Witam, postanowiłem, że czas ruszyć się od komputera i wyrobić minimum kondycji.
Planuję biegać 3-4 razy w tygodniu, by z czasem dotrzeć do ciągłego biegu przez 30 minut.
Waga: 59kg, wzrost: 171cm, wiek: 20lat.
Z racji tego, że w pobliżu nie mam zbytnio gdzie biegać pozostaje kostka brukowa, asfalt, beton.
Stąd też pytanie czy buty Kalenji EKIDEN 50 wystarczą przy takim niezbyt intensywnym bieganiu i niewielkiej wadze?
Czy też bez porządnej amortyzacji nie ma co zaczynać i od razu trzeba szykować się na wyższy wydatek, by później nie martwić się o stawy?
Przyznam, że nie chcę ładować zbyt wielu pieniędzy na początek, nie chcę też jednak by oszczędności odbiły się na zdrowiu.
Buty, twarda nawierzchnia
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 38:37
- Życiówka w maratonie: 3:13:59
Jasne, że wystarczą. Jestem od Ciebie sporo cięższy, a od maja katowałem Eikideny 75, bieganie różne długie i krótkie, asfaltem, plażą i lasem.
Głównie jednak asfaltem i stawy miały spa.
Głównie jednak asfaltem i stawy miały spa.

koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Eikideny 50 kupione i po pierwszym marszobiegu stwierdzam, że pomijając amortyzację, buty jak na tą cenę ciekawe.
Lekkie, dobrze trzymają stopę, dość wygodne. Sama amortyzacja niestety porównywalna do tej w butach trekkingowych z średniej półki, więc tu już pod wrażeniem nie jestem. Myślę, że następnym razem wybiorę jednak obuwie, które lepiej będzie tłumić wstrząsy.
Lekkie, dobrze trzymają stopę, dość wygodne. Sama amortyzacja niestety porównywalna do tej w butach trekkingowych z średniej półki, więc tu już pod wrażeniem nie jestem. Myślę, że następnym razem wybiorę jednak obuwie, które lepiej będzie tłumić wstrząsy.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Możliwe, mięśnie jeszcze nie przyzwyczajone, no ale faktem jest, że te buty nie mają dobrej amortyzacji.
Jestem przyzwyczajony do wspomagania się technologią, gdzie to tylko możliwe, więc i w temacie obuwia nie może być inaczej, muszę trochę ponarzekać, zaakceptować i z czasem porównać czy rzeczywiście różne bajery były potrzebne
No w każdym razie miały być podstawowe buty do biegania i w tym zadaniu się sprawdzają dobrze, myślę że przez najbliższe miesiące z racji pokonywanych dystansów, poza odrobinę wyższym komfortem nie byłoby i tak dużej różnicy dla początkującego.
Jestem przyzwyczajony do wspomagania się technologią, gdzie to tylko możliwe, więc i w temacie obuwia nie może być inaczej, muszę trochę ponarzekać, zaakceptować i z czasem porównać czy rzeczywiście różne bajery były potrzebne

No w każdym razie miały być podstawowe buty do biegania i w tym zadaniu się sprawdzają dobrze, myślę że przez najbliższe miesiące z racji pokonywanych dystansów, poza odrobinę wyższym komfortem nie byłoby i tak dużej różnicy dla początkującego.