cisnieniomierz
- geko
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, zdecydowalem sie na kupno cisnieniomierza i znalazlem cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=20094617 ,ale nie wiem czy to dobry wybor. Jesli macie jakies doswiadczenie w kupnie takiego sprzetu, albo moze cos mozecie polecic to prosze o pomoc. Dzieki
-
- Zaprawiony W Bojach
A po co Ci ciśnieniomierz?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Masz dobre przeczucie Geko-to nie jest najlepsz wybor. Ja mam cisnieniomierz starego typu taki z jakby manometrem, juz jest lepszy i tanszy. Ostatnio jak robilem badania do tzw. ks. sanepidu lekarz mial wlasnie taki jak na tej stronie z allegro. Zaczal "wariowac" etc./oczywiscie cisnien. nie lekarz/. Pogadalismy o tych cisnieniomierzach i lekarz stwierdzil/potwierdzilem to u innych lekarzy/ ze najdokladniejszy jest ten rtęciowy. Takie metalowe prostokatne pudelko otwierane i rtec idzie do gory. Od lat stosowane w przychodniach. Stwierdzil ze ten co ma /allegro/ po prostu jest wygodny w transporcie i dlatego go uzywa.
Pozdr. Artur
-
- Rozgrzewający Się
Ja mam dokładnie taki sam ciśnieniomierz (w dodatku kupiony na allegro). Największą jego wadą jest to, że pomiar jest dokładny tylko wtedy kiedy nadgarstek z ciśnieniomierzem znajduje się na poziomie serca. W praktyce oznacza to, że trzeba trzymać rękę na jakiejś półce lub czymś podobnym. Jeżeli się siedzi przy stole z ręką położoną na blacie (jak przy klasycznym pomiarze) to nadgarstek będzie niżej niż serce i wynik będzie zafałszowany (ciśnieniomierz pokaże wyższe ciśnienie). Poza tym jest ok.
- geko
- Rozgrzewający Się
czyli okazuje sie ze najlepszy jest tradycyjny rteciowy? a czy kazdy nadgarstkowy nalezy trzymac na wysokosci serca, czy tylko ten model? czy w ogole jest jakis elektroniczny cisnieniomierz, ktory dorowna rteciowemu?
-
- Dyskutant
Jezeli elektroniczny to lepiej z rękawem do zakładania powyżej łokcia niż nadgarstkowy.
Oczywiście klasyczny rtęciowy jest najlepszy ale komu chciałoby się używać. Po zakupie ciśnieniomierze idź z nim do lekarza i sprawdź go w porównaniu z rtęciowym.
Oczywiście klasyczny rtęciowy jest najlepszy ale komu chciałoby się używać. Po zakupie ciśnieniomierze idź z nim do lekarza i sprawdź go w porównaniu z rtęciowym.