Kalenji CW 500 SD

szynder
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dodam coś od siebie bo używam od kilkunastu dni modelu CW 500 SD PC. Promocja była z 599 na 489zl (model bez PC czyli klucza/gwizdka do zgrywania danych do komputera kosztuje 499zł więc bonus)
Nosi sie go dobrze-używam na codzień. Pasek na klatkę piersiową sie nie zsuwa mimo obaw jakie miałem. Przyspieszeniomierz-tak nazywa Kalenji czujnik pomiaru prędkości/dystansu, wskazuje jak narazie nieźle choć dopiero wczoraj miałem okazje pierwszy raz biegąć na profesionalnym stadionie lekkoatletycznym wiec skalibrowałem go(na 2km wskazał ok. 1.98km) i jutro sprawdze jak się to przekłada na dokładność.
To czego mi brakuje:
- brak wskazania minimalnego tętna (trzeba szukać na wykresach w komputerze bo w zegarku nie pokazuje tej informacji) pokazuje śr. i max tętno.
To co mnie denerwuje:
informacja w zapisie wykonanego treningu : spalone kalorie, średnio na godzine, ilosc spalonego tluszczu w gramach-po co to???
Nie miałem nigdy styczności z innym pulsometrem, toteż nie polecam ani nie odradzam. Wybrałem między nim a Garmin'em FR 60. Niby wnętrzności Kalenji ma od Garmina(tak mówił koleś w sklepie) ale chyba oprogramowaniem i funkcjami sie różnią.
Obrazek
PKO
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

Witam,

Jestem użytkownikiem CW500SD dokupiłem sobie USB bundle i śmigam tak już prawie rok. Zadowolony jestem bardzo aż do tego czasu...

Pierwszy problem, który się pojawił to dziwne "strzykanie" żuczka przy bucie, ale już widziałem że ktoś miał już ten problem. Nie jest zbyt uciążliwy więc nigdy się tym nie przejmowałem.

Niestety ostatnio pojawiło się coś dziwnego. Podczas wykonywania interwałów zaczął pokazywać jakieś kosmiczne prędkości. Zamiast planowanego 4'20 pokazuje 3'15-3'45. Są to chwilowe przekłamania które są widoczne na wykresie. Jednak o co kaman? Myślałem że to tylko chwilowe i zapomniałem o problemie. Jednak kilka dni później ćwiczyłem bieganie w 2 zakresie i znowu przy prędkości 4'30-4'15 zaczął pokazywać jakieś głupoty rzędu 3'15. Problem zawsze pojawia się przy większych prędkościach (jak dla mnie). Jest to irytujące i strasznie rozstraja to moje treningi..

Czy ktoś może się z tym już spotkał?
Czy bateria się wyczerpuje, czy jakieś inne licho??

Pozdrawiam
TW
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w temacie dodam tylko że problemy z pomiarem prędkości pogłębiały się do tego stopnia że przeciętnie po 2-4km zaczyna pokazywać jakieś kosmiczne prędkości rzędu 1:45min/km... Byłem w decathlonie i reklamowałem dostałem nowiutkiego żuczka. Zobaczymy co z tego się urodzi, bo jeszcze nie miałem sposobności sprawdzić nowego sprzętu na razie jedynie sprawowałem urządzenie z zegarkiem.
szynder
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wie ktoś czy istnieje możliwość zmiany soft'a w zegarku tak, żeby pokazywał w zapisanym treningu śr. tempo?
Obrazek
zmijen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

siema,

mam taki problem, iż zegarek nie łączy mi się z czujnikiem do buta(czujnika na klatkę nie używam)

Tzn. zegarek ma juz kilka dobrych lat i wystarczal mi do tego co tam sobie biegam. Po pewnym czasie przestałem już sie bawić w te wszystkie czasówki itp. i przestałem go używać i służył tylko jako zwykły zegarek na ręce ;)

Pewnego dnia wyczerpala sie bateria wiec wymieniłem i po jakims czasie zapragnolem, że znowu sobie zaczne mierzyć dystans itd. ale czujnik juz mi sie nie łaczy...Pomyslałem ze wymienię baterie również w czujniku własne to uczyniłem ale zegarek nadal nie łączy się z tym czujnikiem od buta.

Rozwaliło sie na amen czy jak?
wulisu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie i przy okazji zamieszczę swój pierwszy post.
Posiadam obecnie ten zegarek ONMILES 700 szczegóły tutaj http://www.decathlon.pl/zegarek-onmiles ... 81363.html
interesuje mnie jego porównanie z tym modelem Kalenji CW 500 SD PC http://www.youtube.com/watch?v=is7B5NNL6LY
czy też inaczej ONMILES 500/600 to ten sam model. Chodzi mi o to który z nich jest nowszym zegarkiem i ma lepiej rozwiązane poruszanie się po menu. Mojego obecnego Onmiles 700 mogę jeszczę oddać kupiłem go za 124 zł to chyba dobra cena stan jak nowy w ogóle nie używany.
Dlaczego zastanawiam się nad tym Kalenji CW 500 SD / Onmiles 500/600 ponieważ też mogę go kupić za 240 zł dodatkowo z USB PC i rozważam czy oprócz możliwości zrzutu danych do komputera zyskam coś na samym zegarku.
Patrząc na tą stronę wywnioskować można że ten ONMILES 700 był najwyższym modelem z tedj serii tutaj link http://www.geonaute.com/support/en/inst ... tructions/
na dole strony do której podałem linka trzeba tylko rozwinąć display more instructions.
Uff... mam nadzieję że ktoś coś z tego łapie i będzie mógł podzielić się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam serdecznie
wulisu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zostaję przy swoim Onmiles 700 dokupiłem USB stick garminowy ściągnąłem program ze strony garmina ANT i sterowniki zainstalowałem ze strony Geonaute program i niestey zegarek nie łaczy się z komputerem ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną ?

Znalazłem rozwiązanie był konflikt sterowników tych garminowych i tych załączonych w programie od Geonaute. Wszystko pięknie działa, to ciekawe swoją drogą że gwizdek Garminowy i ruszył z samym softem Geonaute.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czy czujnik od buta i pas na klatke od tego zegarka http://www.decathlon.pl/zegarek-onmiles ... 81363.html bedzie pasował do CW SD 500?
Obrazek
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

powinien pasować.
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pas i footpad w technologi ant+ wiec dziwne jak nie będzie wspolgralo.... zamowilem CW SD 500, mam nadzieję ze się nie zawiode.
Obrazek
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ma ktoś jakiś pomysł jak przesłać trening z kalenji cw 500 sd pc poprzez stick garmina no do endomondo czy runlog? nie mogę sobie z tym poradzić..cały czas searching... instalowałem już ant agent i onconnect i nic. pozdrawiam
Obrazek
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sprawa nie powinna być skomplikowana. USB stick Ant+ potrzebuje sterowników. Najlepiej wybrać te dedykowane pod Kalenji - Geonaute. Po zainstalowaniu sterowników oprogramowanie Kalenji powinno rozpoznać że USB stick Ant+ jest włożony. Jeżeli oprogramowanie 'przyjmie' nowy hardware to już nie pozostaje nic innego jak zaimportować trening, który zapisze się w wersji *.fitlog. A na sam koniec pozostaje ci tylko wgrać trening np. do Runloga, który obsługuje ten format. Sam tak robię więc wiem że działa, chociaż ja używam USB ant+ stick Geoneute.
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A gdzie znaleźć sterowniki kalenji? Rozumiem ze najpierw trening musiałbym przesłać do geonaute software a później wyeksportować do programu tak?(nie mogę nigdzie znaleźć tego programu). Druga sprawa dotyczy kalibracji. Wczoraj skalibrowalem footpada z nowym zegarkiem. Robiłem to na bieżni 311m. Przebieglem 4 kółka. Ustawiłem współczynnik w zegarku i przebiegłem jeszcze 2km. Po pierwszym okrążeniu zegarek pokazal 311m wiec idealnie ale po drugim bylo juz okolo 640m i z każdym okrążeniem było coraz więcej. Czy to jest normalne? Może to wina baterii? Współczynnik jaki mam ustawiony w zegarku to 0,96. Pozdrawiam
Obrazek
tomek_runner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

gores87 pisze:A gdzie znaleźć sterowniki kalenji?
Wydaje mi się że sterowniki do Ant+ USB są automatycznie wgrywane z softwarem z Geonaute. Więc wystarczy że ściągniesz samo oprogramowanie z oficjalnej strony:
http://start.geonaute.com/en
Wydaje mi się że program ma 'wtyczki do każdego typu urządzenia. Najważniejsze by w trybie importu była transmisja Ant+.

gores87 pisze: Rozumiem ze najpierw trening musiałbym przesłać do geonaute software a później wyeksportować do programu tak?
Tak. Ja tak własnie robię.
gores87 pisze: Druga sprawa dotyczy kalibracji. Wczoraj skalibrowalem footpada z nowym zegarkiem. Robiłem to na bieżni 311m. Przebieglem 4 kółka. Ustawiłem współczynnik w zegarku i przebiegłem jeszcze 2km. Po pierwszym okrążeniu zegarek pokazal 311m wiec idealnie ale po drugim bylo juz okolo 640m i z każdym okrążeniem było coraz więcej. Czy to jest normalne? Może to wina baterii? Współczynnik jaki mam ustawiony w zegarku to 0,96. Pozdrawiam
No tutaj to już tylko na 'czuja' można. Moim zdaniem foopod jest czuły na sposób biegu tzn. szybciej biegniesz to zmienia się kadencja, biegniesz pod gorę to samo. Dlatego przy kalibracji najlepiej wybrać średnią z kilku przebieżek. Osobiście uważam że po płaskim terenie 3-4 razy po 400-600m powinno wystarczyć. A na koniec to jeszcze ze 2km i zobaczyć co z tego wyszlo. Pamiętaj że dokładność poprawnie skalibrowanego urządzenia jest <5% (czy jakoś tak podaje producent)a więc nigdy nie uzyskasz 10 tych samych wyników na 10 prób. Ale pocieszę cię - GPS też ci tego nie zagwarantuje:)
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Albo ze mną jest coś nie tak albo pod tym linkiem nie ma programu geonaute software...z reszta przeszukałem spora część internetu i nie udało mi się znaleźć
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ