Ponizej 3:30 na 1000m

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Kukos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Założyłem konto na tym forum bo chce zaczerpnąć rady od was, tych którzy to robią bo lubią.
Może najpierw sie przedstawie. Jestem 19latkiem( dzis mam urodziny), biegalem w tamtym roku z 10 razy rak po minimum 6km. Nigdy nie bylem orlem w biegach. Ogolnie slaba kondycha. Chodzilem na boks z 3miesiace. No i moja waga to 82KG.
Chcialem biegac od nowego roku, 2stycznia- 7,5km w 45min. Ale snieg pokrzyzowal mi plany i to byla moja pierwsza i ostatnia proba.

PRZECHODZAC DO RZECZY:
Mam problem musze zejsc do czasu ponizej 3.30min na 1000metrow i 7.5s na 50metrów.
Mam na to czas do 1 lipca( a od marca chce zaczac trenowac) czyli 4 miesiace przygotowan.
Jest to wymog do szkoly na strazaka.

Czy pomozecie mi? Jest to wykonalne? Zalezy mi na waszym zdaniu.

Z tego to czytalem to najlepiej jest biegac interwaly(ale moze jestem w bledzie).
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Może napisz jakie masz teraz czasy w tych dystansach, wtedy będzie czytającym łatwiej odpowiedzieć.
Kukos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No bym kolego napisal ale nie wiem. Strzelam ze okolo 4:30 na 1000m. Na mazurach duuuzo sniegu.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wątek o 1km już postawiał i jest niewiele dalej.
Biegać 3:30 min na 1km mając tyle lat to nie będzie wielki wyczyn tylko trzeba zbudować fundament i potem przygotować się szybkościowo do sezonu
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
robo123
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kukos pisze:Z tego to czytalem to najlepiej jest biegac interwaly(ale moze jestem w bledzie).
Będziesz musiał biegać dużo interwałów, ale nie od razu. Na razie musisz zacząć od wolnych, regularnych wybiegań 3 razy w tygodniu po 30-45 min, żeby przyzwyczaić organizm do specyficznego wysiłku jakim jest bieganie. Na początek dałeś radę biec 45 min - to dobry znak, bo większość twoich rówieśników by pewnie nie dała rady. Jako, że śnieg powoli znika to w lutym truchtaj (+kilka szybkich przebieżek po każdym treningu po 150-200m), a od marca jak się ociepli, zacznij konkretną pracę nad tempem na krótszych odcinkach (400-1000m). I jak się poprawią warunki zrób sobie któregoś dnia sprawdzian na dobrze wymierzonej kilometrówce, albo bieżni - wydaje mi się, że już teraz byś pobiegł poniżej 4min (a nie jak piszesz 4:30 - tyle to dziewczyny biegają).
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

robo123 pisze:
Kukos pisze:Z tego to czytalem to najlepiej jest biegac interwaly(ale moze jestem w bledzie).
Będziesz musiał biegać dużo interwałów, ale nie od razu. Na razie musisz zacząć od wolnych, regularnych wybiegań 3 razy w tygodniu po 30-45 min, żeby przyzwyczaić organizm do specyficznego wysiłku jakim jest bieganie. Na początek dałeś radę biec 45 min - to dobry znak, bo większość twoich rówieśników by pewnie nie dała rady. Jako, że śnieg powoli znika to w lutym truchtaj (+kilka szybkich przebieżek po każdym treningu po 150-200m), a od marca jak się ociepli, zacznij konkretną pracę nad tempem na krótszych odcinkach (400-1000m). I jak się poprawią warunki zrób sobie któregoś dnia sprawdzian na dobrze wymierzonej kilometrówce, albo bieżni - wydaje mi się, że już teraz byś pobiegł poniżej 4min (a nie jak piszesz 4:30 - tyle to dziewczyny biegają).
Zgadzam się z tobą, ale tylko jedno: biegać szybko można zawsze. Nawet w śniegu. Tylko sprinty do 200m musza poczekać na wiosnę.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ