktora u kazdego jest inna, i nie jestem przekonana ze mozna robic pelne uogolnienia. Bo sa przeciez tez roznice pomiecy producentami obuwia. Napewno powinno sie kazde obuwie przymiezyc i pobiegac w nim to wtedy masz pewnosci ze wszystko jest wporzadku. Mnie sie wydaje ze najwazniesza roznica jest to ze meska stopa jest szersza i wtedy faktycznie obowie kobiece bedzie wezsze co uniemozliwi bieganie
JO
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ze względu na anatomiczne różnice w budowie ciała a nie tylko stopy pomiędzy mężczyzna a kobietą konstruuje się różne buty dla obu płci. podstawową różnicą jest wybór inne go kopyta - inna szerokość, wysokośc podbicia, zaokrągleń bocznych i pod piętą. kobiece buty mają również mniejszą ilośc materiału amortyzującego ze względu na niższa wagę. przy zakupie butów przeznaczonych dla innej płci z reguły odbywa się to ze względu na dostępnośc rozmiaru. I w większości przypadków oznacza że np. pani jest po prostu wyższa i ma większa stopę co powoduje koniecznośc zakupu męskiego obuwia, nie spowoduje to kontuzji bo jest to but o większej amortyzacji i raczej szerszy, może tylko zapewniać mniejszy komfort lub obrarcia. w przypadku mężczyzn jest trochę inaczej. bo większa waga i szersza stopa. A więc lepiej taki but przymierzyć czy nie jest zbyt wąski i twardy. no ale w internecie to problem. w przypadku mizuno może jest to model całkowicie amatorski lub tzw. uniwersalny tzn występujący w rozmiarach dla pań i panów oparty jest on na kompromisowej wersji kopyta  w co w przypadku butów do biegania firmy mizuno raczej wątpię.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ