
wiek: 30 lat
wzrost: 158cm
waga: 54kg
staż biegowy: 3 lata

Cracovia Maraton (18 maja 2014) poniżej 4 godzin
Półmaraton - poniżej 1:50

4 razy w tygodniu
Moje obecne przygotowania do maratonu różnią się od zeszłorocznych - ze względu na posiadanie towarzyszki biegowej biegam dłużej, ale wolniej: 11-12km na sesję biegową, w tym 5km ok. 6:30, reszta w przedziale 5:20-6:00.
Raz w tygodniu planuję dłuższy trening wydłużany stopniowo: styczeń 15km - 1:30, luty 18km - 1:50, marzec 20km - 2:00, a potem już jak każe plan przedmaratoński, choć nie planuję wybiegań dłuższych niż 3 godziny lub 30km (w zeszłym roku to zadziałało).
Jak to się przełoży na wyniki na zawodach, to chyba wyjdzie w tzw. praniu...

Dopiero po dwóch latach regularnego biegania zdałam sobie sprawę jak wybierać buty biegowe idealne dla mnie i zalazłam takie, które nie masakrują mi paznokci i haluksa. Uffff... . Ogólnie polecam buty bez szwów wewnętrznych lub z minimalną ich ilością.
Puma Faas 300 W - półtora numeru za duże, ale mają wąskie cholewki, ładnie się sznurują i stopa ani trochę nie lata.
Adidas Exerta 5 W - numer za duże, ze względu na bieżnik lepsze na zimę. Trochę za dużo w nich plastiku, mimo to dają radę i żadnych szwów w okolicach palców!

Teraz będzie tekst z gatunku tl;dr, ale może komuś się przydadzą moje "odkrycia" dietetyczne.
Po roku biegania zaczęłam mieć problemy z cerą i żołądkiem, po kolejnym roku, drogą eliminacji, doszłam do przyczyny: nietolerancja pokarmowa bananów i płatków owsianych, które włączyłam do diety właśnie ze względu na bieganie

Suplementy - tran Kirkman i witamina D3 na receptę (niedobór stwierdzony w badaniach laboratoryjnych).
Szczególnie polecam dobry tran, bo ostatnie przeziębienie dopadło mnie chyba rok temu, od tego czasu mam spokój.