Shin Splints nie przechodzi, co robić dalej?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak najbardziej ale to już zależy od tego który słaby mięsień czy przesilenie innego powoduje to zapalenie.

U mnie fizjo znalazł że mam słabe pośladki a prawy nie pracuje wcale. W związku z tym cierpialem na ITBS prawej nogi ale tylko na zbiegach. I przez to wszystko w lewej nodze poszło w shin splints. Pomogly dwa masaże głębokie, rolowanie pasma prawej nogi, i ćwiczenia na pośladki i mięśnie grzbietu. Dodatkowo miałem nakaz używania skarpet CEP i chłodzenie ogniska zapalnego lodem. Po 2-3 tyg. zapalenie po prostu zniknęło. Wcześniej męczyłem się pół roku. Fizjo miał bardzo dużo przypadków shin splints, wszystkie przyczyny odnajdywał u pacjentów na 1 wizycie. Głównie były to braki pracy pośladków lub któryś z mięśni łydki.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2014, 08:21 przez jedz_budyn, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Jak najbardziej ale to już zależy od tego który słaby mięsień czy przesilenie innego powoduje to zapalenie.
Czyli miesnie przedramion tez warto porozciagac na Shin Splints ?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fantom pisze:
jedz_budyn pisze:Jak najbardziej ale to już zależy od tego który słaby mięsień czy przesilenie innego powoduje to zapalenie.
Czyli miesnie przedramion tez warto porozciagac na Shin Splints ?

jeżeli biegasz na czworakach to jak najbardziej tak :bum:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jedz_budyn, możesz się podzielić namiarami na tego fizjo?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poszedł namiar na priv
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

jedzbudyń natchneło mnie to co pisałeś otym pośladku i zaczołem szukać przyczyn moich kłopotów nie w kręgosłupie a przyczyn powodujących bóle nóg i kręgosłupa. Powalczyłem i znalazłem problem MIEDNICA.
http://www.grjm.pl/wyklady/bole_kregoslupa
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

obszerny temat, ale jak najbardziej prawdziwy, u mnie miednica jest ok, mam pełną ruchomość.
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

Ja niby mam pełną ruchomość, ale mam ją trochę zrotowaną co skutkuje większym obciążaniem jednej nogi.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trucho pisze:Ja niby mam pełną ruchomość, ale mam ją trochę zrotowaną co skutkuje większym obciążaniem jednej nogi.

dlatego potem dochodzi do zaburzeń proporcji czy tam równowagi pracy jednej i drugiej nogi, stąd jedne mięśnie są mało używane a inne przeciążone. Potem się dzieje. ja dodatkowo muszę pracować nad mięśniami z przodu piszczela, mam je bardzo słabiutkie a łydka wyjeb..na. Czyli tył mocny przód słaby.
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

wniosek jest jeden bez tzw. ogólnorozwojówki , nudnych często bolesnych wygibasów nawet truchtaniem można sobie narobić kupe bólu. Jednym słowem aby wszystko było ok. trzeba pamiętać i ćwiczyć każdy kawałeczek ciała.
Miłego dnia panie i panowie.
:)
zibra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Mam podobny problem z ta kontuzja w prawej nodze, dolny wewnetrzny odcinek. Biegam od niedawna po 5-6km spokojnym tempem, ale dolegliwosc zawsze wraca, nawet po dluzszej przerwie, po 3-4 treningu.
Dzisiaj rowniez odczuwalem bol na poczatku treningu, ktory "rozbiegalem" (6km). Obecnie po paru godzinac go nie odczuwam - objawia sie tylko gdy stane mocno na palcac (docisne bosa stope palcami mocno do podloza, pieta oderwana).
Waze niestety sporo, bo ok.90kg przy 182cm.
Wykluczam przeciazenie, bo biegam 1-3 razy w tygodniu odcinki po 4-6km tempem 6.00-6.30 min/km, czasem z przerwa na 1km szybki marsz. Po bieganiu rozciagam miesnie. Czuje zmeczenie, ale nie padam na pysk.
Biegam w jakics Nike z wyprzedazy w GoSporcie, glownie po asfalcie.
Teraz pytania:

1. Czy mam nieodpowiednie obuwie, za malo amortyzujace na asfalt przy mojej wadze? Udac sie do profesjonalnego sklepu po porade?

2. Udac sie do fizjoterapeuty przy obecnyc delikatnyc bolac i dyskomforcie? Jesli tak to znacie dobrego specjaliste z Katowic?

3. Kupic opaske kompresyjna? Czy ona cos daje? Nie jest to tania rzecz i wolalbym dolozyc do butow ewentualnie.

Nikt nie jest wrozka i druga opcja wydaje sie najbardziej rozsadna.
Z drugiej strony mam jeszcze takie starsze Nike z podeszwa typowo terenowa i dolegliwosci wydaja sie byc mniejsze wiec moze to jednak nieodpowiednie obuwie? Jakie wtedy mozna wytypowac dla ciezkiego na asfalt?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ad. 1. W 99.x % przypadków buty nie powodują kontuzji. Zmiana na inne może dać co najwyżej tyle, że dolegliwości nie pojawią się po czterech treningach a po pięciu.
Ad. 2. Tak, zdecydowanie warto.
Ad. 3. Jest taka prosta zasada postępowania z urazami tkanek miękkich: Odpoczynek, Lód, Ucisk, Uniesienie, opaska kompresyjna jest jednym z narzędzi przy takim działaniu. Jak miałem problem, to używałem takiej na noc, droga nie jest. Trzeba tylko nabyć odpowiedni rozmiar. Ale jeśli się nie dowiesz, co musisz zmienić w sobie (fizjoterapeuta), problem będzie wracał.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
zibra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok pytanie kogo polecacie w Katowicach? Mysle ze jest tu wielu biegaczy z tego rejonu a niepokoja mnie informacje ze nie wszyscy znaja sie na rzeczy.
Co do butow to docelowo mysle nad lunarglide 5, ale dziwia mnie rozbieznosci w cenach, od 300 do 500 nawet w sklepie biegacza. Chodzi tylko o kolor???
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wysłałem na PW.
Co do butów, nie orientuję się w Nike, ale taka rozbieżność cen nie wydaje mi się dziwna.
zibra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzis po tygodniu przerwy postanowilem zrobic lekkie rozbieganie.
Zrezygnowalem z asfaltu i ubralem buty na sciezki lesne.
Zalozylem opaske elastyczna na problemowe miejsce.
Na poczatek 3km marszu i rozciaganie ze zwroceniem szczegolnej uwagi na bolace miejsce wg poradnika p. Marszalka.
Jak tylko ruszylem tructem poczulem tepy bol w dolnej wewnetrznej czesci prawej nogi na niewielkim odcinku. Problem ciagle wystepuje. Po cwili bol zniknal. Lacznie zrobilem 4km tructu w czasie ok 6m/km., a nastepnie ponownie 3km marszu.
Zwracalem tez uwage na tecnike biegu. Przytakim tructaniu nie ma zadnyc objawoiw ladowania na piecie. Gdy sprobowalem wymusic ladowanie na palcac to bol byl nawet wiekszy.
Malo tego, w sobote bylem zrobic sobie badanie stopy na biezni. Nie wiem na ile to jest pomocne, ale bylem ciekawy jaki bedzie wynik.
Okazalo sie, ze mam normalna budowe stopy. Podczas biegu na biezni stawiam noge na srodstopiu, nawet z delikatnym wskazaniem na palce. Malo tego prawa bolaca noga jest ulozona praktycznie idealnie i nie wykazuje zadnyc odcylen. Lewa odcyla sie bardzo minimalnie na zewnatrz.
Nie wiem co o tym wszystkim sadzic.
Mam jeszcze jedno podejrzenie - dawano dawno temu okazalo sie, ze mam prawa noge krotsza bodajze o 1-2cm, nie pamietam. Czy to moze miec znaczenie w tym przypadku? Od dawna nie uzywam zadnyc wkladek pod piete.
Najwazniejsze to cyba jednak udac sie do dobrego specjalisty, ktory bedzie umial zdiagnozowac w czym jest problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ