Komentarz do artykułu Książki biegowe, które warto przeczytać w 2014 roku

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pierwsza: tak (mam)
Druga: nie wiem. (nie mam, nie widziałem)
Trzecia : nie (widziałem i wg mnie nie warto)
Czwarta: tak (mam)
Piąta: Nie wiem (nie mam, nie widziałem)
mpg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:00
Życiówka w maratonie: 3:28:56

Nieprzeczytany post

A gdzie kupiłeś Daniels'a? Na amazon.co.uk czy gdzieś w Polsce?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Na Human Kinetics. Ale mam tylko wersje elektroniczną.
mpg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:00
Życiówka w maratonie: 3:28:56

Nieprzeczytany post

Dzięki. To ja chyba zostanę przy amazonie, tylko niestety trzeba troszkę poczekać. Będzie akurat na trening pod starty jesienne :-)
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ale skąd wiadomo że warto przeczytać jeżeli one dopiero są do przeczytania?

Steve Magness jakiś czas temu podzielił się swoimi fascynacjami książkowymi za ubiegły rok. Nie tylko biegowymi, ja ze swej strony wszystkim polecam Kahnemana, fenomenalna pozycja. Ale nie o niej chciałem.
Magnessowi zawdzięczam zwrócenie uwagi na książkę Alexa Hutchinsona. Moim zdaniem to wspaniała pozycja dla 90% początkujących i średniozaawansowanych biegaczy - amatorów. To nie jest cegła a la Noakes wgryzająca się w głębię tematu, to zestaw krótkich, typowych pytań nasuwających się niemal każdemu oraz próba (w kilku akapitach) odpowiedzi na nie, próba oparta na badaniach naukowych, doświadczeniu i zdrowym rozsądku. Pytań jak w tytule - Which comes first, cardio or weights.
Niezwykle ciekawa pozycja, dla amatora w pierwszych latach biegania niezwykle przydatna. Moim zdaniem dwie pozycje angielskojęzyczne do przetłumaczenia na polski w pierwszej kolejności to Noakes i właśnie ta.

I jeszcze raz polecam gorąco Kahnemana, Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym. Książka rozwijająca.
Nazwanie psa Cezar nie robi z niego Imperatora
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ciekawe pozycje, pewnie się poczyta w wolnych chwilach.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rosomak pisze: Moim zdaniem dwie pozycje angielskojęzyczne do przetłumaczenia na polski w pierwszej kolejności to Noakes i właśnie ta.
Jeśli za tłumaczenie takiego na przykład Noakes'a wezmą się akordowi wyrobnicy, to z najlepszej pozycji można zrobić gniota na miarę ostatnio wypuszczonego Abszajera...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dobra, Rosomak, zamówiłem Twoje propozycje. :)
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
rosomak pisze: Moim zdaniem dwie pozycje angielskojęzyczne do przetłumaczenia na polski w pierwszej kolejności to Noakes i właśnie ta.
Jeśli za tłumaczenie takiego na przykład Noakes'a wezmą się akordowi wyrobnicy, to z najlepszej pozycji można zrobić gniota na miarę ostatnio wypuszczonego Abszajera...
Uwaga rzecz jasna słuszna, ale równocześnie fakt, że można spieprzyć tłumaczenie nie jest argumentem przeciwko polskiej edycji Lore of Running. Myślę że nie jestem jedyną osobą która sądzi, że zamiast wszystkich jedz, biegaj i kochaj po Danielsowatemu wolałaby żeby wydano tę cegłę :hahaha:
A co do jakości przekładów książek biegowych - może to jest pomysł na porządny artykuł na portalu biegowym. Myślę że najciekawiej by było, gdyby ocena tłumaczenia obejmowała 1. wiele pozycji oraz 2. gdyby było kilka ocen, różnych osób. :-) Ale tak sobie tylko głośno myślę :-)
Adam Klein pisze:Dobra, Rosomak, zamówiłem Twoje propozycje. :)
Przyznam się, że zaskoczyłeś mnie. Jeśli chodzi o tę pozycję numer 2, to ona raczej nie jest dla Ciebie (w sensie doświadczenia biegowego), na większość zagadnień niewątpliwie masz swój własny pogląd. To nie są rozszerzone studia zagadnień, większość biegaczy po pewnym czasie samemu wypracowuje sobie swoje własne "rozwiązania" tych problemów. To dobra rzecz dla początkujących którym po prostu brak doświadczenia i którzy mają masę pytań na które nie znajdują szybko odpowiedzi (typu jak groźny jest dla biegacza smog w mieście? Jak dobrym zastępnikiem treningu biegowego jest maszyna eliptyczna [orbitrek]? Czy bieganie na mrozie zagraża zdrowiu czy nie?). Podejrzewam, że w większości przypadków uznasz że autor upraszcza zagadnienie którym się zajmuje.
Z drugiej strony masz portal biegowy skierowany do szerokich grup, więc może warto wiedzieć "co w trawie piszczy" ? :hejhej:
Na wszelki wypadek informuję - w recenzjach na amazon wersja na kindle'a jest zjechana jako nie nadająca się do niczego.

A jeśli chodzi o Kahnemana ... To pozycja która funkcjonuje w przestrzeni, bardzo wielu ludzi z którymi rozmawiałem nawet jeżeli jej nie czytało to słyszało o tej pozycji. Nie wiem dlaczego, ale miałem wrażenie, że się do niej odnosiłeś. Sorry, mój błąd, gadam o niej na prawo i lewo od roku :-)

Ja z tej listy książek Magnessa zamówiłem sobie Liebermana, jak dotrze i się zapoznam to napiszę, czy jest równie ciekawa i inspirująca jak twierdzą jej opisy :-)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ten Hutchinson wydał mi sie ciekawy, chodzi o to, że nawet jesli sie coś rozumie to nie zawsze potrafimy to łatwo wytłumaczyć ( choc Einstien twierdził, że jesli czegoś nie potrafisz łatwo wytłumaczy tzn, że tego nie rozumiesz :), więc chodzi mi o inny, pewnie ciekawy punkt widzenia.

Problem tylko mam taki, że rzadko mam okazje coś przeczytać w całości. Mam mnóstwo fajnych, inspirujacych książek które aż sie proszą o to, żeby byc kanwą do rożnych ciekawych opowieści a nie ma czasu a jakoś nikogo na horyzoncie kto byłby zainteresowany tymi samymi sprawami sie nie pojawia (bo wg mnie, jesli o czymś piszemy to powinno to nas interesować).

Chociaż pewnie wsród was niejeden by sie znalazł ale trudno tak przeze forum omawiać założenia artykułu. Ale gdyby co, to zawsze szukam dociekliwych osob.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawodniczka z okladki ksiazki Jacusia to moja dobra znajoma z Kenii, Janet.

Czy jest ona w tej ksiazce przedstawiona?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze słówko o Kahnemanie :hahaha: Tak, można mieć mnie dosyć :hahaha:
Fragment z artykułu:
Periodyk Journal of Science and Medicine in Sport przywołuje znamienny eksperyment. 11 mocnych zawodników zostało poddanych dwóm próbom biegowym. [...] Zdaniem badaczy podczas tej próby ekonomia ich biegu była lepsza o 6 proc., a tempo – o 2.9 proc.
W pułapkach myślenia, zdaje się że na początku, autor zajmuje się pewną bardzo powszechną praktyką, mianowicie eksperymentami które są de facto nienaukowe, ze względu na niespełnianie kryteriów. Chodzi o liczbę uczestników, konstrukcję eksperymentu, analizę wyników. I to nie chodzi o eksperymenty z jakichś trzeciorzędnych instytutów opisywanych w periodykach piątej kolejności otwierania. I to jest fascynujące, kiedy okazuje się, jak powszechny jest to proceder. Cytuje się eksperyment, potem opisuje się wnioski które tak naprawdę bazują nie na eksperymencie, ale na przekonaniu badacza, bo z eksperymentu w takim kształcie w jakim został przeprowadzony nie wynika właściwie nic konkretnego.

Pisze o tym bo zamieszczony tutaj opis tego eksperymentu brzmi, jakby był wyjęty z rozdziału z tej książki. :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Zawodniczka z okladki ksiazki Jacusia to moja dobra znajoma z Kenii, Janet.
Czy jest ona w tej ksiazce przedstawiona?

Nie jest. Wspomina o niej tylko na początku w informacji, o tym kogo trenował.
Ja bardzo polecam książkę Scotta Douglasa: The Runner's World Complete Guide to Minimalism and Barefoot Running.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tutaj mozna poznac Janet troche lepiej:

http://www.youtube.com/watch?v=btEp1Vwz5ro
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki