Witam. Mój 10 letni syn od jakiegoś czasu startuje w crosach i klasyfikuje się zreguly w dziesiątce, biegając z dziećmi o rok starszymi (2003-2004). Chciałby jednak zacząć trenować na poważniej, poprawić wydolność.....i dostać się do dobrego klubu.
W jego kategorii wiekowej biegają na ok. 1500- 1900 metrów. Trenuje od roku, ale treningi do tej pory były zabawa.... Od niedawna zmienił się trener i priorytety grupy.
Na treningach 400m biegnie w czasie ok 1.23.
Przy intensywnym treningu pojawia się bol w płucach, ale przypuszczam ze nie jest jeszcze przygotowany na taki wysiłek.
Nie mam pojęcia jak z nim trenować, ani jak mu pomoc. Potrzebny nam jest jakiś dobry plan treningowy....może ktoś jest w stanie nam pomoc....
Dodam, ze nie jest zmuszany do treningów, i sam chetnie pracuje nad sobą.
Jak trenować dziecko ??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44,39
- Życiówka w maratonie: brak
Przenieś temat do wątku "Trening".
Na forum jest conajmniej kilkanaście osób mających doświadczenie treningowe z młodzieżą(i nie tylko),lub uprawiające sport na poziomie wyczynowym.
Na forum jest conajmniej kilkanaście osób mających doświadczenie treningowe z młodzieżą(i nie tylko),lub uprawiające sport na poziomie wyczynowym.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Czemu zmienił się trener? Taki trening jest dla 10 latka zbyt ciężki, co on za 2 lata będzie biegał 400 setki po minute każda? Ja bym szukał innego trenera albo sam pilnował żeby sobie coś tam pobiegiwał, jednakże przed 13 rokiem życia nie nazywałbym tego "treningiem".
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Zmienił się trener, bo w szkółce postanowiono zrobić grupę dla dzieci, które chca więcej trenować i maja szanse .... Do tej pory była to szkółka tylko propagująca sport, nie mieli na celu tworzenia małych sportowców.