bieganie a nerki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w Artykule z http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety ... Id,1099742

znalazłem taki pasus:
Jeśli badania sportowców (biegaczy długodystansowych) wskazują, że relatywnie ekstremalny, w stosunku do wydolności organizmu, wysiłek prowadzi do trwałego uszkodzenia nerek (ze wszelkimi tego konsekwencjami takimi, jak zachwiana gospodarka wodna - opuchlizny, złe samopoczucie, a w krańcowych przypadkach dysfunkcja prowadząca do konieczności poddawania się dializie) to z pewnością takim ryzykiem obciążone są osoby otyłe, o zdecydowanie mniejszej wydolności organizmu niż sportowcy wyczynowi.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/diety ... ign=chrome
prawda li to?
PKO
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Słyszałeś o jakimś długodystansowym biegaczu zmuszonym do przerwania kariery ze względu na trwałe uszkodzenie nerek?
Psychodietetyk, hehe, dlaczego nie psychomechanik samochodowy, tak samo pasujący zakres kompetencji. Z jednym się można zgodzić, ale to wie każdy - zbyt szybkie odchudzanie nie działa :).
The faster you are, the slower life goes by.
whiskas87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42min36sek

Nieprzeczytany post

Apropo nerek..Jestem po usunięciu lewej nerki. Biegam systematycznie od 3 lat średnio 5 razy w tygodniu.Zaliczyłem 3 połmaratony teraz przymierzam się do maratonu w Warszawie.Operację miałem 4 lata temu.Póki co zero dolegliwosci wręcz poprawa samopoczucia lepsze funkcjonowanie organizmu.Żadnych dolegliwości fizycznych prócz standardowych towarzyszących każdemu podczas długich wybiegań badz męczących interwałów;-)Wyniki badań w normie.
Lawenda
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja musiałam zaprzestać biegania, bo pojawił sie u mnie krwiomocz i samoistne krwawienia z pęcherza.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Ale czy było to wynikiem wpływu biegania na nerki?
Lawenda
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tak przypuszczał lekarz. Nie mam schorzeń, które tłumaczyłby ten stan rzeczy w inny sposób. Nie biegam od dłuższego czasu - problem zniknął. Być może potrzebuję dalszej diagnostyki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ